Ciasta

Czekoladowe ciasto z burakami i kawą

Zaciekawiłam Was wystarczająco? Mam nadzieję, że tak. Albo teraz myślicie, że musi być pysznie, albo krzywicie się myśląc, że postradałam zmysły kulinarne. W pracy zrobiłam test – częstowałam ciastem czekoladowym – nie dodając więcej szczegółów;) Wszystkim smakowało i dziwili się, gdy po zjedzeniu informowałam, że ciasto jest z burakiem. Z burakiem?! A no tak, a nawet z trzema!

Ciasto marchewkowe już dawno zawładnęło światem, więc może pora zmienić ten marchewkowy szał na buraczany ;) Już parę razy obiło mi się o uszy dodawanie buraka do ciasta, ale wcześniej nie próbowałam tego. A teraz nadarzyła się okazja – upiekłam buraki wraz z innymi warzywami na inne potrzeby i postanowiłam je wykorzystać na słodko. Myślę, że gotowane buraki też śmiało można użyć:) Zdrowe, słodkie i namiętne ciasto. Tak mi się kojarzy właśnie. W końcu jest luty ;)

Przepis oparłam o propozycje Nigela Slatera – oryginał tutaj. Można zrobić polewę, np. taką jak do piernika, albo zostawić bez niczego – też pysznie! Wielki plus jest taki, że można przechowywać to ciasto przez kilka dni – jest ciągle wilgotne i bardzo dobre.

Składniki:

– ok. 250g upieczonych lub ugotowanych buraków (u mnie to były 3 średnie buraki)

– 200g masła

– 100g gorzkiej czekolady

– 100g mlecznej czekolady (można też użyć gorzkiej jeśli wolicie bardziej wytrawny smak)

– 150g mąki tortowej

– 3 łyżki kakao

– 2 łyżki kawy zbożowej

– ok. 5 łyżek świeżo zaparzonego espresso

– 5 jajek (w temp.pokojowej)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 100g brązowego cukru

– 100g cukru muscovado

Uwagi:

– Buraki piekłam obrane i owinięte w folię aluminiową w temp. 200’C przez ok. 1,5 godziny. Można je także ugotować do miękkości.

– Cukier: można użyć też zwykłego białego lub tylko brązowego.

– Kawa zbożowa: użyłam Inki, jeśli akurat nie macie, to ten składnik można pominąć.

Przygotowanie:

1.Piekarnik nagrzać do 180’C. Tortownicę wysmarować masłem (średnica ok. 23-25cm).

2. Buraki zmiksować blenderem na gładką masę.

3. Czekoladę rozpuścić z 1/3 masła na malutkim ogniu, ciągle mieszając, by nie przypalić. Wymieszać z kawą zbożową oraz espresso. Zdjąć z ognia i dodać pozostałe masło. Ostudzić.

4. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.

5. Żółtka utrzeć z cukrem na puch i wymieszać z suchymi składnikami (patrz punkt 4.) Następnie dodać czekoladową masę i zmiksowane buraki.

6. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie partiami wmieszać w buraczaną masę.

7. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.

(Visited 745 times, 1 visits today)

You Might Also Like