Makarony

Penne ze szpinakiem i łososiem

Czas leci mi przez palce. Dopiero co był weekend spędzony w zaciszu biblioteki. Palarnia kawy odkryta gdzieś przypadkiem w drodze powrotnej, gdzie czas mierzy się ziarenkami kawy. Pierwsze urodziny małej, uroczej Oli, która uśmiecha się po prostu i bez powodu – tak czystym szczęściem, że aż się udziela:)

I tak gromadzę sobie te chwile, które nie chcą się zatrzymać, choćby nie wiem co. Czy mam czas na gotowanie? Czasem pytacie, kiedy go znajduję. I tak sobie myślę, że w zasadzie muszę go mocno szukać. Ale warto. Żeby wiedzieć, że się żyje. Że się ma czas na to, by się zatrzymać, uśmiechnąć się do siebie i wspólnie coś zjeść. Tak po prostu. Kolejna chwila do kolekcji:)

A dziś szybki makaron penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Niezawodny w smaku, bardzo prosty i szybki.

Składniki na 2-3 porcje:

– ok. 400g makaronu penne

–  ok. 500g mrożonego szpinaku w liściach (preferowany świeży – jeśli dostępny)

– 100g wędzonego łososia

– 100ml słodkawej śmietanki 18%

– 3 niewielkie ząbki czosnku

– 4 łyżki oliwy

– ew. łyżka masła

– ew. 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Oliwę rozgrzać, dodać pokrojone drobniutko 2 ząbki czosnku i podgrzewać chwilę na niewielkim ogniu. Następnie zwiększyć ogień, dodać szpinak i masło i dusić całość przez kilka minut (kilkanaście w przypadku mrożonego szpinaku). Wlać śmietankę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (nie zagotowywać). Na końcu dodać jeszcze jeden drobno posiekany ząbek czosnku oraz pokrojonego na niewielkie paski łososia wędzonego. Całość delikatnie przemieszać i wyłożyć na makaron.

Można podawać ze startym parmezanem.

 Smacznego:)

(Visited 777 times, 1 visits today)

You Might Also Like