Sałatki

Surówka z marchewki, jabłka i brzoskwini

Zawsze zastanawiam się jak to jest możliwe, że to właśnie te najbardziej proste przepisy są na blogu najbardziej popularne. Nieważne ile się natrudzę nad wymyślnymi recepturami, i tak rekordy popularności bije surówka z kapusty pekińskiej. W związku z tym postanowiłam zrobić jej konkurencję i zachęcić Was do innej bardzo prostej surówki, która doda Wam sporo witamin. Dzisiaj stawiam na marchewkę. Moja siostra napomniała mnie, że marchew powinnam jeść zawsze z jakimś olejem, żeby witamina A lepiej się wchłaniała, także Wam też to polecam;)

Składniki:

– 4-5 średnich marchewek

– 1 jabłko

– 1 brzoskwinia

– 2-3 łyżki naturalnego jogurtu

– 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy

– kila kropli soku z cytryny

– kilka listków świeżej mięty lub pietruszki

– sól, pieprz, ew. miód do smaku

Przygotowanie:

1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce wraz z jabłkiem (gniazda nasienne wyrzucamy). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną na małe kawałki i mieszamy z jogurtem i olejem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, posypujemy pietruszką.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marzena
    Wrzesień 19, 2015 at 11:28 am

    Doskonały dodatek do niedzielnego obiadu i dzięki dodaniu brzoskwini surówka staje się niecodzienna :)
    Już wiem, co dodam do jutrzejszego obiadu :)

  • Napisz co o tym myślisz