Desery bez pieczenia

Mroźny weekend: obłędne libańskie lody pistacjowe z wodą z kwiatów pomarańczy

domowe lody pistacjowe

Libańskie lody pistacjowe z wodą z kwiatów pomarańczy – czyż sama nazwa nie brzmi już tak, że chciałoby się te lody od razu zjeść?! Kochani, bardzo się cieszę, że mogę dziś ogłosić rozpoczęcie nowego cyklu na blogu pt. „Mroźny Weekend”. Co tydzień będę wstawiać przepis na lody bardzo różnego rodzaju – od tych tradycyjnych śmietanowo-mleczno-jajecznych, poprzez bezmleczne i bezjajeczne propozycje, aż po najbardziej szalone jak np. z zieloną herbatą matcha.

Pokażę Wam moje sposoby na wykorzystanie maszynki do lodów, ale także triki, dzięki którym bez niej też świetnie sobie poradzicie i dowiecie się jak zrobić domowe lody bez maszynki. A jeśli dysponujecie wyciskarką do soków, to wyciśniemy z niej razem również pierwsze lody. Mam nadzieję, że uda mi się to wszystko ogarnąć z Waszą pomocą;) Chciałabym też zorganizować jakiś live na facebooku, gdzie pokażę Wam kawałek lodowej produkcji i odpowiem na Wasze pytania, jeśli takie się pojawią. 

No to zaczynamy! Mroźny weekend otwieramy libańskimi lodami – od dwóch lat są moim numerem jeden i nic ich jeszcze nie przebiło. To przepis, który pochodzi z uwielbianej przeze mnie i męża książki Samar Khanafer „Hummus za’atar i granaty”. Zmieniłam trochę proporcje i pominęłam wanilię, bo tutaj pierwsze skrzypce grają zdecydowanie wody smakowe: z kwiatów pomarańczy i różana – możecie je kupić w sklepach typu „kuchnie świata” lub w większych marketach na dziale z orientalną żywnością. To jest must have tych lodów. Ale jeśli pominiecie te wody… to otrzymacie pyszne śmietankowe lody i też będzie super ;) Pistacje to taka wisienka na torcie, jak mam to ich używam, ale bez nich te lody i tak są wciąż najlepsze;)

Składniki:

  • 600g śmietanki 30% (możecie też użyć pół na pół z 36%)
  • 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 1/2 szklanki pistacji (najlepiej niesolonych)
  • 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 3 łyżki wody różanej

Modyfikacje: jeśli nie chcecie używać jajek, to możecie na bazie zmiksowanego jogurtu z cukrem i wodami smakowymi przygotować odchudzoną wersję tych lodów (użyjcie po prostu 600g jogurtu zamiast śmietanki i żółtek, tak jak zrobiłam to w przypadku domowych lodów jagodowych).

Przygotowanie:

1. Śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.

2. W międzyczasie na wysokich obrotach miksujemy żółtka z cukrem, aż otrzymamy puszystą, bladożółtą masę. Następnie wlewamy do nich cienką strużką ciepłą śmietankę, cały czas ubijając.

3. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. (nie można jej zagotować – może się przydać termometr kuchenny, jeśli temperatura będzie w okolicach 77 – 79’C należy zdjąć masę z gazu).

4. Odstawiamy masę z gazu i mieszamy z wodą z kwiatów pomarańczy oraz z wodą różaną. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin (min.2h), a następnie:

– wlewamy do maszynki do robienia lodów i dalej postępujemy według instrukcji maszynki (u mnie lody kręcą się ok. 30 minut i są gotowe do zjedzenia lub schowania do zamrażarki). Gotowe lody posypujemy posiekanymi pistacjami.

– bez maszynki: wlewamy masę do pojemnika i chowamy do zamrażarki. Po kilku godzinach lody powinny być gotowe – można je miksować na wolnych obrotach co godzinę, ale ja osobiście blenduję je tylko raz, gdy już zamarzną. Dzięki temu po zblendowaniu ich konsystencja staje się kremowa i można zabrać się za jedzenie. Gotowe lody posypujemy posiekanymi pistacjami.

 

(Visited 984 times, 1 visits today)

You Might Also Like