Ciasta

Czekoladowe brownie

Rzadko ostatnio dodaję przepisy, rzadko gotuję, a to wszystko dlatego, że jeszcze jesteśmy w zawieszeniu między przeprowadzkami. Jednak niezależnie od miejsca człowiek jest w stanie zrobić pyszne, czekoladowe brownie bardzo szybko. Długi weekend się kończy, a ja myślę o tym jak będzie wyglądało moje nowe centrum dowodzenia, czyli wyczekana kuchnia;) Chciałabym by była w stylu skandynawskim, świeciła wręcz bielą przełamaną ciepłem kuchennych dodatków. A jak wyjdzie, to się okaże:)

A dziś proponuję Brownie autorstwa Nigelli Lawson. Rozpływa się w ustach – z wierzchu chrupiące, w środku lekko ciągnące i takie właśnie ma być;)

Składniki:

– 150g masła

– 300g brązowego cukru (może być też biały)

– 75g kakao

– 150 g mąki pszennej (użyłam typ 550)

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 4 jajka

– 150g mlecznej czekolady, pokrojonej na małe kawałeczki

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– odrobina soli

Przygotowanie:

 1. Piekarnik nagrzać do 190’C, formę o wielkości 25 cm x 25 cm wyłożyć folią aluminiową.

2. Na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać.

3. Kakao i mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i sodą oczyszczoną. Następnie wsypać te składniki do roztopionego masła, wymieszać i zdjąć z ognia.

4. Jajka ubić z ekstraktem waniliowym, po czym wymieszać dokładnie z kakaową masą.

5. Do powstałej masy wsypać kostki czekolady, przemieszać szybko i niedokładnie i od razu przełożyć do naszykowanej foremki na ciasto.

6. Piec 20 – 25 min w 190’C – gotowe ciasto powinno mieć spieczoną skorupkę na wierzchu, a patyczek wbity do środka ciasta powinien być umazany czekoladą, ponieważ ciasto w środku powinno być klejące i ciągnące – o to przecież chodzi w brownie. W razie wątpliwości można potrzymać ciasto w piekarniku 5 minut dłużej, należy jednak uważać, by nie przesuszyć ciasta.

7. Ciasto ostudzić na metalowej kratce.

IMG_5395

(Visited 1 536 times, 1 visits today)

You Might Also Like