Makarony

Romantyczne tagliatelle

Chciałabym Wam zaproponować idealne danie dla dwojga. Te mięsne kuleczki zawsze kojarzyły mi się z romantyczną kolacją w bajce „Zakochany kundel” i może stąd ten sentyment :)

Jeżeli chcecie, aby to danie było absolutnie zniewalające, to zadbajcie bardzo mocno o jakość składników. Wybierzcie dobrą passatę z pomidorów, kupcie polski czosnek (chiński ma zupełnie inny smak i czasem może zepsuć potrawę), skorzystajcie ze świeżej bazylii i zetrzyjcie na tarce kawałek parmezanu. Efekt? Wspaniała, aromatyczna kolacja. Jeśli chodzi o mięso mielone – osobiście preferuję pół na pół: wołowe z indyczym, ale to już zależy od tego, co kto lubi:)

Dodatkowo proponuję Wam jeszcze pomidorki koktajlowe i cukinię. Nie są one konieczne, ale na pewno wzbogacą smak i sprawią, że na talerzu będzie bardzo kolorowo. A więc, do dzieła!

Składniki:

350 g makaronu tagliatelle

250 g mięsa mielonego*

1 jajko

Sól, pieprz, słodka papryka

Sos pomidorowy:

0,5 kg dobrej passaty pomidorowej

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Garść świeżych listków bazylii

Dodatkowo:

Ok. 10 pomidorków koktajlowych

1 cukinia

2 łyżki oliwy

Zioła prowansalskie, sól, pieprz

Parmezan do posypania

 

Cukinię obrać obieraczką do warzyw do momentu dojścia do środka z nasionami – powinny powstać długie cienkie wstążki z elementami skórki. Pomidorki przekroić na połówki. Całość ułożyć na blaszce, posmarować oliwą i obficie posypać ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie), odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić na ok. 15-20 min do rozgrzanego piekarnika (190’C).

Mięso mieszamy z roztrzepanym jajkiem, przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i formujemy małe kuleczki. Smażymy je z każdej strony na mocno rozgrzanej oliwie.

W międzyczasie można już zacząć gotować makaron.

Następnie przygotowujemy sos pomidorowy: do passaty dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, ocet balsamiczny i zioła. Świeżej bazylii nie kroimy, lecz rwiemy w rękach i dodajemy do sosu. Próbujemy sos i, jeśli trzeba, jeszcze go przyprawiamy – ma być bardzo aromatyczny.

Sos wlewamy na patelnię, dodajemy do niego mięsne kuleczki i dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Następnie dodajemy makaron i dusimy jeszcze minutę, delikatnie mieszając – chodzi o to, by makaron wchłonął smak i zapach sosu, dlatego też powinien być ugotowany al dente
(wówczas łatwiej przyswoi smaki). Jeśli sos stał się zbyt gęsty, to można dodać 1-2 łyżki wody, w której gotował się makaron.

Makaron przekładamy na talerze, ozdabiamy pomidorkami i cukinią i posypujemy startym parmezanem.

 

* W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z mięsa i nie trzeba dawać nic w zamian, ponieważ już sam sos pomidorowy i grillowane warzywa świetnie się razem komponują.

 

(Visited 773 times, 1 visits today)

You Might Also Like