Ostatnio pisałam Wam o nowej książce Szymona Kubickiego dotyczącej kuchni bezglutenowej. Właśnie z niej zaczerpnęłam pomysł na to pyszne śniadanie. I tak do mojego stałego repertuaru habermusu z jabłkami, owsianki piernikowej oraz tej jaglanej z bananami i masłem orzechowym dołącza teraz wersja pomarańczowa – cudownie rześka i aromatyczna. A co dla mnie dodatkowo fajne i miłe, czuję że mały człowiek w moim brzuchu też bardzo ją polubił;)
Oczywiście możecie sobie z nią kombinować jak chcecie i dowolnie zamieniać płatki owsiane na np. habermus, płatki orkiszowe czy też kaszę jaglaną. W oryginalnym przepisie występowały jagody goji, które pominęłam oraz suszone banany, zamiast których użyłam po prostu świeżych. Uprościłam też trochę przygotowanie, żeby było szybciej.
Składniki dla 2 osób:
– 250ml szklanka płatków owsianych (w oryginale 100g)
– 2 pomarańcze
– 1 banan
– duża garść orzechów włoskich
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 2 łyżki miodu
– 1/4 łyżeczki kardamonu
– szczypta kurkumy oraz imbiru (lub galgantu)
Przygotowanie:
1. Płatki zalewamy szklanką wody oraz sokiem wyciśniętymi z jednej pomarańczy. Stawiamy na średni ogień, dodajemy przyprawy i gotujemy, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
2. Gdy płatki będą już odpowiednio miękkie dodajemy do nich plasterki banana, pozostałą pomarańczę pokrojoną w kostkę, posiekane orzechy oraz miód. Mieszamy i zjadamy z apetytem ;)
2 komentarze
U Rudej na Talerzu
1 października, 2015 at 6:32 amTaka owsianka kojarzy mi się z mrozem :)
Klaudia
9 października, 2015 at 6:49 amOj u nas było mroźno akurat tego dnia, a pewnie niebawem będzie jeszcze zimniej ;)