Jak się czujecie po Świętach? Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny koktajl! Jest słodki dzięki owocom i orzeźwiający za sprawą imbiru. Do tego sycący, ponieważ dodałam tam jeszcze kaszę jaglaną. Przygotowałam go w wyciskarce, dzięki czemu nie musiałam osobno robić mleka jaglanego, no i pozbyłam się też malinowych pestek, co znacznie polepszyło przyjemność picia tego koktajlu.
Jeżeli nie macie wyciskarki do soku, to możecie zmiksować takie smoothie w blenderze – konsystencja będzie nieco inna, ale też będzie na pewno smakowało ;)
Składniki:
– 1 mango (lub 200g pulpy z kartonika)
– 2-4 garście malin (ok.150g)
– 2 łyżeczki startego imbiru
– 2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub orkiszu + 1 szklanka wody*
– opcjonalne dodatki: siemię lniane, jagody goji, świeża mięta, nasiona chia
*Można pominąć kaszę i dodać samą wodę lub wybrane mleko roślinne (np. orkiszowe). Jeśli chcecie mieć po prostu gęsty koktajl, to dodatek wody/mleka też można pominąć.
Przygotowanie:
Mango obieramy i wrzucamy w kawałkach do wyciskarki (bez pestki). Dodajemy imbir, kaszę, wodę i maliny i całość mieszamy chwilę w wyciskarce.
Jeśli chcecie mieć dwuwarstwowy koktajl to najpierw wyciśnijcie mango z połową imbiru, kaszy i wody, a następnie maliny z pozostałą połową składników.
P.S. Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :)
7 komentarzy
U Rudej Na Talerzu
30 marca, 2016 at 2:47 pmPyszny ! Lubię sobie taki zrobić w ciągu dnia, albo do śniadania. Mam ostatnimi czasy straszną chrapkę na maliny, ciągle podjadam zpasy z zamrazarki, więc to propozycja w sam raz dla mnie :)
Klaudia
30 marca, 2016 at 3:33 pmNo to coś musi być na rzeczy z tymi malinami, bo ja mam to samo;) mrożoną żurawinę zresztą też już przerobiłam ;)
Magda
30 marca, 2016 at 4:14 pmJestem ciekawa czy by mi smakował :)
Zakochana babeczka
31 marca, 2016 at 6:05 pmU mnie dokładnie taki sam poświąteczny, koktajlowy detox :)
Pyszności! :)
Mąż
1 kwietnia, 2016 at 12:29 pmPoproszę jeden jak wrócę z pracy :).
Klaudia
1 kwietnia, 2016 at 12:36 pmPoproszę o składniki ;)
Ania
1 kwietnia, 2016 at 6:44 pmMmmm wygląda bardzo ciekawie, pewnie jest pyszny na pewno spróbuję.