Gotowanie makaronu trwa dłużej niż przygotowanie tego pesto, także jeśli nie macie pomysłu i czasu na obiad, skorzystajcie z tej propozycji. Właściwie większość z podanych składników można mieć zawsze pod ręką, nawet jarmuż może być mrożony, trzeba go tylko wcześniej przelać wrzątkiem i odsączyć. Także dziś macie ode mnie przepis na szybki i jednocześnie bardzo zdrowy obiad.
A jak wykorzystać pozostałe pesto?
– Można zamrozić.
– Można polać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce
– Przyda się jako cienka pasta do kanapek lub jako główny składnik grzanek
– Dobry dodatek np. do filetów z kurczaka
Składniki na 4-5 porcji do makaronu:
– 100g jarmużu (ok. 5 solidnych garści)
– 50g słonecznika
– 50g migdałów
– 50g parmezanu
– 60ml oliwy
– 3 ząbki czosnku
– opcjonalnie: 1/2 papryczki chilli (bez pestek)
Przygotowanie:
Zmiksować liście jarmużu w blenderze, następnie dodać podprażony na patelni słonecznik z migdałami oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować na pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy.