Jesień przywitała mnie mnóstwem barw i słońca. Wcale jakoś mi nie żal, że lato odchodzi w niepamięć. Nacieszyłam się nim, ile tylko dało i teraz z radością witam spadające liście oraz gorącą herbatę z imbirem po przyjściu do domu. I wieczory – coraz to dłuższe, które bardzo sprzyjają rozmowom i smakowaniu domowego ciepła. Ostatnio miałam ochotę na ciasto bananowe, ale chciałam je mieć w jakimś nowym, innym wydaniu. I wtedy znalazłam to pyszne połączenie bananów z nutellą. Absolutnie zniewalające, pokona każdą jesienną chandrę i przysporzy wiele uśmiechu i zwykłego poczucia szczęścia:) Nie, nie przesadzam – dowodem na to niech będzie fakt, że zrobiłam je trzy razy w ciągu tygodnia;)
Inspiracja pochodzi z odkrytego przez mnie niedawno bloga Pastry Affair – naprawdę go polecam, szczególnie tym, którzy lubią stare klimaty i rustykalne fotografie.
Składniki:
– 110g masła (najlepiej w temp. pokojowej)
– 150g brązowego cukru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. cukier wanilinowy)
– 3 duże banany (lub 4 mniejsze – ok. 450-500g) – im bardziej dojrzałe, tym lepiej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 50g pełnoziarnistej mąki pszennej (typ 1850 lub 2000)
– 200g mąki pszennej tortowej
– 1/2 łyżeczki soli
– 120ml mleka
– 150g nutelli
– masło i bułka tarta do formy do pieczenia
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180’C (piekłam bez termoobiegu, można go jednak użyć dla temp. 170’C). Formę do pieczenia (użyłam keksówki o pojemności 2l – wymiar 34cm x 12cm – można użyć innej o podobnej powierzchni) lekko natłuścić i obsypać bułką tartą.
2. Masło utrzeć z cukrem- można za pomocą miksera.
3. Jajka roztrzepać i wymieszać z masłem.
4. Mąkę tortową przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, wanilią oraz mąką pełnoziarnistą. Następnie połączyć z masą maślaną.Dodać rozgniecione widelcem banany oraz mleko i wymieszać łyżką – tylko do połączenia składników, nie dłużej.
5. Do przygotowanej formy wylać mniej więcej 1/3 ciasta. Następnie łyżkami wyłożyć połowę nutelli (można ją wcześniej lekko podgrzać, ale nie ma takiej konieczności). Przykryć kolejną warstwą ciasta, wyłożyć łyżką pozostałą część nutelli i wylać na to resztę ciasta.
6. Piec przez ok. 55 – 65 minut – aż do uzyskania suchego patyczka (no chyba, że został akurat wbity w nutellę, to suchy nie będzie). Wyjąć formę z piekarnika i po 10 minutach wyjąć ciasto z foremki. Ostudzić na kratce kuchennej.