Kolejna propozycja na bardzo zdrowe orkiszowe śniadanie – tym razem w wersji sezonowej z dodatkiem rabarbaru, aczkolwiek możecie użyć tu też innych ulubionych owoców. Całość podkręcamy pysznym domowym migdałowym mlekiem. Nie jest ono trudne do przygotowania – wystarczą migdały i woda, a przy tym zużyjemy wszystko – zarówno mleko jak i migdałowe wiórki. Taka orkiszanka jest zarówno sycąca i lekka, my bardzo już polubiliśmy śniadaniowy habermus a płatki orkiszowe są miłą dla niego alternatywą.
Składniki:
– 50g migdałów
– 250ml wody
– 200g płatków orkiszowych
– 100g rabarbaru
– 2-3 łyżki miodu
– garść suszonej żurawiny
– opcjonalnie: szczypta cynamonu oraz galgantu, łyżeczka nasion babki płesznik
Przygotowanie:
1. Migdały zamoczyć w wodzie i zostawić na kilka godzin. Następnie zmiksować w blenderze aż powstanie mleko.
2. Powstałym mlekiem wraz z wiórkami migdałowymi zalać płatki orkiszowe i gotować ok. 15-20 minut – aż wystarczająco zmiękną. Po pierwszych 5 minutach gotowania dodać pokrojony na plasterki rabarbar, żurawinę oraz cynamon i galgant. W razie potrzeby dolać wodę.
3. Gotową orkiszankę posypać nasionami babki płesznik i dodać miodu według uznania.