Myślę, że sam tytuł brzmi już na tyle zachęcająco, że chce się zrobić własne rogaliki. Właściwie nie wiem, czemu tak długo ich nie robiłam. W sumie… pewnie gdzieś podświadomie bałam się, że nie wyjdą tak jak powinny, a to przez moje „manualne usztywnienie”, przez które nie jestem zbyt biegła jeśli chodzi o dekoracyjne sprawy ;) Jednak rogale okazały się proste, nawet jak dla mnie, także zachęcam Was gorąco do ich przygotowania. Cudowna, ciepła, domowa atmosfera gotowa natychmiast :) Przynajmniej mi, rogale kojarzą się z wszystkim tym, co dobre – z polską tradycją, porankami z kubkiem mleka, z babciami i domem… Smacznego!:)
Składniki (ok.8 dużych rogali):
– 500g mąki
– 5g suchych drożdży (lub ok. 17g świeżych)
– 25g mleka w proszku (można pominąć, jeśli nie macie)
– 40g masła
– 150g mleka
– 170g wody
– 10g soli
– 5g cukru (1 łyżeczka)
– 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogali
– mak do posypania wierzchu (lub inne ziarenka np. sezam, siemię lniane)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść z nich gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny (do podwojenia objętości).
2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować tak by powstało duże koło (średnica ok. 30-35cm). Ciasto podzielić na 8 części, następnie każdą z nich zwinąć od szerszego boku do szpica tak by powstał rogalik – końcówkę zawinąć pod spód. Boki rogalika zaokrąglić na kształt księżyca i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastanie na 30 minut.
Wierzcie, że łatwiej zrobić to na podstawie zdjęć niż opisać poszczególne czynności ;) Poniżej obrazkowa instrukcja:)
3. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie makiem. Piec w nagrzanym do 220’C przez ok. 15-18 minut.
Uwagi:
*Jeśli Wasz piekarnik sprawia, że rogaliki za szybko się rumienią, to można zmniejszyć temp. do 200’C.
** Dodatek pary w piekarniku sprawi, że rogaliki ładniej się zarumienią i będą miały lepsze warunki do wyrastania. Dlatego można wrzucić na dno kilka kostek lodu podczas wkładania rogalików do piekarnika (lub – jeśli ją macie – użyć funkcji pary przez pierwsze 3 minuty pieczenia).
3 komentarze
gin
17 marca, 2015 at 10:46 pmAleż cudownie pękate, prześliczne Ci wyszły :)
Klaudia
18 marca, 2015 at 9:31 pmDziękuję, sama się nie spodziewałam, że umiem je tak ładnie zrobić;)
Kasia Anna Wrońska
18 marca, 2015 at 1:44 pmWydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.