Ciasta

Wieniec marcepanowo-orzechowy

Mam zrobić jeszcze raz wieniec jutro jak przyjedziecie, czy się Wam już znudził?

Zrób jeszcze, to babcia spróbuje, bo tyle się już tego wieńca nachwaliłam, że jej ochoty narobiłam.

Taką to rozmowę prowadziłam przedwczoraj z mamą, zastanawiając się, co przygotować na deser poobiedni następnego dnia, gdy przyjadą do nas z babcią i wujkiem. Wieniec przygotowałam pierwszy raz na dzień przed Wigilią, żeby rodzinka nie wyjadała ciast, które miały czekać aż do Wigilii (oj trudne to było!). I wszystkim nam bardzo przypadł on do gustu, szczególnie na ciepło  do kawy lub kubka z mlekiem. Ciasto jest mięciutkie (zasługa masła) i puszyste, w środku przewija się z kolei nadzienie marcepanowo-orzechowe, o migdałowo-cynamonowym aromacie. Niesamowita przyjemność, szczególnie w zimne dni, kiedy to siedząc w domu, można zajadać jeszcze ciepłe ciasto, rozmawiając rodzinnie przy stole. O wszystkim i o niczym. Tak po prostu:)

Ze specjalną dedykacją dla mamy :)

Składniki:

Ciasto:

-550g mąki pszennej

– 60 ml + 1 łyżka ciepłej wody

– 170g masła

-180 ml mleka

– szczypta soli

– 15g świeżych drożdży

-1 jajko

– 5 łyżek cukru

Nadzienie:

– 300g masy marcepanowej

– 100g orzechów włoskich

– 1 jajko

– 4 łyżki cukru z wanilią

– 1 łyżeczka cynamonu

– 50g masła

Przygotowanie:

1. Masło roztopić w rondelku wraz z mlekiem i ostudzić, aż będzie letnie (jeśli będzie zbyt gorące to drożdże zginą).

2. Drożdże rozkruszyć do miseczki, posypać 2 łyżkami cukru i dodać 1 łyżkę letniej wody, odstawić na 10 minut aż zaczną pracować.

3. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, pozostałe 3 łyżki cukru, roztrzepane jajko, rozczyn z drożdży, wodę oraz przestudzone mleko z masłem. Zagnieść ciasto – powinno być elastyczne i lśniące. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość).

Zagniecione ciasto można też przykryć i zostawić w lodówce na noc do wyrastania, a rano po prostu uformować wieniec i upiec. W sam raz do porannej kawy :)

4. Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać masę marcepanową (można zetrzeć na tarce) i wymieszać z jajkiem, masłem, cynamonem i cukrem – najlepiej rękoma.

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na długi prostokąt i wyłożyć na środek masę marcepanowo-orzechową. Masa powinna być wyłożona na całej długości ciasta. Ciasto zwinąć w rulon, lekko spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na pół. Połączyć dwa końce ze sobą i zapleść, następnie złączyć końcówki, tak by powstał wieniec. Przenieść wieniec na natłuszczoną blachę. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.

1. IMG_7839 2. IMG_7840

3.IMG_7841 4. IMG_7842

5.IMG_7843 6. IMG_7845

7.IMG_7846 8. IMG_7848

6. Wieniec wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) i piec przez ok. 25-30 minut – powinien się ładnie zarumienić.

Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować wieniec roztrzepanym jajkiem, dla uzyskania ładniejszego koloru, ale nie jest to konieczne.

IMG_7850

(Visited 512 times, 1 visits today)

You Might Also Like