Tarty wytrawne

Tarta z fasolką szparagową, cukinią, czerwoną cebulą i kozim serem

IMG_7281

I kolejny przepis na fasolkę szparagową:) Tarta z jej udziałem jest przepyszna, wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami, a ser kozi rozpływa się w ustach. Dowodem na to niech będzie fakt, że zdjęcie udało mi się zrobić tylko przed jej podaniem:) Później mieliśmy bardzo miłego gościa (mam nadzieję, że smakowało), a to co zostało zjadł mój mąż zanim zdążyłam wziąć do rąk aparat ;)

Składniki:

Ciasto na tartę wg Juli Child:

– 220g mąki krupczatki (oryg. 1,5 szkl. mąki uniwersalnej)

– 80g mąki tortowej (oryg. 0,5 szkl. mąki tortowej)

– 170g masła

– 100ml bardzo zimnej wody (oryg. 0,5 szkl.)

– 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

– 150g zielonej fasolki

– 2 średnie czerwone cebule

– 1 mała cukinia

– ok. 100 g koziego sera

Sos:

– 180ml śmietanki 30%

– 2 jajka

– odrobina startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ciasto:

Wymieszać sól, masło i mąkę. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść. Ciasto powinno szybko i łatwo się zagnieść, jeśli jest za suche to można dodać jeszcze odrobinę wody. Uformować ciasto w kulę, lekko spłaszczyć i zawinięte w folię wstawić do lodówki na 2 godziny (maksymalnie do 2 dni).

Piekarnik nagrzać do 230′C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Foremkę na tartę wysmarować masłem (moja ma średnicę ok. 26,5cm)

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować – powinno być ok. 2 cm szersze niż foremka na tartę, dzięki czemu można wylepić boki. Nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy. Ponakłuwać gęsto widelcem, dzięki czemu uniknie się wybrzuszeń w trakcie pieczenia. Przykryć folią aluminiową i wysypać na wierzch coś ciężkiego (może być sucha fasola, groch lub np. specjalne obciążniki do pieczenia). Wstawić do piekarnika na 10-15 min – ciasto powinno być podpieczone, ale wciąż miękkie. Wyjąć z piekarnika, usunąć folię oraz obciążniki i wstawić ponownie do pieczenia na ok. 5 min. Ostudzić.

Nadzienie:

Do gotującej się i posolonej wody dodać fasolkę. Gotować do momentu, aż zacznie delikatnie mięknąć, jednak wciąż będzie sprężysta (zmięknie jeszcze podczas pieczenia). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę i cukinię pokroić w na półplasterki.

Sos:

Jajka wymieszać ze śmietanką, lekko posolić i popieprzyć. Dodać odrobinę gałki muszkatołowej.

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do 190′C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).

Na tartę wyłożyć cebulę, fasolkę, a następnie cukinię. Na wierzch pokruszyć kozi ser. Całość zalać przygotowanym sosem.

Wstawić do piekarnika na ok. 30 min (wierzch powinien ładnie się zarumienić).

(Visited 2 137 times, 1 visits today)

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Marcin Firmanty
    26 lipca, 2013 at 12:06 pm

    Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie „Almette. Inspirujący Smak Natury”. Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

  • Reply
    Agnieszka
    12 lutego, 2016 at 7:12 pm

    1 czerwona cebula w zupełności wystarczy, jeśli ktoś ma nawet średnią cukinię, to w zupełności pół wystarczy. Nie wiem dlaczego, ale ciasto wyszło mi bardzo suche. Może to wina piekarnika bez termoobiegu, nie wiem. Ale ogólnie tarta do zjedzenia.

    • Reply
      Klaudia
      12 lutego, 2016 at 7:53 pm

      Ja akurat wolę jak jest więcej nadzienia warzywnego niż masy śmietanowo-serowej, ale wiadomo – zależy kto, co lubi :) Jeśli ciasto wyszło za suche lub za twarde, to albo było zbyt długo wyrabiane, za krótko schłodzone albo zbyt długo podpiekane, brak termoobiegu nie ma na to wpływu akurat. Pozdrawiam!:)

    Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.