Piekarenka

Chleb gryczano-pszenny

o chlebie

W tym roku podczas upałów chleb piekłam bardzo sporadycznie. Temperatura średnio mnie zachęcała do uruchamiania mojej domowej piekarni i zamiast ulubionych kanapek i owsianek zajadałam się na śniadania jogurtem z domowym musli. No ale przyszedł już do nas czas ochłodzenia (przynajmniej na razie) i mój organizm powoli przestawia się na tryb piekący (chleby, ciasta, zapiekanki, ziemniaki gratin i inne). Motywację dodatkowo podniósł prezent od pani kosmetyczki – świeża mąka prosto z młyna wodnego. No i jak tu nie piec?

chleb gryczanyPrzepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej „O chlebie”. Do tego chleba nie potrzeba zakwasu, a jeśli nie macie garnka żeliwnego to można go upiec w keksówce. Rozczyny przygotowujemy wieczorem, a rano pieczemy chleb. Ma on bardzo ładny, karmelowy kolor i długo zachowuje świeżość. Jest to chleb dla fanów kaszy gryczanej, ponieważ jej aromat jest mocno wyczuwalny. W tym przepisie szczególnie zaciekawił mnie fakt wyrastania chleba w garnku żeliwnym i rozpoczęcia pieczenia od zimnego piekarnika – przetestowałam tę metodę i działa;)

Składniki:

Rozczyn 1:

– 250g mąki gryczanej

– 200ml wody

– 1/2 łyżeczki soli

Rozczyn 2:

– 10g świeżych drożdży

– 250g mąki pszennej

– 200ml wody

Ciasto:

– 10g świeżych drożdży

– 50g mąki żytniej chlebowej

– 50g mąki pszennej chlebowej

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka miodu

– 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1. W osobnych miskach wymieszać składniki na oba rozczyny, przykryć folią i odstawić na ok. 12 godzin.

2. Po wyrośnięciu połączyć oba rozczyny wraz z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto (ręcznie lub mikserem). Powinno być luźne i lekko klejące – w razie potrzeby dodać więcej wody. Odstawić na pół godziny.

3. Garnek żeliwny wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto , posypać lekko mąką gryczaną po wierzchu, przykryć pokrywką i odstawić na pół godziny.

4. Garnek włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temp. 250’C. Po 3-40 minutach zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze 20-30 minut. Gotowy chleb wyjąć z garnka i ostudzić na kratce kuchennej.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    U Rudej na Talerzu
    Wrzesień 21, 2016 at 6:43 am

    Wygląda niesamowicie rustykalnie :) I pysznie, jak z piekarni :)

  • Reply
    Ania
    Luty 23, 2017 at 9:55 am

    Przepięknie wygląda ;]

    • Reply
      Klaudia
      Luty 23, 2017 at 9:58 am

      I dobrze smakuje ;)

    Napisz co o tym myślisz