W ciągu ostatniego miesiąca pisałam Wam o świątecznej organizacji i rozłożeniu świątecznego gotowania na raty, było też przykładowe menu wigilijne. Jednak wiadomo jak jest i nie każdy na pewno był w stanie czasowo sobie to wszystko wcześniej przygotować. Dla tych osób też coś mam, więc się nie martwcie. Poniżej obiecany już świąteczny terminarz gotowania. Możecie sobie też pobrać czysty szablon i wpisać swoje potrawy. Owocnego gotowania życzę!:)
NIC NIE ZAMROZIŁAM, CO W TAKIM RAZIE MOGĘ PRZYGOTOWAĆ WCZEŚNIEJ BEZ MROŻENIA?
Bigos wciąż możesz zrobić i zamknąć w słoikach, a gołąbki zostaw na inny raz:)
21 grudnia: śledzie korzenne i szybki piernik (można nawet 20 grudnia), bigos na Święta
22 grudnia: barszcz, masa makowa, miodownik, śledzie w śmietanie
23 grudnia: kutia, ryba po grecku, kapusta z grzybami, karp w galarecie, sałatka jarzynowa, makowiec, sernik, wieczorem wkładamy karpia do marynaty
24 grudnia: smażenie karpia, kluski z makiem, lepienie pierogów i uszek, kompot z suszu, zamarynowanie mięsa na Boże Narodzenie
Jeśli 21 i 22 grudnia nie uda się nic ugotować, to można przenieść te potrawy na 23 i 24 grudnia (jedyne co, to miodownik potrzebuje czasu by zmięknąć, więc nie warto go robić w samą Wigilię).
PS. Jeśli podobał Wam się wpis, to będę wdzięczna za skorzystanie z banerka reklamowego ;)
Mam nadzieję, że terminarz Wam się przyda!:) Pdf do pobrania: czysty termiarz