Makarony

Z domowych zapasów: makaron z dynią

Zapraszam Was na kolejny wpis z cyklu „z domowych zapasów”, czyli o tym jak zrobić coś z niczego. Obecnie trwa sezon na dynie, także możecie sobie kupić i trzymać ją np. na balkonie – czas jej nie zaszkodzi, a w razie potrzeby będziecie ją mieli pod ręką. Makaron i puszka pomidorów to produkty obowiązkowe u nas w domu – nigdy nie wiadomo, kiedy się przydadzą, a można z nimi wiele zdziałać. Także dziś propozycja na zupełnie niewymagający obiad, który dzięki pieczonej dyni zamienia się w coś naprawdę pysznego.

Aż sama się dziwię, że kiedyś właściwie nie jadłam dyni. Moja babcia przygotowywała czasem zupę dyniową na słodko, ale zbytnio jej nie lubiłam, więc wydawało mi się, że z dynią też się nie polubię. Błąd! Naprawdę można z nią sporo zdziałać! Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani to spróbujcie np. zupy dyniowejcudownych bułek dyniowych, rozpływającej się w ustach tarty z dynią i szpinakiem zapiekanej pod beszamelem czy zapiekanki z ziemniakami, dynią i mięsem (świetny sposób na spożytkowanie resztek gotowanego lub pieczonego mięsa)

Składniki na 4 porcje:

– 1/2 dyni hokkaido*

– 2 ząbki czosnku

– 2 duże pomidory (lub 1/2 puszki pomidorów)

– 1 łyżka oliwy

– kilka listków tymianku (lub rozmarynu)

– parmezan do posypania

Przygotowanie:

1. Z dyni wyjąć pestki i pokroić ją na grube plastry. Rozłożyć je na blasze, posmarować oliwą i piec ok. 25 minut (do miękkości) w 180’C wraz z całymi pomidorami. Po 15 minutach można włożyć do piekarnika również nieobrane ząbki czosnku.

2. Dynię (ze skórką) zmiksować wraz z obranymi pomidorami i wyciśniętym ze skórki czosnkiem. Dolać ok. 1 szklanki wody (można użyć wody z gotowania makaronu) lub więcej w razie potrzeby, tak by uzyskać konsystencję sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron wymieszać z sosem dyniowym i podawać ze świeżo startym parmezanem.

*Uwagi:

Można użyć również innej odmiany dyni, ale wówczas po upieczeniu należy obrać ją ze skórki.

Do sosu można dodać surowy czosnek lub upieczony (ja preferuję upieczony, bo jego smak staje się mniej ostry, a bardziej słodkawy).

Dynię można również  ugotować zamiast piec – jej smak będzie wówczas delikatniejszy, ale również bardzo dobry.

(Visited 371 times, 1 visits today)

You Might Also Like