Ciasta

Orkiszowe muffinki z jabłkiem i masłem orzechowym

Witajcie po weekendzie! Mam nadzieję, że minął Wam dobrze i odpoczęliście trochę. Mam dziś dla Was świetny przepis na zdrowe i pyszne muffiny – zrobione z mąki orkiszowej, z dodatkiem masła orzechowego i jabłek. Takie mini jabłeczniki w podrasowanej i zdrowszej wersji:) Sprawdzą się idealnie na podróż, drugie śniadanie czy piknik. Jeśli nie macie mąki orkiszowej to można ją zastąpić zwykłą pszenną, nie martwcie się o to.

Składniki na 12 sztuk:

Suche:

– 170g mąki orkiszowej*

– 70 g cukru brązowego*

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cynamonu

– odrobina soli

Mokre:

– 50g masła orzechowego*

– 70ml oleju kokosowego*

– 1 jajko

– 100g jogurtu naturalnego

– 1 duże jabłko starte na tarce z grubymi oczkami (wraz ze skórką)

Kruszonka:

– 3 łyżki płatków orkiszowych*

– 2 łyżki oleju kokosowego*

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka brązowego cukru*

– 1 łyżeczka cynamonu

*Jeśli nie macie któregoś ze składników to podaję zamienniki (będzie trochę mniej zdrowo): zamiast mąki orkiszowej – pszenna, zamiast cukru brązowego – biały, masło orzechowe można pominąć, zamiast oleju kokosowego – rzepakowy lub słonecznikowy, zamiast płatków orkiszowych – owsiane.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180’C (170’C z termoobiegiem).

Składniki suche mieszamy w misce. W drugiej łączymy składniki mokre, po czym mieszamy je niedokładnie i szybko z suchymi. Wypełniamy foremki do muffinek wyłożone papilotkami i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.

 IMG_3471

(Visited 5 040 times, 1 visits today)

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    24 sierpnia, 2015 at 7:19 pm

    Jako niemal-mistrzyni („niemal” z powodu skromności) muffinów na pewno wypróbuję! :-)

    • Reply
      Klaudia
      24 sierpnia, 2015 at 8:05 pm

      Daj znać jak wyszło :)

  • Reply
    Monika
    24 sierpnia, 2015 at 10:26 pm

    Wyglądają zachęcająco :)

  • Reply
    U Rudej Na Talerzu
    25 sierpnia, 2015 at 12:43 pm

    Smakowite połączenie i smakowite pulchne muffinki :)

  • Reply
    Cukromania
    20 września, 2015 at 11:49 am

    omnomnom :) Na pewno wypróbuję – fajna propozycja dla mnie i dla mojego synka, który uwielbia łakocie i tak samo kocha je ze mną przyrządzać! Bardzo podoba mi się Twój blog i zostaję tu na dłużej! Pozdrawiam serdecznie!

    • Reply
      Klaudia
      20 września, 2015 at 5:05 pm

      Bardzo się cieszę!:)

  • Reply
    Kasia
    8 stycznia, 2016 at 4:55 pm

    Prze prze prze pyszne! Moi domownicy zjedli wszystkie na do czekania, na drugi dzień piekłam kolejne i ciągle domagają się kolejnych! :)

    • Reply
      Klaudia
      8 stycznia, 2016 at 5:32 pm

      Niesamowite! Bardzo się cieszę!:)

  • Reply
    MJ
    8 stycznia, 2016 at 9:05 pm

    Wypróbowałam dziś ten przepis, muffinki smaczne, ale nie wyrosły jak Twoje. Używałaś mąki orkiszowej pełnoziarnistej czy zwykłej? Ja użyłam pełnoziarnistej typ 2000, może stąd taki efekt.

    • Reply
      Klaudia
      9 stycznia, 2016 at 8:25 am

      No to dlatego niestety nie wyrosły, najlepiej pasuje tu orkiszowa typu do maks. 750 ewentualnie pół na pół z razową ale wtedy będą mniej wyrosnięte. No ale przynajmniej miałaś jeszcze zdrowiej;)

      • Reply
        MJ
        10 stycznia, 2016 at 10:38 am

        Najpierw zamierzałam zmieszać orkiszową razową z pszenną typ 650, a potem postanowiłam zaryzykować tylko z razową. Ostatecznie i tak wszystkie zostały zjedzone, a jako dodatek zamiast kruszonki zrobiłam krem z serka naturalnego, masła orzechowego crunchy i miodu :) Na pewno przetestuję jeszcze raz ten przepis ;)

  • Reply
    Orkiszowe pełnoziarniste babeczki z masłem i kremem orzechowymCommittobefit | Committobefit
    11 kwietnia, 2016 at 9:51 am

    […] zaległy przepis na orkiszowe babeczki, podpatrzone na blogu Kucharenka. Ja jednak użyłam mąki pełnoziarnistej, stąd nie wyrosły aż tak bardzo i mają nieco […]

  • Reply
    Pełnoziarniste muffinki jabłkowo-orzechowe – Jak gotować i nie zwariować, czyli sprawdzone przepisy z niskim ig
    2 września, 2016 at 6:56 am

    […] No już, przyznaję: tak, jestem łasuchem. I dobrze mi z tym! Szczególnie, gdy przygotowuję coś smacznie zdrowego  W tym wypadku muffinki mogą być zarówno przekąską zabieraną w góry albo do szkoły, czy też pożywnym śniadaniem A oryginalny przepis znalazłam tutaj :) […]

  • Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.