Poradnik

Nowy ranking piekarników 2017

Kochani, bardzo się cieszę z dzisiejszego wpisu. W końcu z dumą mogę Wam powiedzieć, że aktualizacja rankingu piekarników do zabudowy jest już gotowa! Udało mi się przekopać kolejny raz przez to, co oferują nam obecnie producenci. Chciałabym przy tym zaznaczyć, że poprzedni ranking jest nadal aktualny, jeśli chodzi o modele warte kupienia. Jednak obecnie niektóre z nich nie są już powszechnie dostępne lub na rynku pojawiły się inne, nowsze modele. Dlatego też zachęcam Was do zapoznania się z poprzednim wpisem (warto przejrzeć komentarze) oraz poradnikiem na temat tego, czym kierować się przy wyborze piekarnika.

Pytacie mnie czasem czemu umieściłam taki, a nie inny model w rankingu – to moje subiektywne zestawienie, przede wszystkim kierowałam się stosunkiem oferowanych funkcji do ceny, dlatego też podzieliłam cały ranking na przedziały cenowe. Jeśli znacie inne, ciekawe piekarniki warte polecenia to piszcie! Na pewno przyda się wszystkim czytelnikom rozważającym zakup nowego sprzętu. Kolejność w przedziałach jest alfabetyczna. Opis modeli bazuje na informacjach ze stron producentów oraz porównywarek cenowych, przed zakupem sprawdźcie czy na pewno wszystkie funkcje są w danym modelu, ponieważ zdarzało się już, że w internecie było jedno, a w rzeczywistości czegoś nie było.

Jeszcze jedna uwaga. Dostaję mnóstwo pytań o konkretne modele piekarników, który wybrać A czy B. Pamiętajcie proszę, że to Wy musicie wiedzieć jakie funkcje są dla Was priorytetowe, bo każdemu zależy na czymś innym. Ja ciągle czekam na piekarnik idealny, który zaoferuje pieczenie parowe, dual cook i termosondę i będzie przy tym energooszczędny. To są moje własne wytyczne, ale jeszcze takiego modelu nie spotkałam (jeśli się pojawi to dajcie znać!).

ranking piekarnikow 2017

PRZEDZIAŁ CENOWY DO 1000ZŁ:

1. Amica Fusion EB6521 – chłodny front, szybkie nagrzewanie, grill, grill z wentylatorem, rozmrażanie. Możliwość pieczenia konwencjonalnego z górną i dolną grzałką lub z użyciem wentylatora, jest też funkcja użycia tylko dolnej grzałki. Pojemność 65l.

2. Amica EB7551B Fusion – do funkcji z powyższego piekarnika dochodzi też termoobieg, kataliza i prowadnice teleskopowe.

3. Beko Bie24301B – podstawowe funkcje w dobrej cenie. Termoobieg, szybkie nagrzewanie, grill. Pojemność 71l.

4. Beko BIM25302X – niewiele droższy od powyższego modelu a w cenie dostajemy dodatkowe funkcje jak rozmrażanie czy pieczenie 3D (grzanie przy użyciu dolnej i górnej grzałki, grzałki owalnej oraz wentylatora), a także prowadnice teleskopowe.

5. Bosch HBN231E2 – chłodny front, grill, grill z obiegiem powietrza, pieczenie z obiegiem powietrza, grzanie dolne. Pojemność 66l.

6. Electrolux EOB3311AOX – bardzo popularny piekarnik w dobrej cenie. Ogromny plus za termosondę w tej cenie. Rozbudowana funkcja grilla (mała powierzchnia, duża powierzchnia, grill z wentylatorem), ruszt, możliwość korzystania z pieczenia konwencjonalnego lub osobno z grzałki górnej lub dolnej, termoobieg, rozmrażanie, program do pieczenia pizzy  Pojemność 72l.

ranking piekarnikow 2017PRZEDZIAŁ CENOWY DO 1600ZŁ:

Każdy model ma termoobieg.

1. Bosch HBA43S360E – następca HBA42S350E z poprzedniego rankingu, dobry produkt z podstawowymi funkcjami. Program do pizzy i rozmrażania, szybkie nagrzewanie, chłodny front, ruszt. Kataliza, maks. temp. 270’C. Pojemność 61l.

2. Bosch HBG 36T650 – piekarnik bardziej zaawansowany od powyższego modelu. 40 automatycznych programów do wyboru, funkcja hydrobaking (pieczenie z nawilżaniem), maks. temp. 300’C. Pojemność 67l.

3. Electrolux EEA4545POX – kataliza, termosonda, maksymalna temperatura 275’C. Pojemność 71l.

4. Electrolux EOC3430COX – funkcja automatycznego wyłączenia piekarnika, pyroliza, maksymalna temperatura 300’C. Pojemność 72l.

5. Samsung BQ1D6G144 – mój faworyt – funkcja dual cook, auto menu (automatyczne dostosowanie temperatury i czasu do wybranej potrawy), ruszt, chłodny front. Parowe czyszczenie. Pojemność 65l.

6. Whirlpool AKZ 7920NB – ciekawy model w dobrej cenie. Na uwagę zasługuje funkcja „szósty zmysł” – do wyboru jest 30 przepisów, dla których po ustawieniu piekarnik automatycznie dobiera czas i temperaturę pieczenia. Funkcja „cook3” – według producenta można piec na raz trzy różne potrawy bez ryzyka przenikania się zapachów. Szybkie nagrzewanie, kataliza. Klasa A+, pojemność 65l.

ranking piekarnikow do zabudowyPRZEDZIAŁ CENOWY DO 2000ZŁ:

AMICA EBI 81064 BAA – 27 automatyczne programy. Termosonda i rożen obrotowy. Precyzyjna regulacja temperatury do 1’C oraz kolorowy wyświetlacz. Maksymalna temperatura 280’C. Czyszczenie parowe. Klasa energetyczna A++, pojemność 66l.

