Ciasta

Orkiszowe muffinki z jabłkiem i masłem orzechowym

Witajcie po weekendzie! Mam nadzieję, że minął Wam dobrze i odpoczęliście trochę. Mam dziś dla Was świetny przepis na zdrowe i pyszne muffiny – zrobione z mąki orkiszowej, z dodatkiem masła orzechowego i jabłek. Takie mini jabłeczniki w podrasowanej i zdrowszej wersji:) Sprawdzą się idealnie na podróż, drugie śniadanie czy piknik. Jeśli nie macie mąki orkiszowej to można ją zastąpić zwykłą pszenną, nie martwcie się o to.

Składniki na 12 sztuk:

Suche:

– 170g mąki orkiszowej*

– 70 g cukru brązowego*

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cynamonu

– odrobina soli

Mokre:

– 50g masła orzechowego*

– 70ml oleju kokosowego*

– 1 jajko

– 100g jogurtu naturalnego

– 1 duże jabłko starte na tarce z grubymi oczkami (wraz ze skórką)

Kruszonka:

– 3 łyżki płatków orkiszowych*

– 2 łyżki oleju kokosowego*

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka brązowego cukru*

– 1 łyżeczka cynamonu

*Jeśli nie macie któregoś ze składników to podaję zamienniki (będzie trochę mniej zdrowo): zamiast mąki orkiszowej – pszenna, zamiast cukru brązowego – biały, masło orzechowe można pominąć, zamiast oleju kokosowego – rzepakowy lub słonecznikowy, zamiast płatków orkiszowych – owsiane.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180’C (170’C z termoobiegiem).

Składniki suche mieszamy w misce. W drugiej łączymy składniki mokre, po czym mieszamy je niedokładnie i szybko z suchymi. Wypełniamy foremki do muffinek wyłożone papilotkami i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.

 IMG_3471

(Visited 4 472 times, 1 visits today)

You Might Also Like