Zachęcona słyszanymi opiniami na temat wspaniałości amerykańskich pancakes, postanowiłam sama je wypróbować i ocenić:) Sławetny przepis znalazłam tutaj. Pancakes, a więc po polsku naleśniki na maślance z dodatkiem proszku do pieczenia, wyszły bardzo smaczne. Jednak według mnie prym i tak wiodą najprostsze naleśniki lub też biszkoptowe omlety. Pancakes są miłą odmianą, dobrą na lekki obiad lub śniadanie.
Podałam je z owocami oraz bitą śmietaną wymieszaną z naturalnym serkiem homogenizowanym i cukrem waniliowym.
Składniki na ok. 8-10 sztuk:
– 1,25 szklanki mąki tortowej
– 1 jajko
– 1,25 szklanki maślanki
– 0,25 szklanki cukru pudru
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 0,25 szklanki oleju
– odrobina soli
Przygotowanie:
Podane składniki zmiksować – ciasto będzie dość gęste.
Pancakesy smażyć ok. 1-2 minuty z każdej strony na rozgrzanej płaskiej patelni, posmarowanej olejem.
Podawanie:
– 200ml ubitej śmietany 30% wymieszanej ze 150g serka homogenizowanego oraz 2 łyżeczkami cukru waniliowego
– owoce sezonowe (borówki, jagody, truskawki, maliny, jeżyny)
– syrop klonowy