Sałatki

Surówka z kapusty pekińskiej

Dziś będzie bardzo prosto, jednak surówka ta jest niezastąpiona podczas tradycyjnego, rodzinnego obiadu. Poza tym obiecałam, że wstawię coś zdrowego, a co może być zdrowszego od surówki?;)

Mam bardzo miłe skojarzenia z tą surówką, od razu w głowie widzę te wszystkie babcine obiady, które podczas dzieciństwa zajadałam z wielkim smakiem. Zdaje mi się też, że warzyw generalnie jest trochę mało na polskich stołach. Dlatego czas na zmiany :) Surówkujmy :)

Składniki:

– połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej

– 1 mała czerwona cebula

– 4 niewielkie marchewki

– 1 jabłko

– 2 łyżki soku z cytryny

– 3 łyżki jogurtu*

– 3 łyżki majonezu*

– świeżo posiekana pietruszka (ilość według uznania;) )

– sól, pieprz

* ilość jogurtu i majonezu można zwiększyć, jeśli chcecie mieć więcej sosu; można też zastąpić zupełnie majonez jogurtem, jednak ja na przykład bardzo lubię majonezowy posmak w tej surówce

Przygotowanie:

Kapustę posiekać tak drobno jak umiemy. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, a następnie obtoczyć w soku z cytryny (dzięki temu jabłko nam nie ściemnieje) i wymieszać z kapustą i marchewką.

Jogurt wymieszać z majonezem i posiekaną cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wlać do surówki. Przemieszać, spróbować, w razie czego doprawić do smaku. Posypać świeżo posiekaną pietruszką.

IMG_7654

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    przepis na omlet
    Listopad 10, 2013 at 9:15 am

    zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste

  • Napisz co o tym myślisz