Ciasta

Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym to nasz ostatni domowy hit. Przygotowałam go zamiast tortu dla mojego męża na urodziny, ponieważ wiedziałam, że dużo bardziej się z niego ucieszy. Pewnie dla siebie samej wolałabym zrobić czekoladowy, no ale cóż, może innym razem. Bardzo go Wam polecam, ponieważ jest niezwykle delikatny i kremowy. Mus nie jest trudny do zrobienia, a zmienia zwykły sernik w naprawdę eleganckie ciasto. Póki jest sezon na maliny to najlepiej skorzystać oczywiście ze świeżych, ale potem można też użyć mrożonych, po wcześniejszym ich rozmrożeniu.

Ten malinowy sernik można podawać bez żadnych dekoracji lub obsypać go świeżymi owocami, które dodadzą mu jeszcze więcej uroku. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, najlepiej smakuje po odstaniu kilku godzin w lodówce, ale jego smak będzie równie dobry (jeśli nie lepszy!) także później.

Składniki:

Masa sernikowa :

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki mąki
  • 270g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy)
  • 200g jogurtu naturalnego + 1 łyżka cukru pudru na wierzch

Mus malinowy:

  • 600g malin
  • 600g zimnej śmietanki 36% (bardzo dobrze sprawdza się Piątnica)
  • 10g żelatyny
  • 100g cukru pudru

Uwagi:

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, więc warto wyjąć je godzinę wcześniej z lodówki. Śmietanka do musu malinowego powinna być bardzo dobrze schłodzona w lodówce, dzięki czemu dobrze się ubije.

Przygotowanie:

1. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia lub zmiksować na gładko w malakserze. Następnie zmiksować z mascarpone, cukrem, wanilią i mąką. Wciąż miksując dodawać po jednym jajku. Masę wlać do tortownicy o średnicy ok. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Sernik wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika (bez termoobiegu), po 15 minutach ustawić temperaturę na 120’C.

3. Sprawdzić sernik po kolejnych 40 minutach – jeśli wierzch będzie już ścięty i tylko lekko galaretowaty, wówczas wyjąć ciasto i rozsmarować na nim jogurt wymieszany z cukrem pudrem. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjąć i ostudzić.

Jeśli sernik po 40 minutach nie będzie jeszcze ścięty, to wówczas należy sprawdzać go co 10 minut – czas, w zależności od piekarnika może wynosić od ok. 40 do nawet 90 minut. Grunt żeby cierpliwie poczekać, aż wierzch się zetnie.

4. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito (lub zrobić mus w wyciskarce na grubszym sicie), by pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w 100ml zimnej wody , delikatnie podgrzać, aż całkiem się rozpuści, dodać 2 łyżki musu malinowego.

5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać z resztą musu malinowego, a następnie delikatnie zmiksować z ubitą śmietaną (tylko do połączenia składników).

6. Gotowy mus wyłożyć na ostudzony sernik. Ciasto schować do lodówki i chłodzić przynajmniej kilka godzin przed podaniem.

 

(Visited 1 595 times, 1 visits today)

You Might Also Like