Ciasta

Francuski torcik czekoladowy zamiast brownie

Ten deser absolutnie mnie zachwyca. Nic dziwnego, skoro autorką przepisu jest sama Julia Child, która nigdy mnie nie zawiodła jeszcze w swoich propozycjach. Francuski torcik nie ma nic wspólnego z naszymi wysokimi tortami. Jest to małe, niskie ciasto skrywające w sobie niesamowitą czekoladową głębię. Świetna alternatywa dla brownie, które zna i robi teraz prawie każdy. No a o ile lepiej podać gościom francuski tort czekoladowy Królowej Saby (bo taka jest jego oryginalna nazwa), od razu inne wrażenie i uwierzcie mi, różnica smakowa też jest niebywała. Nie rezygnujcie przypadkiem z polewy czekoladowej, bo to ona jest tutaj kropką nad „i”, bez niej to nie byłoby to samo, ona wieńczy dzieło.

Składniki:

– 1/2 szklanki przesianej mąki tortowej

– 1/3 szklanki zmielonych migdałów

– 110g masła

– 1/2 szklanki cukru

– 3 jajka

– 100g gorzkiej czekolady

– 100g mlecznej czekolady

– 4 łyżki rumu (można zastąpić whisky lub zaparzoną kawą)

– opcjonalnie: 2 łyżki kawy zbożowej

– 5-6 łyżek masła

*1 szklanka = 250ml

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 175’C, tortownicę o średnicy 20cm nasmarować masłem i oprószyć mąką.

2. 100g czekolady gorzkiej oraz 20g czekolady mlecznej rozpuścić z 2 łyżkami rumu.

3. Mąkę wymieszać z migdałami i kawą zbożową (jeśli jej używamy). 110 g masła utrzeć z cukrem, kiedy stanie się puszyste dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając. Ciepłą (nie gorącą!) czekoladę dodać do masła z żółtkami.

4. Białka ubić na sztywną pianę, 1/4 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać. Następnie partiami dodawać resztę piany na zmianę z mąką i migdałami i delikatnie łączyć łyżką z masą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 25 minut aż lekko wyrośnie do krawędzie formy, ale w środku wciąż będzie się lekko ruszać po potrząśnięciu. Zostawić do ostudzenia na 15 minut po czym zdjąć obręcz tortownicy. Rozsmarować polewę.

5. Polewa: Pozostałą czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami rumu i szczyptą soli. Gdy masa stanie się gładka i błyszcząca dodawać po kolei po łyżce masła i energicznie mieszać. Wstawić rondel do miski z zimną wodą i mieszać aż do wystygnięcia i uzyskania konsystencji nadającej się do rozsmarowania na cieście.

Wskazówka: Może się zdarzyć, że podczas przygotowania polewy masło oddzieli się od reszty. Wówczas należy przełożyć łyżkę polewy do innej miski, wymieszać trzepaczką i po łyżce dodawać pozostałą, rozwarstwioną masę mieszając ją od razu trzepaczką z resztą. Dzięki temu składniki znów się połączą.

(Visited 704 times, 1 visits today)

You Might Also Like