Napoje

Wzmacniający sok z jarmużem, imbirem i koprem włoskim

Gotowi na kolejną dawkę witamin? Sezon przeziębieniowy już się zaczął, dlatego będę mieć dla Was kilka propozycji jak się wzmocnić i jak walczyć z przeziębieniem domowymi sposobami. Generalnie pamiętajcie, żeby nie wychładzać organizmu (czyli nie jemy za dużo nabiału i cytrusów) – teraz dobrze sprawdzą się wszystkie rozgrzewające potrawy – owsianki na śniadanie, gulasze, curry czy porządne zupy na obiad – oczywiście z dodatkiem kurkumy, imbiru i chili wszędzie tam, gdzie się da. Co do soków, to w tej porze roku lepiej je pić po południu jak już jesteśmy w domu, z tego powodu, że jednak trochę wychładzają. Z drugiej strony są porządną dawką witamin i warto je wdrożyć do swojego menu wtedy, gdy nam ich brakuje lub czujemy się osłabieni. Polecam też sok mocy na anemię i przeziębienie.

I jeszcze co nieco o składnikach: jarmuż  ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a koper włoski pomaga na kaszel i gorączkę oraz wspomaga układ pokarmowy.

Składniki na 2 porcje:

– 2-3 garście jarmużu (lub pół opakowania)

– 2 obrane pomarańcze

– 1 obrana limonka

– 2-3 cm obranego imbiru

– 1 bulwa kopru włoskiego

– 1 jabłko

– opcjonalnie: 1/4 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Jarmuż i plastry imbiru wrzucamy do wyciskarki na zmianę z pomarańczami, limonką, jabłkiem i koprem włoskim. Jeśli macie korek niekapek, to można najpierw wszystko wymieszać w wyciskarce i dopiero potem wlać do pojemnika. Wymieszać z kurkumą.

Uwagi: Pomarańcze i limonkę można wycisnąć za pomocą squezeera, jeśli go posiadacie (więcej na jego temat przeczytacie tutaj). 

Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :) 

 

(Visited 686 times, 1 visits today)

You Might Also Like