Makarony

Błyskawiczny makaron z jarmużowym pesto

Gotowanie makaronu trwa dłużej niż przygotowanie tego pesto, także jeśli nie macie pomysłu i czasu na obiad, skorzystajcie z tej propozycji. Właściwie większość z podanych składników można mieć zawsze pod ręką, nawet jarmuż może być mrożony, trzeba go tylko wcześniej przelać wrzątkiem i odsączyć. Także dziś macie ode mnie przepis na szybki i jednocześnie bardzo zdrowy obiad.

A jak wykorzystać pozostałe pesto?

– Można zamrozić.

– Można polać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce

– Przyda się jako cienka pasta do kanapek lub jako główny składnik grzanek

– Dobry dodatek np. do filetów z kurczaka

Składniki na 4-5 porcji do makaronu:

– 100g jarmużu (ok. 5 solidnych garści)

– 50g słonecznika

– 50g migdałów

– 50g parmezanu

– 60ml oliwy

– 3 ząbki czosnku

– opcjonalnie: 1/2 papryczki chilli (bez pestek)

Przygotowanie:

Zmiksować liście jarmużu w blenderze, następnie dodać podprażony na patelni słonecznik z migdałami oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować na pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy.

IMG_3591

(Visited 547 times, 1 visits today)

You Might Also Like