Jak najlepiej ugotować kukurydzę? Bardzo szybko i prosto! Już spieszę by Wam podać przepis na naprawdę pyszną kukurydzę. Możemy ją zjeść od razu albo odgrzać po jakimś czasie w garnku lub piekarniku. Świetnie posłuży jako przekąska w ciągu dnia, jak i dodatek do obiadu – u nas na przykład wczoraj była do pieczonego łososia i puree z batatów. Także kupcie po drodze kilka kolb i zróbcie swoją najlepszą wersję.
Składniki:
– 4 kolby kukurydzy
– 1 łyżeczka cukru
– 2 ząbki czosnku polskiego
– 40 – 50g masła
– 1/2 świeżej papryczki chilli bez pestek lub szczypta suszonej
– 1,5 łyżeczki świeżego koperku
– 1,5 łyżeczki świeżej natki pietruszki
– opcjonalnie: szczypta szafranu
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy cukier. Solimy dopiero po ugotowaniu, bo inaczej kukurydza zacznie twardnieć podczas gotowania. Do wrzącej wody wkładamy kolby kukurydzy przełamane na pół i gotujemy ok. 10 – 15 minut. Najlepiej sprawdzić po 10 minutach czy już jest wystarczająco miękka dla Was. Nie przeciągamy czasu gotowania, bo zacznie twardnieć. Odcedzamy.
2. W garnku na małym ogniu roztapiamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników, podgrzewamy ok. 1-2 minuty. Dodajemy kukurydzę i dokładnie obtaczamy każdą kolbę w sosie.
Ja jestem zwolennikiem tego, żeby każdy sam sobie posolił swoją kolbę według uznania, ale jeśli chcecie możecie to zrobić przed włożeniem kukurydzy do sosu.