Desery bez pieczenia

5-minutowe Domowe lody kajmakowe

Pisałam Wam ostatnio o nowych planach na kucharenkę, mam w głowie masę pomysłów, tylko muszę je jeszcze przelać na wirtualny papier. Proces ten trochę trwa, ale mam nadzieję, że urodzi się z tego coś fajnego. Ostatnio gdzieś przeczytałam cytat Einsteina, że szaleństwem jest robić ciągle to samo i oczekiwać innych efektów. To zdanie było dla mnie jak wiadro zimnej wody na głowę. No przecież! Do rozwoju potrzebne są zmiany w podejściu. Dlatego jak widzicie ostatnio jestem pełna energii i zapału. Jeśli chcecie tu poruszyć jakiś temat to koniecznie dajcie znać! A dzisiaj pięciominutowe domowe lody, do których będziecie potrzebować aż… trzech składników! 

Bardzo proste w wykonaniu i nie będziecie potrzebować do nich maszynki do lodów. Oczywiście jeśli ją macie to wykorzystajcie, na pewno wyjdą jeszcze lepsze. Moja niestety od miesiąca nie chce przyjść, a wczoraj sklep mnie poinformował, że nie przyjdzie w ogóle. Cóż, lepiej późno niż wcale. Więc żeby się nie denerwować postanowiłam zrobić bez maszynki, na przekór, a co!

Uwaga techniczna: dobrze byłoby lody co jakiś czas zmiksować, dzięki temu będą miały lepszą konsystencję (np. co 2-3 godziny), ale jeśli tego nie zrobicie to nic się nie stanie. Po kilku godzinach są gotowe, a kolejnego dnia są już porządnie zamarznięte, także przyda Wam się wówczas łyżka zamoczona we wrzątku żeby łatwiej było je wyjąć.

IMG_3406

Składniki:

– 400 ml śmietanki 30%

– 250g kajmaku lub masy dulce de leche

– 200 ml mleka*

*Mleko można zamienić na śmietanę, jeśli nie chcecie mieć takich „chudych” lodów;)

Przygotowanie:

1. Jeśli kajmak jest płynny to wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przelać do miski, przykryć i zamrozić. Jeśli nie, to polecam rozpuścić kajmak w mleku podgrzewając na małym ogniu (bez zagotowywania), a następnie zmiksować ze śmietaną i zamrozić.

2. Teraz wystarczy tylko poczekać, aż zamrażarka zrobi swoją pracę i gotowe!:)


Akcja lodowa 2015

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    EMMB
    Sierpień 16, 2015 at 7:47 pm

    Dziękuję za przepis. Mmm… Narobiłaś mi znów apetytu. Przepysznie wyglądają. Jestem pod wrażeniem szybkości wykonania :) Coraz piękniej tu. Pozdrawiam :)

  • Napisz co o tym myślisz