Czas leci mi przez palce. Dopiero co był weekend spędzony w zaciszu biblioteki. Palarnia kawy odkryta gdzieś przypadkiem w drodze powrotnej, gdzie czas mierzy się ziarenkami kawy. Pierwsze urodziny małej, uroczej Oli, która uśmiecha się po prostu i bez powodu – tak czystym szczęściem, że aż się udziela:)
I tak gromadzę sobie te chwile, które nie chcą się zatrzymać, choćby nie wiem co. Czy mam czas na gotowanie? Czasem pytacie, kiedy go znajduję. I tak sobie myślę, że w zasadzie muszę go mocno szukać. Ale warto. Żeby wiedzieć, że się żyje. Że się ma czas na to, by się zatrzymać, uśmiechnąć się do siebie i wspólnie coś zjeść. Tak po prostu. Kolejna chwila do kolekcji:)
A dziś szybki makaron penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Niezawodny w smaku, bardzo prosty i szybki.
Składniki na 2-3 porcje:
– ok. 400g makaronu penne
– ok. 500g mrożonego szpinaku w liściach (preferowany świeży – jeśli dostępny)
– 100g wędzonego łososia
– 100ml słodkawej śmietanki 18%
– 3 niewielkie ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy
– ew. łyżka masła
– ew. 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Oliwę rozgrzać, dodać pokrojone drobniutko 2 ząbki czosnku i podgrzewać chwilę na niewielkim ogniu. Następnie zwiększyć ogień, dodać szpinak i masło i dusić całość przez kilka minut (kilkanaście w przypadku mrożonego szpinaku). Wlać śmietankę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (nie zagotowywać). Na końcu dodać jeszcze jeden drobno posiekany ząbek czosnku oraz pokrojonego na niewielkie paski łososia wędzonego. Całość delikatnie przemieszać i wyłożyć na makaron.
Można podawać ze startym parmezanem.
Smacznego:)