Śniadania

Pasta makrelowa z jajkiem, cebulką i pietruszką

Przedstawiam Wam babciny przepis na to jak wspaniale można wykorzystać wędzoną makrelę. Żadna filozofia, a efekt naprawdę wyśmienity. Przy odpowiednim podaniu może nawet uchodzić za wytrawną przystawkę.

Potrzebujemy:

-1 wędzona makrela (ok. 250-300g)

-4 jajka

-1 średnia cebula

-3 – 4 łyżki majonezu

-kilka gałązek natki pietruszki

-sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obrane jajka oraz cebulkę kroimy w małą kosteczkę.

Z makreli wyjmujemy główny szkielet, zdejmujemy skórkę i bardzo dokładnie (kawałek po kawałku) oddzielamy od niej wszystkie ości – nie radzę przyspieszać tego procesu, bo nikt raczej nie chciałby natrafić na wątpliwą przyjemność składającą się z ości podczas jedzenia;)

Makrelę dokładnie mieszamy z jajkami, cebulką i majonezem. Jeśli chcemy to można także dodać większą ilość posiekanej pietruszki do środka – w zależności od tego kto co lubi. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy ze świeżą bagietką i ozdabiamy pietruszką. Smacznego:)

(Visited 939 times, 1 visits today)

You Might Also Like