Witajcie po weekendzie! Mam nadzieję, że minął Wam dobrze i odpoczęliście trochę. Mam dziś dla Was świetny przepis na zdrowe i pyszne muffiny – zrobione z mąki orkiszowej, z dodatkiem masła orzechowego i jabłek. Takie mini jabłeczniki w podrasowanej i zdrowszej wersji:) Sprawdzą się idealnie na podróż, drugie śniadanie czy piknik. Jeśli nie macie mąki orkiszowej to można ją zastąpić zwykłą pszenną, nie martwcie się o to.
Składniki na 12 sztuk:
Suche:
– 170g mąki orkiszowej*
– 70 g cukru brązowego*
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– odrobina soli
Mokre:
– 50g masła orzechowego*
– 70ml oleju kokosowego*
– 1 jajko
– 100g jogurtu naturalnego
– 1 duże jabłko starte na tarce z grubymi oczkami (wraz ze skórką)
Kruszonka:
– 3 łyżki płatków orkiszowych*
– 2 łyżki oleju kokosowego*
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka brązowego cukru*
– 1 łyżeczka cynamonu
*Jeśli nie macie któregoś ze składników to podaję zamienniki (będzie trochę mniej zdrowo): zamiast mąki orkiszowej – pszenna, zamiast cukru brązowego – biały, masło orzechowe można pominąć, zamiast oleju kokosowego – rzepakowy lub słonecznikowy, zamiast płatków orkiszowych – owsiane.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180’C (170’C z termoobiegiem).
Składniki suche mieszamy w misce. W drugiej łączymy składniki mokre, po czym mieszamy je niedokładnie i szybko z suchymi. Wypełniamy foremki do muffinek wyłożone papilotkami i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.