Beko BIS35500XMS – kolejna udana propozycja od Beko. Piekarnik parowy z 52 automatycznymi programami do pieczenia i funkcją slow cooking. Czyszczenie parowe. Bardzo duża pojemność piekarnika, aż 82l. Para nie jest wytwarzana ciągle podczas pieczenia z jej użyciem, lecz trzeba aktywować przyciskiem jej wypuszczanie, które będzie trwało tylko 5 minut.

Beko BVR35500XMS – no i jest – kolejny producent, który zaoferował możliwość podziału piekarnika na dwie komory i pieczenia dwóch potraw w dwóch różnych temperaturach i różnej długości czasu – tutaj ta funkcja nazywa się „Split&Cook”. Można też piec tylko w połówce piekarnika, jeśli nie potrzebujemy użyć całego. 81 automatycznych programów i funkcja slow cooking. Dodatkowe wentylatory po bokach wspomagające termoobieg. Duża pojemność, bo aż 80l. Ten piekarnik to mocna pozycja w rankingu.

Bosch HBG634BB1 – popularny piekarnik z podstawowymi funkcjami w tym zakresie cenowym. Maksymalna temperatura 300’C. Klasa energetyczna A+. Pojemność 71l.

Electrolux EOB6631BOX – piekarnik parowy z termosondą. Klasa energetyczna A+. Pojemność 72l.

Samsung BQ1D4T081 – piekarnik z funkcją dual cook, 15 programów automatycznych. Czyszczenie parowe oraz katalityczne. Pojemność 65l. Jeśli szukacie zupełnie cyfrowego piekarnika to warto zwrócić uwagę na model Samsunga NV70H5787CB.

PRZEDZIAŁ CENOWY POWYŻEJ 2000ZŁ:

W tej kategorii niewiele się zmieniło – sprawdźcie proszę modele, które wybrałam dla Was w poprzednim rankingu piekarników. Według mnie w czołówce wciąż utrzymuje się  Samsung BQ1VD6T131 (warto sprawdzać promocje, bo ceny wahają się nawet o 300zł) .

Warte uwagi są również:

Amica Integra Smart EBI71294AA – zastanawiałam się czy umieszczać ten model w rankingu, bo z jednej strony jest napakowany dodatkowymi funkcjami, a z drugiej zastanawiam się czy naprawdę są one przydatne. Doszłam do wniosku jednak, że niektórym może spodobać się ta multimedialność piekarnika, z pewnością się wyróżnia. 37 gotowych programów do pieczenia, multimedialna książka kucharska z przepisami, czyszczenie parowe, termosonda. Kolorwy wyświetlacz, możliwość cyfrowego pokazu zdjęć oraz podłączenia USB. Klasa energetyczna A++, pojemność 65l.

Electrolux EEB8587POX – trzy tryby pieczenia parowego, 180 przepisów, termosonda, czyszczenie parowe. Maksymalna temperatura 230’C. Klasa energetyczna A+, pojemność 70l.

PODSUMOWANIE

I to by było na tyle :) Mam nadzieję, że ranking Wam się przyda. Spędziłam przy nim mnóstwo godzin, ale motywowaliście mnie skutecznie, by zrobić aktualizację, także dzięki temu przy okazji zobaczyłam, co się w temacie zmieniło. I myślę, że rewolucja żadna przez te dwa lata nie nastąpiła (nastąpi, gdy w końcu powstanie mój piekarnik idealny – wtedy na pewno o tym napiszę). Pamiętajcie, by obserwować ceny wybranych modeli zanim je kupicie, sprawdzajcie też promocje. Czasem w przeciągu tygodnia można zaoszczędzić całkiem sporą sumę na zmianach cen.

Koniecznie dajcie znać, jakich piekarników Wy używacie. Czy jesteście z nich zadowoleni, czy coś Wam przeszkadza lub jest nie do końca zgodne z opisem producenta? Takie informacje na pewno przydadzą się wszystkim poszukującym :)

(Visited 18 203 times, 1 visits today)

You Might Also Like

94 komentarze

  • Reply
    Joanna
    24 kwietnia, 2017 at 8:53 pm

    Cześć, używam (poniekąd z Twojego polecenia:) bo polecałaś jego starszą wersję w poprzednim poradniku) piekarnika ELECTROLUX EOC5654ANX i używa się bardzo dobrze.
    Od 5 miesięcy używamy go zwykle 5-7 razy w tygodniu robiąc obiady na parze i sprawuje się bez zarzutu.
    Co prawda trzeba co jakiś czas włączyć pyrolizę (trzeba wtedy wyciągać prowadnice – dość nieprzyjemna rzecz) ale da się przeżyć, w ciągu tego czasu trzy razy trzeba było to robić.
    Pieczenie na parze to super sprawa – tego w sumie używamy cały czas. Natomiast termosondy nie użyliśmy ani razu, może kiedyś się uda ;)
    Jesteśmy zadowoleni z wyboru i z Twojego w nim udziału – dzięki ;)

  • Reply
    Klaudia
    26 kwietnia, 2017 at 11:11 am

    Dziękuję Asiu za opinię. Nie wiedziałam że pyroliza jest „obowiązkowa”, w sumie mogłaby byc tylko sygnalizowana a nie konieczna w danym momencie. Grunt że jesteście zadowoleni:) ja bym chętnie użyła termosondy przy pieczeniu mięs. Pozdrawiam :)

    • Reply
      Joanna
      12 maja, 2017 at 7:52 am

      co do pyrolizy – nie jest obowiązkowa. Od dwóch tygodni po każdym pieczeniu dostajemy komunikat od piekarnika, że chciałby pyrolizę ;)

      • Reply
        Klaudia
        14 maja, 2017 at 8:56 am

        Hehe dzięki za info:)

  • Reply
    Darcius
    2 maja, 2017 at 12:39 pm

    Cześć, wczytałem się w poradnik, zresztą dzięki niemu dowiedziałem się o pieczenia parowym. Wytypowałem ten sam piekarnik co Joanna. Zastanawiam się czemu go nie umieściłaś. Jeśli się nie mylę, tj. to najtańszy piekarnik posiadający pyrolize i pieczenie parowe (przynajmniej wg. wyszukiwarki).

