Ciasta

Murzynek piernikowy

IMG_3713Powiedzcie mi, czy jeszcze ktoś z Was piecze jeszcze murzynki?:) Czy Wasze dzieci znają już tylko brownie? Tak się zastanawiam, bo murzynek to chyba pierwsze ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Przyozdobiony obowiązkowo kolorową posypką, pysznie czekoladowy, na który czekając walczyłam ze snem. No a gdybym jednak zasnęła, to koniecznie trzeba było mnie obudzić jak już będzie można go zjeść. Tak, to pierwsze ciasto, które pamiętam z domu. I teraz, gdy po latach go zrobiłam, to te wspomnienia odżyły. Brownie nie sięga mu do pięt. Ten dzisiejszy murzynek jest już w przedświątecznym klimacie, bo z piernikowym posmakiem. Puszysty, delikatny i wilgotny. Po prostu pyszny.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Doroty Świątkowskiej „Moje wypieki. Wielki powrót”, o której Wam wspominałam w kulinarnej liście prezentów książkowych. Jak zawsze dużo sprawdzonych, bo przetestowanych przez rzeszę czytelników, przepisów na słodkości. Znajdziecie tam babki, mazurki, drożdżówki, torty, serniki, muffinki… Wszystko czego potrzebujecie, żeby wyczarować słodkie cudeńka.

Wiem, że mówiłam Wam, że ciast będzie na blogu mniej, ale teraz mam bardzo dobre usprawiedliwienie, bo piekłam parę rzeczy na Szlachetną Paczkę, do której Was serdecznie zachęcam. Mam nadzieję, że ciasta zarobiły na prezenty, bo mąż wziął je dziś do pracy:)

IMG_3701

Składniki:

Ciasto:

– 125g masła

– 3 duże jajka

– 2 szklanki mąki pszennej*

– 1,25 szklanki cukru

– 1 szklanka mleka

– 5 łyżek powideł śliwkowych

– 2 łyżeczki cynamonu

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 5 łyżeczek kakao

* szklanka = 250 ml

Polewa:

– 2 łyżki masła

– 4 łyżki cukru

– 3 łyżki kakao

– 5 łyżek śmietanki 30%

Przygotowanie:

1. Składniki wyjąć wcześniej, by były w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę przesiać razem z cynamonem i przyprawą do piernika.

2. Cukier wymieszać z kakao, następnie połączyć z mlekiem i masłem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 2 minuty, ostudzić.

3. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę z przyprawami oraz powidła, wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia składników.

4. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać po jednym żółtku wciąż ubijając. Ubitą masę delikatnie wmieszać szpatułką partiami do ciasta.

5. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy z kominkiem o średnicy 25cm i piec przez ok. 45-60 minut w temperaturze 170’C bez termoobiegu (do suchego patyczka).

Ja piekłam w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia.

6. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić razem na małym ogniu, gotować przez chwilę, aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Wyłożyć na murzynka.

(Visited 42 times, 3 visits today)

You Might Also Like