Gotowi na kolejną dawkę witamin? Sezon przeziębieniowy już się zaczął, dlatego będę mieć dla Was kilka propozycji jak się wzmocnić i jak walczyć z przeziębieniem domowymi sposobami. Generalnie pamiętajcie, żeby nie wychładzać organizmu (czyli nie jemy za dużo nabiału i cytrusów) – teraz dobrze sprawdzą się wszystkie rozgrzewające potrawy – owsianki na śniadanie, gulasze, curry czy porządne zupy na obiad – oczywiście z dodatkiem kurkumy, imbiru i chili wszędzie tam, gdzie się da. Co do soków, to w tej porze roku lepiej je pić po południu jak już jesteśmy w domu, z tego powodu, że jednak trochę wychładzają. Z drugiej strony są porządną dawką witamin i warto je wdrożyć do swojego menu wtedy, gdy nam ich brakuje lub czujemy się osłabieni. Polecam też sok mocy na anemię i przeziębienie.
I jeszcze co nieco o składnikach: jarmuż ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a koper włoski pomaga na kaszel i gorączkę oraz wspomaga układ pokarmowy.
Składniki na 2 porcje:
– 2-3 garście jarmużu (lub pół opakowania)
– 2 obrane pomarańcze
– 1 obrana limonka
– 2-3 cm obranego imbiru
– 1 bulwa kopru włoskiego
– 1 jabłko
– opcjonalnie: 1/4 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Jarmuż i plastry imbiru wrzucamy do wyciskarki na zmianę z pomarańczami, limonką, jabłkiem i koprem włoskim. Jeśli macie korek niekapek, to można najpierw wszystko wymieszać w wyciskarce i dopiero potem wlać do pojemnika. Wymieszać z kurkumą.
Uwagi: Pomarańcze i limonkę można wycisnąć za pomocą squezeera, jeśli go posiadacie (więcej na jego temat przeczytacie tutaj).
Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :)