Makarony

Cukiniowa rozkosz

Dziś będzie przepis z cukinią w roli głównej, ponieważ mam wrażenie, że jeszcze nie wszyscy dobrze ją znają. A naprawdę warto z niej korzystać, ponieważ świetnie chłonie inne smaki i aromaty, a przy tym jest bardzo soczysta i smaczna. Do tego pieczarki, prażone orzeszki i sos serowy. No i oczywiście makaron, a jakże!:)

Warzyw mamy już coraz więcej, wiosna pełną parą, także trzeba korzystać z witamin:)

Co ciekawe, mimo że to danie jest bez mięsa, ma również swoich zwolenników wśród panów. Może dlatego, że jest bardzo sycące, tego nie wiem, ale mój mąż sam się o nie często dopomina, a to rzadkość, jeśli chodzi o bezmięsne potrawy. W każdym razie polecam to przetestować ;)

 

Składniki:

120g orzeszków ziemnych solonych

450g pieczarek

300 gmakaronu „kokardki”

2 średnie cukinie (ok.750g)

duży ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej (typ 450)

1,5 szklanki mleka

100g serka topionego ementaler

100g sera pleśniowego (np. Błękitny Lazur)

Pieprz, zioła prowansalskie

ew. świeża bazylia

 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować.
  2. Cukinie obrać, pokroić na dość grube półplasterki, przyprawić pieprzem i ziołami* i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Po usmażeniu dodać duży, wyciśnięty ząbek czosnku, wymieszać i przykryć na 5 minut, aby cukinia ‘przesiąknęła’ aromatami.
  3. Pieczarki usmażyć na 2 łyżkach oliwy, na dużym ogniu (jeśli puszczą sok, smażyć do jego wyparowania).
  4. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, wymieszać i delikatnie przez chwilę podsmażyć. Następnie wlać 1,5 szklanki mleka i mieszać do rozpuszczenia się grudek. W powstałym sosie rozpuścić serek topiony. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Orzeszki uprażyć na patelni.
  6. Makaron wymieszać z sosem i pokruszonym serem pleśniowym (do momentu jego roztopienia). Dodać cukinię i pieczarki oraz posypać prażonymi orzechami. Można także uzupełnić danie świeżą bazylią. Natychmiast podawać! Smacznego :)

*Można też posmarować pesto.

 

 

(Visited 137 times, 1 visits today)

You Might Also Like