Ciasta

Kremowy Sernik z malinami i białą czekoladą

Na kucharence serników praktycznie nie ma, no poza bodajże dwoma. To nie tak, że ich nie lubię. Lubię i to nawet bardzo. Tylko bardzo dużo od nich wymagam, gdy już je piekę. Myślę, że zdecydowanie więcej niż od innych ciast. Nie chcę żeby był suchy, powinien być bardzo kremowy i delikatny, takie lubię najbardziej. Albo lekki i puszysty, w zależności od tego jaki efekt chcę osiągnąć. Lubię pieczenie w niskiej temperaturze, bo można kontrolować swobodnie moment, w którym widzimy, że sernik się ścina. Nic nam nie opada, wszystko jest idealnie gładkie. Taki jest właśnie ten dzisiejszy przepis.

W zależności od piekarnika czas pieczenia może się tu bardzo różnić – z tego co zauważyłam mój piekarnik piecze generalnie szybciej niż inne, dlatego u mnie wystarczyła godzina. U niektórych może być to nawet półtora lub dłużej – w przypadku słabszych piekarników. Dlatego po godzinie pieczenia trzeba po prostu sprawdzić – sernik jest gotowy, gdy wierzch jest ścięty, środek może się lekko trząść – jak galaretka. Wierzcie mi jest warty tego sprawdzania ;)  Poza tym wszystko robi się łatwo i sprawnie. No to do dzieła – sernik z malinami czeka!

IMG_3192

Składniki:


Spód:

– 150g mąki

– 100g masła

– 50g cukru pudru

– 1 żółtko

Wierzch:

– 1 biała czekolada

– 2-3 łyżki śmietanki 30%


Masa serowa:

– 500g tłustego twarogu

– 150g mascarpone

– 50ml śmietanki 30%

– 130g cukru pudru

– 1 laska wanilii

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 4 jajka

– ok. 220 g malin

sernik2

Przygotowanie:

1. Składniki na spód szybko zagnieć i powstałym ciastem wylep spód tortownicy. Nakłuj widelcem i schowaj do lodówki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180’C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw schłodzone ciasto i piecz bez przykrycia ok. 10-15 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Odstaw do ostudzenia.

2.  Masa serowa: Ser trzykrotnie zmiel w maszynce lub po prostuj zmiksuj w malakserze aż będzie gładki. Następnie dodaj cukier, ziarenka z laski wanilii, mąkę i śmietankę i zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. Gdy masa będzie już jednolita wylej ją na ostudzony, podpieczony spód. Wierzch posyp malinami. Piecz w 120’C przez ok. 1 godzinę (lub dłużej – sprawdź wstęp).

3. Wierzch: Białą czekoladę podgrzej wraz ze śmietanką cały czas mieszając, aż do połączenia się składników. Polewę wylej na wierzch upieczonego sernika. Sernik przed zjedzeniem powinien się chłodzić w lodówce przez min. 8 godzin, aby wystarczająco stężał.

IMG_3201

(Visited 1 000 times, 1 visits today)

You Might Also Like