Desery bez pieczenia

Mroźny weekend: Semifreddo z ryżem

Witam Was w ten cudowny weekend! Jestem dziś w świetnym urodzinowym nastroju i chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pomysłem na lody z cyklu „Mroźny weekend”. Przygotowywanie przepisów lodowych bardzo mnie pochłonęło i nawet mój mąż wybierając dla mnie kulinarne prezenty książkowe przeglądał nowe pozycje również pod kątem tego cyklu ;)

Semifreddo to włoski, mrożony deser – nie są to typowe lody, zjada się go nie do końca zamrożonego. Czyli albo mrozimy krótko, albo czekamy aż semifreddo trochę odtaja i zmięknie. Masę można mrozić w małych kokilkach albo w większej foremce, ale warto pamiętać, że semifreddo nie kroi się zbyt łatwo od razu po wyjęciu. Ja swoje przygotowałam w keksówce, którą wcześniej wyłożyłam folią spożywczą, żeby łatwiej było wyjąć całość i pokroić. 

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Włoska wyprawa Jamiego”. Mam do niej duży sentyment, bo była to jedna z pierwszych książek kucharskich, która tak mnie zafascynowała, jeszcze zanim tak naprawdę zaczęłam gotować. Co do możliwych modyfikacji – wino można zamienić na mleko, jeśli nie chcecie go używać. Zamiast owoców kandyzowanych, można użyć świeżych, szczególnie teraz w sezonie, ale sprawdźcie wtedy, czy nie chcecie bardziej dosłodzić swojego deseru.

 Skład:

Pudding ryżowy:

– 30g masła

– 1 laska wanilii

– 150g ryżu na risotto (arborio)

– 50g cukru

– 150ml białego wina

– 700ml pełnotłustego mleka

Semifreddo:

– 50g cukru pudru

– 4 jajka

– 500ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

– 150g kandyzowanych owoców (użyłam świeżych truskawek i jagód)

– 100g gorzkiej czekolady (użyłam na pół z mleczną)

– 100g grubo posiekanych pistacji

Przygotowanie: 

1. Masło rozpuścić w głębokim rondlu, dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii i podgrzewać przez minutę. Następnie dodać cukier i ryż, podgrzewać na średnim ogniu, wymieszać i wlać wino. Podgrzewać, mieszając, aż wino prawie całkiem wyparuje – wówczas wlać mleko (najlepiej partiami, ale można też od razu całość). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając. Odstawić do przestygnięcia.

2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, bladożółtą masę.

3. Białka ubić na sztywną pianę wraz z odrobiną soli.

4. Zimną śmietaną dokładnie ubić mikserem.

5. Ubitą śmietanę połączyć z pianą z białek oraz masą z żółtek. Delikatnie wymieszać z owocami, posiekaną czekoladą, pistacjami i zimnym puddingiem ryżowym. Całość przełożyć do keksówki, ceramicznej formy lub małych kokilek i wstawić do zamrażarki na min. 4 godziny.

6. Przed podaniem przełożyć semifreddo do lodówki na ok. 30 minut, by zmiękło (lub zostawić chwilę na w temperaturze pokojowej). Bardzo dobrze smakuje ze świeżymi owocami lub polane musem owocowym.

(Visited 752 times, 1 visits today)

You Might Also Like