Myślę, że tym przepisem mogę już śmiało zamknąć szparagowy cykl :) Po tym jak zostało mi kilka niewykorzystanych szparagów, postanowiłam wyczarować z nich jakieś pyszne śniadanko:) Uwielbiam te zupełnie odmienne śniadania, proste i szybkie jak każde inne, a przy tym wszystkim jednak bardzo efektowne ;) A dla mnie nadeszła teraz rabarbarowa pora, przepisy wkrótce!;)
Składniki na 2 porcje:
– 2 duże kromki chleba
– 1 łyżka oliwy
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki startego parmezanu
– 2 jajka
– garść szczypiorku
– 10 szparagów
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb posmarować oliwą i natrzeć przepołowionym czosnkiem.
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki u dołu. Posmarować lekko oliwą i przypiec lekko wraz z chlebem na grillu elektrycznym lub patelni grillowej (można tez w piekarniku).
Usmażyć jajka sadzone. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane parmezanem i szczypiorkiem :)