Zupy

Zupa z kopru włoskiego, soczewicy i batata

Dawno nie było tu jakiejś zupy, a że jest już jesień pełną parą, to konieczna jest jakaś fajna, rozgrzewająca propozycja. Tą akurat można modyfikować naprawdę na wiele sposobów. Zrobić ją w wersji wegetariańskiej lub na wywarze mięsnym. Można włączać i zamieniać ulubione warzywa, tak że za każdym razem otrzymamy trochę inną potrawę. Kluczowe jest tylko podduszenie warzyw na prawdziwym maśle i użycie mocnych przypraw: kurkumy, chilli, papryki. Dzięki temu będziemy mieć pełnię smaków i aromatów.

SKŁADNIKI:

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 bulwa kopru włoskiego

– 4 niewielkie marchewki (najlepiej młode)

– 1 średni batat (ok. 250­-300g)

– 3 łodygi selera naciowego (lub mały kawałek korzenia)

– 1 papryczka chilli

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka oliwy

– 5 łyżek czerwonej soczewicy

– przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, lubczyk, 2 liście laurowe, 2 owoce jałowca

– opcjonalnie: 2 łyżki mąki lub 3 łyżki grysiku orkiszowego, 2 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE:

1. Z papryczki chilli usuwamy pestki i drobno kroimy. Czosnek, cebulę, koper włoski, marchewki i seler kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka na podgrzane masło z oliwą. Dodajemy pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki papryki wędzonej, liście laurowe i jałowiec. Dusimy ok. 5 – 10 minut bez pokrywki, co jakiś czas mieszając.

2. Do warzyw wlewamy 1,5 litra wody i wsypujemy 1 łyżeczkę soli morskiej. Następnie dodajemy soczewicę oraz batata pokrojonego na małe kawałki (ew. ziemniaki). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą ugotowane (ok. 30 minut). Przyprawiamy do smaku.

Jeśli wolicie gęstszą zupę to do kubka wsypcie mąkę lub grysik orkiszowy i wymieszajcie z ok. 100ml zupy, aż wszystkie grudki znikną. Dodajcie do zupy i ponownie zagotujcie.

Na koniec można też dodać śmietanę wymieszaną wcześniej z zupą (bez ponownego zagotowywania).

 

(Visited 790 times, 1 visits today)

You Might Also Like