    • Reply
      Klaudia
      2 maja, 2017 at 1:56 pm

      Daj znać jak się sprawdza :)

  • Reply
    Justyna
    10 maja, 2017 at 6:21 am

    WItam, miałabym prośbę dotyczącą wyboru piekarnika bo powiem szczerze że im dłużej analizuję tym bardziej głupieję ;-) Interesowałby mnie piekarnik który po pierwsze ma co najmniej 2 poziomy prowadnic teleskopowych, najlepiej jakby był w kolorze czarnym, z czyszczeniem np eco clean, (nie chcę pyrolizy ani katalizy), z cichym domykiem, Spodobał mi się piekarnik BOSCH HBG36T650 ale nie mogę odszukać jego odpowiednika w kolorze czarnym. Wybrałam również model Siemens HB655GTS1 ale nie jestem do końca przekonana gdzieś widziałam na filmiku że podczas pieczenia pod drzwiczkami zbiera się woda. Brałam pod uwagę również Beko Beko BVR35500XMS ale czytałam, że nagrzewa się w nim panel sterujący więc obawiam się czy po dłuższum użytkowaniu wytrzyma Mój budżet to max do 2400. Generalnie celowałabym z Boscha, Siemensa lub Electroluxa .
    Amica z góry odpada bo mam przykre doświadczenia :-)
    Z góry dziękuję za pomoc

  • Reply
    Justyna
    10 maja, 2017 at 6:26 am

    a jeszcze co Pani sadzi o tym modelu BOSCH HBG 633NB1 ? sprzedawca go zachwalał ale wiadomo jak to z nimi jest.
    Justyna

  • Reply
    Justyna
    23 maja, 2017 at 6:22 am

    Witam, czy mogę prosić o poradę jak w postach powyżej

    • Reply
      Klaudia
      23 maja, 2017 at 7:16 am

      BOSCH HBG 633NB1 ma dobre parametry i tmp. do 300’C ale z drugiej strony w tej cenie można znaleźć jeszcze więcej dodatków u innych producentów jak np. para, termosonda czy dual cook – nie napisałaś na czym Ci zależy więc ciężko mi doradzać :) BVR35500XMS od Beko jest w moim rankingu więc ma dobre dane techniczne, aczkolwiek nie miałam okazji z niego korzystać więc nie wiem czy to prawda z tym nagrzewaniem panelu.

  • Reply
    Justyna
    24 maja, 2017 at 11:05 am

    Witam, dziękuję za odpowiedź, jeżeli chodzi o funkcję to nie jestem zbyt wybredna :-) najbardziej mi zależy na : teleskopy, chłodzenie obudowy, cichy domyk drzwiczek piekarnika, kolor czarny bo całe agd mam czarne. Wśród producentów to Bosch, Electrolux. Samsung dual cook odpada widziałam go na żywo. Oczywiście w tej cenie mogłaby być termosonda czy wykorzystywanie pary podczas pieczenia ale nie jest to dla mnie jakaś konieczność. Obecnie mam stary piekarnik i jest w nim termosonda i nie użyłam jej ani razu :-) A jeszcze budżet muszę niestety zmniejszyć do max 2000 bo nieoczekiwanie moja upatrzona lodówka podskoczyła do góry.
    znalazłam jeszcze taki model Electrolux EOA5751ZOZ

    • Reply
      Klaudia
      26 maja, 2017 at 11:15 am

      To spokojnie w tym budżecie się zmieścisz, nie ma co przepłacać :) PS A lodówka może w dni robocze będzie znów tańsza? :) Czasem tak jest.

    • Reply
      Marta
      18 czerwca, 2017 at 9:31 pm

      Witam!
      CZy zdecydowała się Pani już na jakiś piekarnik i czy już działa – bo o dziwo preferencje co do piekarnika mam identyczne jak Pani :)

  • Reply
    Marta
    29 maja, 2017 at 10:59 pm

    Electrolux EOA5751ZOZ a co sadzi pani o tym modelu

    • Reply
      Klaudia
      31 maja, 2017 at 11:51 am

      Też fajny choć wolałabym pewnie EOB6631BOX bo ma też parę :)

  • Reply
    Czarek
    7 czerwca, 2017 at 11:57 am

    Czy EOB8757AOX jest na pewno z pyroliza? Jeśli nie, to czy istnieje model łączący 3w1 i pyrolize?

    • Reply
      Klaudia
      8 czerwca, 2017 at 6:40 am

      Nie mogę teraz znaleźć potwierdzenia tej informacji, także usunęłam ten model z rankingu. Na stronie Electroluxa można przefiltrować piekarniki po sposobie czyszczenia.

  • Reply
    M.M
    21 czerwca, 2017 at 12:02 pm

    A jakiego piekarnika Pani jest właścicielką? :) Szukałam tej informacji i nie wiem czy czasem nie przeoczyłam.

    • Reply
      Klaudia
      22 czerwca, 2017 at 7:07 pm

      Witaj, mój piekarnik to Electrolux EOB6850AOX – pisałam w poprzednim rankingu gdzieś w komentarzach więc można przeoczyć ;) Pozdrawiam :)

  • Reply
    Paulina
    25 czerwca, 2017 at 9:28 pm

    Przeczytalam b.dokladnie wszystko. Przeanalizowalam swoje potrzeby- kulinarne i wizualne. Wybor padl na EOB 6631BOX. Ma pare, termostat i ladnie wyglada. Mezowi zalezy na mozliwosci podgrzania potraw (teraz mamy piekarnik kompaktowy Samsunga). Czy myslisz, ze w tej cenie to dobry wybor?

    • Reply
      Klaudia
      26 czerwca, 2017 at 7:59 am

      Myślę że dobry wybór:)

  • Reply
    Magnolia
    26 czerwca, 2017 at 10:16 pm

    Czy grzanie dolne w piekarnikach jest ważne? Byłam zdecydowana na Electrolux EOC3430COX, ale z tego co czytam to nie ma samego grzania dolnego. To mój pierwszy piekarnik elektryczny i już gubię się w tym co mi się przyda a co nie.

    • Reply
      Klaudia
      27 czerwca, 2017 at 7:17 am

      Fakt że nie ma samego dolnego ale jest dolne z górnym, także według mnie ok. W razie zbytniego dopiekania od góry można się zawsze wspomóc folią aluminiową.

  • Reply
    Silvia
    28 czerwca, 2017 at 7:38 am

    Jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc ;) wy wyborze piekarnika. Zrezygnowałam już z pyrolizy na rzecz pary i wytypowałam 3 piekarniki.
    Funkcje jakie bym chciała mieć :
    – możliwość pieczenia ale przede wszystkim gotowania na parze
    – regulacja pary
    – termosonda
    – funkcja suszenia owoców
    – funkcja wyrastania ciasta – piekę dużo chlebów i ciast
    Myślę o Electroluxach : EEB8585POX , EMB 8383POX , EOB6651ANX.
    Ten pierwszy zdaje się być idealny dla mnie, ma wszystkie te funkcje,które ma Twój piekarnik,suszenie,wyrastanie ciasta,przyrumienianie itp, jednak jego minusem jedynym jak dla mnie jest cena. Drugi jest bardzo podobny, jednak nie ma już choćby tych funkcji, o których pisałam przy pierwszym. Zastanawiam się jednak czy fakt, że nie mam typowej funkcji suszenia czy wyrastania ciasta powoduje, że nie mogę ich użyć? W końcu mam temp od 30 stopni, jest to ta do wyrastania ciasta, a owoce i tak się suszy ok 60-70 stopni jak czytam temp w instrukcjach obsługi. Zresztą na temat suszenia w tym drugim piekarniku w instrukcji wyczytałam,że kładę papier pergaminowy, owoce i ustawiam termoobieg i mam dokładną rozpiskę na jakim poziomie,jaka temp i na ile. Może z wyrastaniem ciasta jest podobnie, że mam tę funkcję tylko jest nie nazwana i sama ją sobie ustawiam? Jak to wygląda? Trzeci model jest najtańszy i brak tam regulacji pary, plus, że jest jakaś w ogóle. W dwóch pierwszych piekarnikach jest możliwość gotowania na parze w zwyczajnym naczyniu żaroodpornym, nie trzeba kupować tego specjalnego naczynia.
    Co byś wybrała na moim miejscu? Czy faktycznie EEB jest wart ceny 2800 zł? A może kojarzysz jakiś model tego typu ale jednak w cenie do 2500zl?

  • Reply
    Magnolia
    2 lipca, 2017 at 8:00 pm

    A ja waham się między dwoma, który by Pani wybrała:
    BOSCH HBG 34S550
    Electrolux EOC3430COX

    • Reply
      Klaudia
      7 lipca, 2017 at 4:44 pm

      Ja chyba Electroluxa

  • Reply
    Iwona
    30 lipca, 2017 at 5:48 pm

    Który piekarniki Electroluxa EOB6850AOX i EOB6631BOX polecasz bardziej? Który będzie lepszym wyborem? Mają one jakieś znaczące różnice bo nie mogę się doszukać w opisach.

    • Reply
      Klaudia
      7 sierpnia, 2017 at 6:09 pm

      Wolalabym EOB6631BOX bo ma termosondę ;)

  • Reply
    Ewa
    31 lipca, 2017 at 7:56 pm

    Piekarnika którego używasz już niestety nie ma w sprzedaży :( szkoda, bo akurat na niego właśnie się zdecydowałam. Konsultantka z E.powiedziała że jest zamiennik właśnie tego modelu ale jest niestety w cenie ok. 2400zł. więc pociecha to marna. Za dwa dni przychodzą montować kuchnię…więc muszę coś w ekspresowym tempie znaleźć, ale co??? Jeżeli jest coś z podobnymi parametrami jak Electrolux EOB6850AOX to podpowiesz coś …? pleas :}

    • Reply
      Klaudia
      7 sierpnia, 2017 at 6:10 pm

      Przepraszam, ale niestety nie miałam możliwości wcześniej sprawdzić. I co wybrałaś? Fajnym zamiennikiem byłby EOB6631BOX z termosondą

      • Reply
        Ewa
        16 sierpnia, 2017 at 10:56 am

        O! właśnie taki kupiłam! na razie nie miałam możliwości wypróbowania ale myślę że będzie wszystko ok. Kosztował 1797,00 zł. A teraz jestem na etapie kupowania pralki i lodówki, więc znowu szukam czegoś „atrakcyjnego”… :)

  • Reply
    Paulina
    17 sierpnia, 2017 at 7:57 am

    Witam,

    Jestem zainteresowana dwoma piekarnikami:
    SAMSUNG DUAL COOK BQ1S4T133 : dzielona komora (sprawdza się???), 65l.
    ELECTROLUX EOB 6631BOX : pieczenie z parą, 72l.

    Nie wiem który wybrać!!! Możesz mi poradzić który będzie lepszy? Wiem że główną różnicą jest pieczenie na parze bądź funkcja dual. Lecz jak przedstawiają się z twojego doświadczenia reszta parametrów? Czy są to dobre wybory za tą cenę czy możesz polecić coś innego?

    Pozdrawiam,
    Paulina

    • Reply
      Paulina
      17 sierpnia, 2017 at 8:04 am

      Jeszcze znalazłam taki:
      Samsung Dual Cook NV70H5787CB

    • Reply
      Klaudia
      18 sierpnia, 2017 at 8:36 am

      Ja Ci się wcale nie dziwię, bo jakbym miała teraz kupować to też bym miała dylemat ;) Każdy z tych modeli co napisałaś jest warty uwagi, ale nie mogę Ci powiedzieć, który lepszy. Pomyśl na czym Ci bardziej zależy po prostu :) Jakbyś chciała mieć faktycznie i parę i dual cook, to ten model jest bardzo popularny: BQ1VD6T131.

  • Reply
    Karolina
    22 sierpnia, 2017 at 5:34 pm

    Co Pani sądzi o Elektrolux EOB 3450 AAX?

    • Reply
      Klaudia
      22 sierpnia, 2017 at 7:15 pm

      Jest ok, choć w tym przedziale cenowym Electrolux ma chyba lepsze modele, jak te z rankingu.

  • Reply
    Ela
    6 września, 2017 at 8:54 pm

    Witam. Z tego co wyczytałam funkcja pyrolizy i pary się wyklucza. Znalazłam jednak piekarnik Electroluxa EOC 6851AOX, który posiada połączenie 25% pary i 74% gorącego powietrza. Czy to wystarcza do tego, aby potrawy były soczyste? Czy wg Pani lepiej zrezygnować z pyrolizy, a zdecydować się na większe możliwości w regulacji pary? Poza tym niektóre piekarniki Electroluxa mają zakres temperatur tylko do 230 st. C – to za mało do upiieczenia pizzy. Gdy w wykazie funkcji pisze „pizza” – czy to oznacza wyższy zakres temperatury? Elecrolux niestety nie podaje zakresów temp. na swojej stronie. Pozdrawiam.

    • Reply
      Klaudia
      7 września, 2017 at 10:03 am

      Zawsze można zadzwonić do nich na infolinię i dopytać, co polecam jeśli zależy C na zakresie temp. A czemu pyroliza z parą się wyklucza? U mnie nie ma regulacji pary więc pewnie jest t te 25% i jest ok :) Ja osobiście wolałabym regulację pary niż pyrolizę, ale to zależy od Ciebie :)

  • Reply
    Aga
    8 września, 2017 at 10:15 am

    Nie mogę znaleźć piekarnika, który byłby dla mnie idealny, zawsze brakuje jakiejś funkcji, a kilka jest niepotrzebnych ;)
    Mam pytanie, czy w większości piekarników posiadających timer można ustawić godzinę, o której ma się włączyć i wyłączyć? Nie chcę czytać instrukcji obsługi kilkudziesięciu piekarników, czy mogę wyjść z założenia, że skoro nie jest ta informacja zawarta jako funkcja to piekarniki są na tyle „nowoczesne”, że jest to oczywista oczywistość?

    • Reply
      Klaudia
      9 września, 2017 at 7:25 pm

      Niekoniecznie, jeśli chodzi o wyłączenie to sporo piekarników ją ma. Jeśli chodzi o włączenie to często jest to możliwość zaprogramowania ustawień (np. temp 180’C termoobieg) które włączą się po dotknięciu jednego przycisku (a nie same automatycznie dlatego to warto sprawdzić)

  • Reply
    andy
    10 września, 2017 at 8:04 pm

    Mnie najbardziej interesują opinie i doświadczenia na temat samego wypieku. Przymierzamy się do wymiany kuchni (wolnostojąca). W tej chwili starsza elektryczna Amica z ceramiczną płytą. Pieczenie to w niektórych sytuacjach loteria. Ciągła walka z nierównomiernym wypiekiem (przód, tył). Żona z niezłym doświadczeniem i umiejętnościami, ale zniechęca się coraz bardziej tą walką z piekarnikiem. Kiedyś mieliśmy starą PRL-owskiej produkcji i była super. Nie wiem co wybrać. Czy piekarnik i jakość wypieku jest domeną producenta i większość konstrukcji jest w tym temacie jest warta uwagi, czy też każdy model rządzi się swoimi prawami.

    • Reply
      Klaudia
      12 września, 2017 at 8:22 am

      Ciężko powiedzieć na pewno znajdą się gorzej piekące piekarniki. W moim wszystko piecze się równo więc nie narzekam.

  • Reply
    Ewelina
    17 września, 2017 at 8:00 pm

    Witam,
    Prośba o pomoc w wyborze – chciałbym aby piekarnik miał czyszczenie pyrolityczne.
    Wacham się międy Amica INTEGRA EB7542 a Electorolux EOC3430EOX.

    Można prośić o pomoc.

  • Reply
    Piotr
    19 września, 2017 at 5:24 pm

    Witam,
    Czy możesz coś powiedzieć o piekarniku 3w1 Bosch HNG6764S1? Czy wart jest swoich pieniędzy? Czy czegoś mu brakuje?
    Pozdrawiam

  • Reply
    Rafał
    29 września, 2017 at 9:21 am

    Dzień dobry Klaudia,
    Z góry dziękuję za wszystkie porady i rekomendacje  Po przejrzeniu wszystkiego zastanawiam się nad dwoma modelami Electoluxa: EOB6651ANX oraz EOC6851AOX. Różnica w cenie to około 1000zł. Można zapłacić, pytanie czy warto. Stąd trzy konkretne pytania :-) :

    1. Modele te różnią się przede wszystkim panelem sterowania. Czy te wszystkie funkcje w panelu elektronicznym nie są przypadkiem dostępne manualnie ? Przykładowo, wyrastanie ciasta to przecież ustawienie temperatury 30C na 2 godziny a podtrzymywanie ciepła to wyższa temperatura przez około 30 minut?

