Dziś będzie bardzo prosto, jednak surówka ta jest niezastąpiona podczas tradycyjnego, rodzinnego obiadu. Poza tym obiecałam, że wstawię coś zdrowego, a co może być zdrowszego od surówki?;)
Mam bardzo miłe skojarzenia z tą surówką, od razu w głowie widzę te wszystkie babcine obiady, które podczas dzieciństwa zajadałam z wielkim smakiem. Zdaje mi się też, że warzyw generalnie jest trochę mało na polskich stołach. Dlatego czas na zmiany :) Surówkujmy :)
Składniki:
– połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej
– 1 mała czerwona cebula
– 4 niewielkie marchewki
– 1 jabłko
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki jogurtu*
– 3 łyżki majonezu*
– świeżo posiekana pietruszka (ilość według uznania;) )
– sól, pieprz
* ilość jogurtu i majonezu można zwiększyć, jeśli chcecie mieć więcej sosu; można też zastąpić zupełnie majonez jogurtem, jednak ja na przykład bardzo lubię majonezowy posmak w tej surówce
Przygotowanie:
Kapustę posiekać tak drobno jak umiemy. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, a następnie obtoczyć w soku z cytryny (dzięki temu jabłko nam nie ściemnieje) i wymieszać z kapustą i marchewką.
Jogurt wymieszać z majonezem i posiekaną cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wlać do surówki. Przemieszać, spróbować, w razie czego doprawić do smaku. Posypać świeżo posiekaną pietruszką.