Witajcie po weekendzie! Mam nadzieję, że minął Wam dobrze i odpoczęliście trochę. Mam dziś dla Was świetny przepis na zdrowe i pyszne muffiny – zrobione z mąki orkiszowej, z dodatkiem masła orzechowego i jabłek. Takie mini jabłeczniki w podrasowanej i zdrowszej wersji:) Sprawdzą się idealnie na podróż, drugie śniadanie czy piknik. Jeśli nie macie mąki orkiszowej to można ją zastąpić zwykłą pszenną, nie martwcie się o to.
Składniki na 12 sztuk:
Suche:
– 170g mąki orkiszowej*
– 70 g cukru brązowego*
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– odrobina soli
Mokre:
– 50g masła orzechowego*
– 70ml oleju kokosowego*
– 1 jajko
– 100g jogurtu naturalnego
– 1 duże jabłko starte na tarce z grubymi oczkami (wraz ze skórką)
Kruszonka:
– 3 łyżki płatków orkiszowych*
– 2 łyżki oleju kokosowego*
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka brązowego cukru*
– 1 łyżeczka cynamonu
*Jeśli nie macie któregoś ze składników to podaję zamienniki (będzie trochę mniej zdrowo): zamiast mąki orkiszowej – pszenna, zamiast cukru brązowego – biały, masło orzechowe można pominąć, zamiast oleju kokosowego – rzepakowy lub słonecznikowy, zamiast płatków orkiszowych – owsiane.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180’C (170’C z termoobiegiem).
Składniki suche mieszamy w misce. W drugiej łączymy składniki mokre, po czym mieszamy je niedokładnie i szybko z suchymi. Wypełniamy foremki do muffinek wyłożone papilotkami i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.
13 komentarzy
Kasia
24 sierpnia, 2015 at 7:19 pmJako niemal-mistrzyni („niemal” z powodu skromności) muffinów na pewno wypróbuję! :-)
Klaudia
24 sierpnia, 2015 at 8:05 pmDaj znać jak wyszło :)
Monika
24 sierpnia, 2015 at 10:26 pmWyglądają zachęcająco :)
U Rudej Na Talerzu
25 sierpnia, 2015 at 12:43 pmSmakowite połączenie i smakowite pulchne muffinki :)
Cukromania
20 września, 2015 at 11:49 amomnomnom :) Na pewno wypróbuję – fajna propozycja dla mnie i dla mojego synka, który uwielbia łakocie i tak samo kocha je ze mną przyrządzać! Bardzo podoba mi się Twój blog i zostaję tu na dłużej! Pozdrawiam serdecznie!
Klaudia
20 września, 2015 at 5:05 pmBardzo się cieszę!:)
Kasia
8 stycznia, 2016 at 4:55 pmPrze prze prze pyszne! Moi domownicy zjedli wszystkie na do czekania, na drugi dzień piekłam kolejne i ciągle domagają się kolejnych! :)
Klaudia
8 stycznia, 2016 at 5:32 pmNiesamowite! Bardzo się cieszę!:)
MJ
8 stycznia, 2016 at 9:05 pmWypróbowałam dziś ten przepis, muffinki smaczne, ale nie wyrosły jak Twoje. Używałaś mąki orkiszowej pełnoziarnistej czy zwykłej? Ja użyłam pełnoziarnistej typ 2000, może stąd taki efekt.
Klaudia
9 stycznia, 2016 at 8:25 amNo to dlatego niestety nie wyrosły, najlepiej pasuje tu orkiszowa typu do maks. 750 ewentualnie pół na pół z razową ale wtedy będą mniej wyrosnięte. No ale przynajmniej miałaś jeszcze zdrowiej;)
MJ
10 stycznia, 2016 at 10:38 amNajpierw zamierzałam zmieszać orkiszową razową z pszenną typ 650, a potem postanowiłam zaryzykować tylko z razową. Ostatecznie i tak wszystkie zostały zjedzone, a jako dodatek zamiast kruszonki zrobiłam krem z serka naturalnego, masła orzechowego crunchy i miodu :) Na pewno przetestuję jeszcze raz ten przepis ;)
Orkiszowe pełnoziarniste babeczki z masłem i kremem orzechowymCommittobefit | Committobefit
11 kwietnia, 2016 at 9:51 am[…] zaległy przepis na orkiszowe babeczki, podpatrzone na blogu Kucharenka. Ja jednak użyłam mąki pełnoziarnistej, stąd nie wyrosły aż tak bardzo i mają nieco […]
Pełnoziarniste muffinki jabłkowo-orzechowe – Jak gotować i nie zwariować, czyli sprawdzone przepisy z niskim ig
2 września, 2016 at 6:56 am[…] No już, przyznaję: tak, jestem łasuchem. I dobrze mi z tym! Szczególnie, gdy przygotowuję coś smacznie zdrowego W tym wypadku muffinki mogą być zarówno przekąską zabieraną w góry albo do szkoły, czy też pożywnym śniadaniem A oryginalny przepis znalazłam tutaj :) […]