– Mam zrobić jeszcze raz wieniec jutro jak przyjedziecie, czy się Wam już znudził?
– Zrób jeszcze, to babcia spróbuje, bo tyle się już tego wieńca nachwaliłam, że jej ochoty narobiłam.
Taką to rozmowę prowadziłam przedwczoraj z mamą, zastanawiając się, co przygotować na deser poobiedni następnego dnia, gdy przyjadą do nas z babcią i wujkiem. Wieniec przygotowałam pierwszy raz na dzień przed Wigilią, żeby rodzinka nie wyjadała ciast, które miały czekać aż do Wigilii (oj trudne to było!). I wszystkim nam bardzo przypadł on do gustu, szczególnie na ciepło do kawy lub kubka z mlekiem. Ciasto jest mięciutkie (zasługa masła) i puszyste, w środku przewija się z kolei nadzienie marcepanowo-orzechowe, o migdałowo-cynamonowym aromacie. Niesamowita przyjemność, szczególnie w zimne dni, kiedy to siedząc w domu, można zajadać jeszcze ciepłe ciasto, rozmawiając rodzinnie przy stole. O wszystkim i o niczym. Tak po prostu:)
Ze specjalną dedykacją dla mamy :)
Składniki:
Ciasto:
-550g mąki pszennej
– 60 ml + 1 łyżka ciepłej wody
– 170g masła
-180 ml mleka
– szczypta soli
– 15g świeżych drożdży
-1 jajko
– 5 łyżek cukru
Nadzienie:
– 300g masy marcepanowej
– 100g orzechów włoskich
– 1 jajko
– 4 łyżki cukru z wanilią
– 1 łyżeczka cynamonu
– 50g masła
Przygotowanie:
1. Masło roztopić w rondelku wraz z mlekiem i ostudzić, aż będzie letnie (jeśli będzie zbyt gorące to drożdże zginą).
2. Drożdże rozkruszyć do miseczki, posypać 2 łyżkami cukru i dodać 1 łyżkę letniej wody, odstawić na 10 minut aż zaczną pracować.
3. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, pozostałe 3 łyżki cukru, roztrzepane jajko, rozczyn z drożdży, wodę oraz przestudzone mleko z masłem. Zagnieść ciasto – powinno być elastyczne i lśniące. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość).
Zagniecione ciasto można też przykryć i zostawić w lodówce na noc do wyrastania, a rano po prostu uformować wieniec i upiec. W sam raz do porannej kawy :)
4. Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać masę marcepanową (można zetrzeć na tarce) i wymieszać z jajkiem, masłem, cynamonem i cukrem – najlepiej rękoma.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na długi prostokąt i wyłożyć na środek masę marcepanowo-orzechową. Masa powinna być wyłożona na całej długości ciasta. Ciasto zwinąć w rulon, lekko spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na pół. Połączyć dwa końce ze sobą i zapleść, następnie złączyć końcówki, tak by powstał wieniec. Przenieść wieniec na natłuszczoną blachę. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
6. Wieniec wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) i piec przez ok. 25-30 minut – powinien się ładnie zarumienić.
Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować wieniec roztrzepanym jajkiem, dla uzyskania ładniejszego koloru, ale nie jest to konieczne.