Mamy teraz sezon na jagody, więc warto przygotować sobie w domu jagodzianki. A co byście powiedzieli na podrasowaną wersję z dodatkiem ricotty i wody różanej? No i jeszcze w zdrowszej odsłonie, bo z mąką orkiszową. Woda różana to ostatnio nasz nieodłączny kompan do wszystkich deserów, zmienia całkowicie smak znanych smakołyków. I mimo, że myślałam iż nie lubię różanych potraw, to z jej dodatkiem wszystko mi pasuje. Jeśli macie ją w domu, to polecam pokombinować z dodawaniem jej do ciast, kremów czy lodów. Ale lody to już osobna historia na inny raz (choć jak macie ochotę to zróbcie sobie błyskawiczne kajmakowe albo malinowe z mlekiem kokosowym – oba przepisy bez jajek) ;)
Gdybyście szukali jeszcze innych jagodowych przepisów, to polecam najprostszy makaron z jagodami, koktajl jagodowo-truskawkowy, kajmakowe muffiny jagodowe oraz kardamonowe szwedzkie bułeczki.
Ciasto:
– 500g mąki orkiszowej typ 650 (ew. pszennej) + ok. 2 łyżki do podsypania
– 60 g masła (w temp. pokojowej)
– 200ml mleka
– 1 jajko
– 5 łyżek cukru brązowego
– 25g drożdży
Nadzienie:
– 250g ricotty
– 2-3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki wody różanej
– 200g jagód
Przygotowanie:
1. Drożdże wymieszać z 100ml mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.
2. Z pozostałych składników i rozczynu zagnieść gładkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrastania.
3. Ricottę wymieszać z cukrem pudrem i wodą różaną.
4. Z wyrośniętego ciasta formować średniej wielkości kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między drożdżówkami, gdyż jeszcze urosną. Każdą kulkę spłaszczyć, zrobić wgłębienie na środku i nakładać po łyżce ricotty oraz jagód. Pozostałe jagody równomiernie powciskać w resztę drożdżówek. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C (włączona grzałka górna i dolna, bez termoobiegu)*.
5. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
*Można piec z termoobiegiem 160’C. W przypadku piekarnika parowego warto włączyć parę na pierwsze 10 minut, a potem przełączyć na sam termoobieg.
6 komentarzy
Pichceniomania
1 lipca, 2016 at 10:48 pmNie mogę ich nie zrobić, jutro śmigam do lasu po jagody, postanowione! :)
Klaudia
2 lipca, 2016 at 10:01 amZazdroszczę lasu:) mój został w Zielonej Górze:)
U Rudej Na Talerzu
3 lipca, 2016 at 8:15 amtakie domowe jagodzianki to skarb – pychotka :)
Rebecca Sharp
3 lipca, 2016 at 4:58 pmCzyli to takie bardziej wyrafinowane jagodzianki. Na razie mi jagód bark, ale zamierzam w tym tygodniu to nadrobić. Pozdrawiam serdecznie!
Dietifitka
4 lipca, 2016 at 2:58 pmWyglądają bardzo apetycznie, a jagody ubóstwiam! (w moich stronach mówimy borówki :p
Klaudia
4 lipca, 2016 at 3:54 pmHehe dla mnie borówki to te amerykańskie :)