Witajcie w Nowym Roku! Nie było mnie tu od Świąt, gdyż między wyjazdami walczyliśmy z dziecięcymi gorączkami, po to by na koniec zostać powalonym przez jakiegoś dziecięcego wirusa, który dla nas dorosłych nie miał ani trochę litości. Generalnie nie pamiętam, żebyśmy byli kiedyś tak chorzy i mam nadzieję, że to już koniec sezonu chorobowego. Odzyskaliśmy siły do życia i gotowania, i chciałabym żeby tak już zostało. Wracamy do normalnego trybu żywieniowego – pełnego warzyw i kolorów, wyciskamy kolejne soki, by znów mieć w sobie 100% energii.
Każdy z nas lubi szybkie i nieskomplikowane obiady, które będą pożywne i smaczne. Ten przepis właśnie taki jest. Składniki zazwyczaj mamy w domu, wystarczy pół godziny i obiad będzie gotowy. Tego kurczaka zazwyczaj podaję z ryżem, ale jeśli wolicie z ziemniakami czy kaszą, to też będzie dobrze.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- ok. 7 suszonych pomidorów w oleju
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 cebule dymki
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki oleju
- 6-7 małych marchewek (ok. 300g)
- opcjonalnie: 50 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokroić na grube plastry, posolić, popieprzyć i obtoczyć w słodkiej papryce i mące. Smażyć na rozgrzanym oleju wraz z cienko pokrojonym czosnkiem i rozmarynem. Po chwili dorzucić posiekane suszone pomidory oraz dymkę.
2. Obrócić kurczaka na drugą stronę i dorzucić pokrojone w duże słupki marchewki. Smażyć ok. 3 minuty, po czym wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem przez ok. 25 minut (aż marchewki będą miękkie). Doprawić do smaku i dolać śmietankę.