Mam nadzieję, że wszyscy dobrze się czujecie po Świętach i spędziliście je radośnie w gronie najbliższych. Dla mnie te Święta były bardzo wyjątkowe z kilku powodów. Cieszyłam się, że mogłam jechać w rodzinne strony (pozdrawiam Zieloną Górę!), pójść na pasterkę do parafii, do której chodziłam na pasterki też jako dziecko, spędzić czas z rodziną ze świadomością, że następne Święta będą już na pewno inne. Bo ten mój mały wiercipiętek z brzuszka będzie już za rok 'na wierzchu’ jak to mówi nasz mały kuzyn, a nie schowany u mnie w środku;) Adwent jako czas oczekiwania był dla mnie szczególny i tak samo Boże Narodzenie wzbudziło we mnie na pewno więcej nowych dla mnie refleksji. To tyle u mnie:)
A dzisiaj po tym całym świątecznym (prze)jedzeniu przepis na zdrowy sok – duża porcja witaminy C, idealny też na niedobory żelaza, także śmiało można stosować jako sok na anemię. Udział zielonych warzyw można zwiększyć, w zależności od Waszej tolerancji warzywnych smaków w soku. Bo to jest taki cwany sok – smak brokuła i pietruszki jest tu sprytnie ukryty, tak że nawet mój mąż go pije, mimo iż na natkę pietruszki zwykle się krzywi ;) A jeśli macie problemy z przeziębieniem, to można zwiększyć ilość imbiru i dodać też ząbek czosnku (tylko dla prawdziwych sokowych twardzieli).
Składniki na 2 porcje:
– 1/2 brokuła
– 1 pomarańcza
– 1 pęczek natki pietruszki
– 2 duże jabłka
– 2 marchewki
– 1 burak
– 1-2cm kawałek imbiru
Przygotowanie:
Pomarańczę obieramy i wrzucamy z pozostałymi składnikami (w skórce) do wyciskarki. Szybkie, prawda?;)
P.S. Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :)