Piekarenka

Łatwy chleb z ziemniakami

IMG_1482

Rozpoczęłam ostatnio przygodę z pisaniem w tramwaju. Jako że spędzam w nim sporo czasu, to nauczyłam się go też w miarę wykorzystywać. I tak poza obserwowaniem krakowskich plant i zmian jesiennych, w międzyczasie rozmyślam nad blogiem. Czytam przepisy z ulubionych stron, zebrane wszystkie w jednej aplikacji (ach, kochany mój mąż oświecił mnie, że można mieć wszystko w jednym miejscu) i piszę własne po drodze, na telefonie.

Dzisiejsza propozycja to bardzo łatwy chleb z ziemniakami. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów ani składników. Dla wszystkich tych, którzy chcą zacząć chlebową przygodę lub nie mają zbyt wiele czasu. Dodatek ziemniaka do chleba jest w naszej rodzinie bardzo popularny, dzięki niemu pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Można użyć ziemniaków, które zostały po obiedzie, pieczonych lub dopiero co ugotowanych. Będzie pysznie:)

IMG_1488

Składniki:

– 500g mąki chlebowej

– 150g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków – obranych

– 300ml wody

– 7g drożdży instant (lub ok. 20g świeżych)

– 1 duża łyżeczka soli (ok. 12g)

– 10g masła (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.

2. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i wyrobić ciasto. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić objętość).

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (użyłam keksówki o pojemności 2l – wymiar 34cm x 12cm – można użyć innej o podobnej powierzchni) którą można wcześniej lekko natłuścić, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

collage1

4. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 230’C (grzałka dolna i górna, bez termoobiegu). Chleb i piekarnik można spryskać lekko wodą  – dzięki temu pieczywo będzie bardziej chrupiące. Można też wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu.

Wyrośnięty chlebek można posypać jeszcze ulubionymi ziarnami (u mnie siemię lniane) i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 20 minut, następnie wyjąć pieczywo z keksówki, przełożyć na blachę i dopiekać jeszcze przez ok. 20-25 minut. W razie gdyby chleb za bardzo się przypiekał, można przykryć go folią aluminiową i obniżyć temperaturę do 220’C.

IMG_1486

(Visited 1 202 times, 1 visits today)

You Might Also Like