Napoje

Koktajl orkiszowy z chia – banan, malina, szpinak

Ostatnio szaleję w temacie soków i koktajli wszelkiego rodzaju. W zależności od tego, co mam akurat kupione wyczarowuję warzywne soki, owocowe smoothie czy mieszane musy na mlekach roślinnych. Możliwości jest nieskończenie wiele, tym bardziej, że zaraz zaczną wchodzić sezonowe warzywa i owoce, więc pole do popisu jest!

Dzisiaj propozycja, którą możecie przygotować na kilka sposobów. Najładniej wygląda warstwowo, a najlepiej smakuje, gdy całość wymieszamy – słodkie banany, kwaskowate maliny i neutralny szpinak. To wszystko na bazie mleka orkiszowego (można zastąpić innym lubianym mlekiem). Dzięki dodatkowi nasion chia uzyskujemy dość gęsty, zdrowy deser i łatwo też ułożyć go warstwami, ale jeśli Wam na tym nie zależy, możecie dać mniej tych nasionek lub zupełnie pominąć. Jak wolicie. Dorzuciłam też kurkumę i sproszkowany zielony mix (spirulina, chlorella, młody jęczmień, młoda pszenica) – dla wyglądu i zdrowotności, aczkolwiek nie jest to konieczne.

Więcej o mojej wyciskarce przeczytacie tutaj (rabat ciągle aktualny!).

Składniki na 2 porcje:

– 500ml mleka orkiszowego*

– 2 banany

– 1/4 łyżeczki kurkumy

– 100g szpinaku

– 200g malin (mogą być mrożone)

– 1/2 łyżeczki zielonego mixu lub spiruliny

– ok. 8 łyżeczek nasion chia

*Możecie użyć wcześniej przygotowane mleko orkiszowe lub zrobić je w wyciskarce przed przygotowaniem koktajlu. Wówczas wystarczy na zamkniętym obiegu wymieszać ugotowany orkisz z wodą. 

Przygotowanie:

Najszybsze: Wszystkie składniki poza nasionkami chia wrzucamy do wyciskarki, używając grubego sitka do musów. Gotowy mus mieszamy z nasionkami chia.

Można oczywiście użyć blendera, ale konsystencja będzie wtedy gęstsza, no i nie tak aksamitna. Ale też będzie dobre ;)

Warstwowe: Używamy sitka do musów, przygotowujemy kolejno następujące warstwy, mieszając wcześniej każdą warstwę w wyciskarce, dzięki użyciu korka niekapka.

Żółta: W wyciskarce mieszamy banany z 200ml mleka orkiszowego i kurkumą. Gotowy mus mieszamy z 2 łyżeczkami nasion chia.

Zielona: Do wyciskarki wkładamy szpinak i mieszamy z 100ml mleka orkiszowego i zielonym mixem. Do gotowego musu dodajemy 3 łyżeczki nasion chia.

Różowa: Do wyciskarki wkładamy maliny i 200 ml mleka orkiszowego. Gotowy mus mieszamy z 3 łyżeczkami chia.

Kiedy nasionka spęcznieją w koktajlach (po ok. 20-30 minutach) można układać w szklankach warstwy.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    U Rudej Na Talerzu
    Kwiecień 8, 2016 at 1:14 pm

    To coś dla mnie :) Od takich koktajli jestem uzależniona :)

  • Napisz co o tym myślisz