    2. W piekarniku, którego używasz jest zestaw do gotowania na parze. Czy rzeczywiście potrawy z niego mają lepszy smak? Czy może w tej samej cenie zrezygnować z naczynia parowego i zainwestować w „pełną parę” np.: EEB8587POX ?

    3. Modele z panelem tradycyjnym są produkowane we Włoszech, z elektronicznym w Niemczech. Plotka głosi, że te ostatnie mają lepszą jakość montażu i trwałość. Czy coś może słyszałaś na ten temat ?

    Z góry dziękuje i pozdrawiam :-)
    Rafał

    • Reply
      Klaudia
      9 października, 2017 at 11:14 am

      Co do pary to zawsze ją polecam, bo używam :) Co do miejsca produkcji – pierwsze słyszę, ciekawe jak to jest :) A manualnie jak najbardziej można sobie wszystko poustawiać ;)

  • Reply
    Anna P...
    2 października, 2017 at 8:00 am

    Witam,
    Potrzebuję porady dotyczącą piekarnika parowego z funkcją pieczenia marki Siemens za rozsądną cenę. Nie potrzebuję pełnego wypasu, ale chciałabym mieć podstawowe funkcje.
    Z góry dziękuję za poradę…
    Pozdrawiam

  • Reply
    Bernadeta
    6 października, 2017 at 1:34 pm

    Witam Cię serdecznie,
    potrzebuję Twojej pomocy przy wyborze sprzętu do zabudowy
    1. Piekarnik max do 1700 zł Podoba mi się Samsung Dual Cook BQ1D6G144 ale chyba nie ma pieczenia przy użyciu pary, a ta funkcja myślę że jest przydatna…. co polecasz w zamian
    2. Lodówka ma być duża bez zbędnych bajerów,
    3. Zmywarka hmm i tu mam duży problem Ma być cicha, dobrze myć, całkowicie zintegrowana no i mieć trochę programów do wyboru
    4. Płyta indukcyjna zastanawiam się nad Bosch PVS611FB1E, zależy mi na funkcji Combi Zone, może coś tańszego z tą funkcją??

    Bardzo proszę o pomoc w wyborze bo wogóle się na tym nie znam, a nie chcę przepłacać za zbędne bajery
    Najlepiej jak bym miała z każdego sprzętu dwie opcje do wyboru

    Pozdrawiam, Bernadeta

  • Reply
    Sylwia
    21 października, 2017 at 12:22 pm

    Mam piekarnik nr 1 na liście do 1000 zł. Ten sam model ma też moja siostra i kiedyś miała szwagierka. Gorszego piekarnika nie widziałam. Tzn póki działał to byłam zadowolona bardzo, po 2,5 roku padł termostat. Wymiana na nowy, który podziałał niecałe pół roku. Siostra w wynajmowanym mieszkaniu nie używa go bo też termostat zepsuty, a właścicielowi nie zależy. Szwagierka tyle szczęścia co ja nie miała bo po niecałym pół roku termostat padł, kolejny podobnie. Oczywiście szwagierka wywaliła ten bardziew. Jedyne co się nie przypala w piekarniku z zepsutym termostatem to mięso. O upieczeniu ciasta czy bardziej wykwintnych dań mogę sobie co najwyżej pomarzyć, chyba że kupię nowy piekarnik. No ale na pewno nigdy nie bedzie do Amica.

    • Reply
      Klaudia
      21 października, 2017 at 1:33 pm

      Dzięki za opinię, niestety awaryjności nie da się zbytnio sprawdzić po parametrach, dlatego tak ważne są opinie użytkowników:) pozdrawiam!

  • Reply
    Ewa
    22 października, 2017 at 1:09 pm

    cześć,
    a co myślisz o piekarniku Electroluxa EOB9851ZOZ?

    • Reply
      Klaudia
      23 października, 2017 at 8:22 am

      Hmm… Domyślam się że jego cena wynika wyłącznie z funkcji sous vide – z tym że aby jej używać potrzebujesz mieć pakowarkę próżniową do sous vide… W poprzednim rankingu pisałam że ekonomiczniej wychodzi kupić sobie urządzenie do sous vide za ok. 600zł i piekarnik np. za 2-3 tys. zł – i tak wyjdzie mniej niż koszt rzędu 6 tys zł za piekarnik.

      • Reply
        Ewa
        23 października, 2017 at 11:59 am

        piekarnik ten mogę mieć za około 4 tys. stąd rozważam jego zakup, nie chciałabym tylko kupić piekarnika w tej cenie a nie mieć funkcji, które ma piekarnik za 2 tys.

        • Reply
          Klaudia
          23 października, 2017 at 6:57 pm

          To jeśli nie zamierzasz jakoś namiętnie korzystać z sous vide to myślę, że znajdziesz coś za ok. 2,5tys.

          • Ewa
            24 października, 2017 at 10:58 am

            dzieki

  • Reply
    Jolanta
    26 października, 2017 at 8:11 am

    Witam, zdecydowałam się na Electrolux ale nie mogę zdecydować się na model, rozważam trzy, doradzi mi coś Pani?
    EOC6851AOX, EOB8757ZOZ, EEB8585POX.

