Gotowanie makaronu trwa dłużej niż przygotowanie tego pesto, także jeśli nie macie pomysłu i czasu na obiad, skorzystajcie z tej propozycji. Właściwie większość z podanych składników można mieć zawsze pod ręką, nawet jarmuż może być mrożony, trzeba go tylko wcześniej przelać wrzątkiem i odsączyć. Także dziś macie ode mnie przepis na szybki i jednocześnie bardzo zdrowy obiad.
A jak wykorzystać pozostałe pesto?
– Można zamrozić.
– Można polać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce
– Przyda się jako cienka pasta do kanapek lub jako główny składnik grzanek
– Dobry dodatek np. do filetów z kurczaka
Składniki na 4-5 porcji do makaronu:
– 100g jarmużu (ok. 5 solidnych garści)
– 50g słonecznika
– 50g migdałów
– 50g parmezanu
– 60ml oliwy
– 3 ząbki czosnku
– opcjonalnie: 1/2 papryczki chilli (bez pestek)
Przygotowanie:
Zmiksować liście jarmużu w blenderze, następnie dodać podprażony na patelni słonecznik z migdałami oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować na pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy.
9 komentarzy
Dorota
19 września, 2015 at 5:46 pmTyle dobrego słyszałam o jarmużu – o walorach zdrowotnych i smakowych, spróbowałam i zawiodłam się :( mimo to przepis świetny, ale zamiast jarmużu ja wolę szpinak :-D
Klaudia
19 września, 2015 at 5:51 pmJa na początku też się nie zachwycałam, ale to samo miałam pierwotnie z awokado. Może to też kwestia ilości jarmużu w daniu? Ale oczywiście można użyć tu szpinaku:)
Dorota S
19 września, 2015 at 10:08 pmBrzmi bardzo zachęcająco, tylko ja nigdy nie robiłam nic z jarmużu…. Czy trzeba go wcześniej gotować, jeśli kupię surowy? Czy tylko umyć?
Klaudia
20 września, 2015 at 6:17 amDo tego przepisu można użyć surowego, ale jeśli będziesz akurat miała po jakimś daniu taki zblanszowany jak szpinak to też się nada:)
Dorota S
20 września, 2015 at 11:04 amDzięki! Spróbuję :)
Dorota S
24 września, 2015 at 10:10 pmZrobiłam! Wyszło super! Nawet się nie spodziewałam, że jarmuż może być takim delikatesem :) Choć szczerze mówiąc – jego smak został całkowicie przykryty czosnkiem, orzechami i serem. No i zamieniłam migdały na orzechy nerkowca a parmezan na cheddar, bo akurat to miałam pod ręką ;)
Dziękuję pięknie za nowy przepis – mam teraz swoje nowe danie popisowe :)
Klaudia
25 września, 2015 at 6:30 amNo to świetnie, że wszystko smakowało!:)
Dodo
15 lutego, 2017 at 6:30 pmKupiłam po raz pierwszy jarmuż i nie wiedziałam co z niego zrobić. Teraz już wiem! :)
Klaudia
16 lutego, 2017 at 8:24 pmPolecam się!:) Dobry jest też do soków i koktajli ;)