Ostatnio obiecałam, że będzie po włosku, no i jest!:) Nieskomplikowane, a jednak bardzo efektowne danie z kurczaka. Jeśli dodamy do tego ziemniaczki lub risotto oraz szpinak to będzie to niewątpliwie bezkonkurencyjna propozycja na prawdziwie rodzinny obiad:)
A może ktoś zechce wykorzystać roladki z kurczaka na świąteczny obiad? Polecam!
Składniki:
3 pojedyncze duże piersi z kurczaka (po ok. 180g)
50 gsera pleśniowego
100 gmozarelli
3 plastry sera żółtego Cheddar
3 duże suszone pomidory
6 plastrów szynki parmeńskiej*
Oregano, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
Z piersi kurczaka usunąć kostki i włókna, naciąć delikatnie wzdłuż tak, aby powstały kieszonki, które będą napełniane farszem. Obsypać obficie ziołami oraz przyprawić pieprzem i odrobiną soli z każdej strony. Na każdej piersi ułożyć po plastrze sera żółtego. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobniony ser pleśniowy i mozarellę, tak aby na każdej piersi znajdowała się mniej więcej taka sama ilość składników. Następnie przykryć mięso oraz farsz częścią piersi powstałej z nacięcia i dokładnie złączyć. Każdą roladkę należy owinąć bardzo dokładnie w 2 plastry szynki parmeńskiej.
Blaszkę nasmarować oliwą i ułożyć na niej roladki. Włożyć do rozgrzanego do 200’C piekarnika na ok. 25 – 30 min.
* Można zastąpić cienkimi plastrami wędzonego boczku
Brak komentarzy