    • Reply
      Klaudia
      27 października, 2017 at 8:21 am

      Ja bym wzięła ten drugi ale nie wiem czym ty sie kierujesz w wyborze ;)

  • Reply
    Jolanta
    27 października, 2017 at 9:03 am

    Dziękuję, też skłaniałam się do tego drugiego. Zależy mi na parze, najwięcej piekę ciast, pizze ale też chciałabym aby dobrze nadawał się do pieczenia mięs i warzyw. Nie używam mikrofalówki, wiec czasem chciałabym coś podgrzać. Chciałbym aby miał pyrolizę ale to już sprawa drugorzędną.

  • Reply
    Miłka
    18 listopada, 2017 at 9:36 am

    Witam. Upatrzyłam sobie piekarnik Samsung NV75J7570RS z Dual Cooc i czyszczeniem pyrolizą-na tych dwóch rzeczach najbardziej mi zależy. Znalazłam trochę opinii o nim, raczej pozytywnych. Ogólnie opinni o nim, jest bardzo mało. Nie wiem jak sprawuje się w nim czyszczenie pyrolityczne. Może Pani wie coś więcej o tym piekarniku? Czy warto go kupić? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

    • Reply
      Klaudia
      20 listopada, 2017 at 10:29 am

      Niestety poza ogólnodostępnymi danymi technicznymi i opiniami, nie mam więcej informacji.

  • Reply
    Andrzej
    24 listopada, 2017 at 9:44 am

    Klaudio,
    muszę jurto kupić piekarnik do zabudowy, mój typ to Electrolux EOB8757AOX, ewentualnie EMB 8383POX. Różnica oprócz ceny około 300 zł polega na samym czyszczeniu, ten pierwszy para, drugi emalia. Który według Ciebie. Dziękuję z góry

    • Reply
      Klaudia
      29 listopada, 2017 at 8:27 am

      Który wybrałeś?

  • Reply
    Mariusz
    14 grudnia, 2017 at 9:51 am

    Klaudio
    Czy możliwość uzyskania temp.powyżej 250 st.w piekarniku może być przydatna i w jakim celu ? Podobno pieczenie pizzzy wymaga wyższej temp. Z reguły piekarniki mają maks.temp.230 st.C, niektóre 250 st.C a nieliczne 300 st.C. Prośba o opinię.

    • Reply
      Klaudia
      14 grudnia, 2017 at 10:10 am

      Przydaje się do pizzy (ja używam 270’C, ale wiadomo że w 250’C też da radę). Maksymalna temp. 230’C to trochę mało, celowałabym min. 250’C, nie koniecznie musi być 300’C.

  • Reply
    Mariusz
    14 grudnia, 2017 at 9:56 am

    Mam jeszcze pytanie dotyczące piekarników kompaktowych (wys.ok.45cm). Czy oprócz tego że są mniejsze od klasycznych o wys.60cm to w czymś im ustępują ? Pod piekarnikiem kompaktowym mieści się dodatkowa szuflada co ma znaczenie w małej kuchni.

    • Reply
      Klaudia
      14 grudnia, 2017 at 10:09 am

      Parametry można znaleźć podobne do tych z 60cm,różnica to po prostu pojemność, ja bym nie zmieniła na dodatkową szufladę ;)

  • Reply
    garbatykazek
    14 grudnia, 2017 at 11:57 am

    Witam. Mam podobne wątpliwości co Mariusz z temperaturą maksymalną. Chciałbym kupić piekarnik Electroluxa z bardziej zaawansowaną parą (Combi Steam Deluxe) ale niestety wszystkie mają tylko 230 stopni maksymalnej temperatury. I co tu teraz zrobić? Niby piekarniki mają wszystko co potrzeba i są polecane, a przekreśla je mała wartość temperatury maksymalnej?

    • Reply
      Klaudia
      14 grudnia, 2017 at 8:34 pm

      Nie przekreśla – pytanie na ile Ty będziesz korzystał z tych wyższych temperatur, może nie będą Ci do niczego potrzebne. Polecam też napisać do producenta lub zadzwonić i dopytać o modele z regulacją pary, które mają temperaturę maksymalną wyższą niż 230’C.

  • Reply
    Mariusz
    14 grudnia, 2017 at 2:07 pm

    Dziękuję za szybką i fachową poradę :-)

  • Reply
    Dorota
    25 grudnia, 2017 at 8:42 pm

    Witam
    przeczytalam ranking piekarnikow i komentarze i zaczyna mi sie rozjasniac jaki chce piekarnik a wlasciwie jakie funkcje .a mianowicie dual cook i pieczenie z para .prosze mi doradzic piekarnik w rozsadnej cenie z tymi funkcjami

    • Reply
      Klaudia
      28 grudnia, 2017 at 7:14 pm

      To chyba Samsung BQ1VD6T131 wypada najlepiej pod tym kątem:)

  • Reply
    Karolakkk
    1 stycznia, 2018 at 9:26 pm

    Ja się właśnie zastanawiam nad Beko BIR35400XMS… nie ma go w Twoim zestawieniu, a słyszałam na jego temat same zachwyty. Praktycznie sie juz zdecydowalam, ale moze coś podpowiesz w tym temacie…? ;))

    • Reply
      Klaudia
      4 stycznia, 2018 at 10:24 am

      Jest ok, nie ma go w rankingu bo inne modele w tej cenie mają już np. jakieś dodatkowe funkcje np. termosondę, dual cook, hydrobaking lub wyższą maksymalną temperaturę. I co kupiłaś go ?:)

  • Reply
    basia79
    4 stycznia, 2018 at 12:35 pm

    a co myślisz o modelu Samsung Dual Cook NV66M3531BS ? będę wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam

  • Reply
    ANIAL
    6 stycznia, 2018 at 9:23 pm

    Witam, wybieram piekarnik i zwróciłam uwagę właśnie na parowe. Nie widzę w rankingu produktów AEG, a są mi polecane jako tzw. wysoka jakość praktycznie we wszystkich sklepach z urządzeniami AGD które odwiedziłam. Zastanawiam się czy rzeczywiście są to tak dobre urządzenia…Czy masz na ten temat opinię ?

    • Reply
      Klaudia
      6 stycznia, 2018 at 10:35 pm

      AEG to to samo co Electrolux :)

      • Reply
        ANIAL
        6 stycznia, 2018 at 10:52 pm

        Dziękuję. Widzę, że funkcje mają podobne, ale znacznie różnią się ceną. Jedyna różnica która rzuciła mi się w oczy to chłodzenie całej obudowy w przypadku AEG i tylko chłodne drzwi w Elektroluxie, ale nie wiem czy ma to aż takie znaczenie, poza tym że lodówka w słupku obok nagrzeje mi się mniej od piekarnika…:)

  • Reply
    BAŚKA
    7 stycznia, 2018 at 8:15 pm

    Mam do Ciebie pytanie o zimny front/drzwi – czy jest to możliwe że nie wszystkie piekarniki mają tę funkcję. Wybrałam Whirlpool OAKZ 9 7921CS IX i wygląda że nie ma tej funkcji. Czy piekarnik bez tej funkcji ma na tyle gorące drzwi że faktycznie można się oparzyć ?

    • Reply
      Klaudia
      7 stycznia, 2018 at 9:21 pm

      Niestety tak, wydaje się że to już standard, ale jednak w wielu modelach wciąż są zwykłe naprawdę gorące drzwiczki.

      • Reply
        BAŚKA
        8 stycznia, 2018 at 8:36 am

        Proszę podpowiedź mi jak byś miała wybierać z modeli poniżej to który byś poleciła: Bosch HBG634BS1, Amica EB8854A+ Integra Soft, Amica EB525VBA+ IN a może Electrolux EOA5654AOX ?
        Będę wdzięczna za pomoc :-)

        • Reply
          Klaudia
          21 stycznia, 2018 at 9:17 pm

          Kochana napisz czym się różnią to podpowiem bi nie mam kiedy analizować :)

  • Reply
    lukasz
    23 stycznia, 2018 at 6:37 am

    Hej,

    Zastanawiam się na piekarnikiem Electrolux EOA5654AOX czy możesz proszę coś podpowiedzieć?
    Będe serdecznie wdzięczny:)

    pozdrawiam

    • Reply
      Klaudia
      23 stycznia, 2018 at 7:48 am

      Wydaje się sensowny za tą cenę :)

  • Reply
    Jolka
    31 stycznia, 2018 at 6:29 am

    Witam, proszę o pomoc w wyborze. Byłam zdecydowana na piekarnik EOB8757ZOZ ale nie podoba mi się, że zakres temperatury jest tylko do 230. Więc raczej odpada, alternatywnie mam EOB6850POX lub zastanawiam się nad Samsung Dual Cook. Zależy mi przede wszystkim aby miał parę, no i dobrze byłoby aby temperatura miała większy zakres. I nie mogę się zdecydować, który z nich jest najsensowniejszy, nie chcę nie potrzebnie przepłacać, bo i tak najtańsze nie są.

    • Reply
      Klaudia
      31 stycznia, 2018 at 7:55 pm

      Nie mogę znaleźć takiego modelu. Chodziło o EOB6850AOX? Jak tak to użytkuje się bardzo dobrze, choć z ciekawości pewnie bym wzięła dual cooka z parą teraz;)

  • Reply
    Joanna
    31 stycznia, 2018 at 4:29 pm

    Hej, szukam piekarnika ale tyle tego jest, że już sama nie wiem co wybrać.
    Piekarnik ma mi służyć do pieczenia ciast pizzy mięsa. Mogę przeznaczyć na niego do 2500 zł ale ważne żeby łatwo się czyścił, piekł równomiernie, chciałabym w nim także suszyć owoce. Nie zależy mi na dual cook ani na pyrolizie, bo słyszałam że to jest niebyt dobre w użytkowaniu.
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję

    • Reply
      Klaudia
      31 stycznia, 2018 at 8:01 pm

      To może Samsung BQ1VD6T131 (z dual cooka możesz ale nie musisz korzystać) albo Electrolux EOB6631BOX . Fajnym modelem był EEB8585POX ale nie widzę go obecnie na rynku – może spytać producenta co teraz zamiast niego weszło?

  • Reply
    Jolka
    1 lutego, 2018 at 5:13 am

    Witam, przepraszam zrobiłam literówkę chodziło mi o EOB6850BOX.

    • Reply
      Jolka
      1 lutego, 2018 at 5:21 am

      Ale chyba wybiorę Samsunga, też jestem ciekawa dual cooka. Dziękuję za pomoc.

      • Reply
        Klaudia
        1 lutego, 2018 at 12:24 pm

        Daj znać jak zaczniesz użytkować jak wrażenia :)

  • Reply
    Marek
    2 lutego, 2018 at 4:11 pm

    Witam serdecznie. Jesteśmy z żoną przed zakupem jakiegoś piekarnika, czytałem Pani porady i inne i wydaje nam się, że funkcje które poszukujemy to: ‚chłodna szyba’ mamy dzieci, blokada dziecięca, możliwość szybkiego podgrzania jedzenia parą lub z mikrofalą, łatwe czyszczenie- najlepiej pyroliza, prowadnice teleskopowe, miękki domyk drzwi, termoobieg.
    Chcielibyśmy poprosić o sugestie w wyborze do około 2000,-

  • Reply
    Marek
    3 lutego, 2018 at 8:29 am

    Co Pani myśli o tym modelu, ELECTROLUX EOC45752OX. Jak może działać ta funkcja- nawilżanie?
    Pozdrawiam.

    • Reply
      Klaudia
      7 lutego, 2018 at 2:21 pm

      To taka mini para, myślę że się przyda:)

    Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.