Jak kupić piekarnik? Nie zawsze jest to takie oczywiste, warto się zastanowić, bo dobry wybór będzie nam ułatwiał życie przez lata. A ten nie do końca przemyślany może z kolei frustrować w późniejszym czasie i powodować kolejne wydatki na dodatkowe sprzęty, których mogliśmy uniknąć. Dzisiaj napiszę Wam bardzo subiektywnie na co moim zdaniem warto zwrócić uwagę, jakie funkcje i komu się przydadzą. Ten wpis będzie miał jeszcze swój ciąg dalszy, ponieważ opracowuję dla Was też ranking wybranych przeze mnie piekarników w różnych kategoriach cenowych. Wierzcie mi, że wcale nie trzeba wydawać fortuny, by mieć w zasięgu ręki naprawdę fantastyczny sprzęt, dzięki któremu będziecie z chęcią pichcić w Waszych kuchniach. No to zaczynamy!
Na blogu jest już nowy wpis, gdzie znajdziecie ranking piekarników oraz jego aktualizację :)
Zanim zaczniecie porównywać do siebie oferty konkretnych marek zastanówcie się nad trzema kwestiami: jakim budżetem dysponujecie, czy piekarnik będzie w zabudowie czy wolnostojący oraz na jaką wielkość możecie sobie pozwolić w Waszej kuchni.
Odpowiedzi na te pytania pomogą Wam w odpowiedniej wstępnej selekcji. Po pierwsze budżet – zawężcie poszukiwania do kategorii cenowej, na którą możecie sobie pozwolić, pamiętając jednak o dwóch ważnych rzeczach. Czasem warto dołożyć niewiele więcej, dzięki czemu kupicie solidniejszy sprzęt, który starczy Wam na dłużej i będzie lepiej dostosowany do Waszych potrzeb. Może warto poczekać na nowy piekarnik miesiąc czy dwa, by w dłuższej perspektywie czasu jednak zaoszczędzić na dokonanym zakupie. Druga kwestia to taka, że droższe nie zawsze znaczy lepsze. Przejrzałam wiele ofert i niestety bardzo wielu znanych producentów oferuje nam mniej za więcej. Według mnie nie warto płacić 5 tysięcy za sprzęt, który możemy kupić w cenie 2 tysięcy i to w dodatku z większą ilością funkcji.
Jeśli wybieracie piekarnik w zabudowie to polecam Wam taki, który nie jest zintegrowany z płytą indukcyjną. Dzięki temu możecie umieścić go w dowolnym miejscu w kuchni, niekoniecznie pod płytą, a do tego macie wybór zarówno w kwestii piekarnika, jak i płyty i nie musicie decydować się na tego samego producenta. Jeżeli nie macie wiele miejsca w kuchni to możecie zdecydować się na mniejszy piekarnik kompaktowy, jednak jeśli jesteście w stanie wygospodarować te 60cm szerokości, to polecam jednak duży piekarnik – na pewno przyda się na większe imprezy czy Święta.
Producenci oferują nam całą gamę przeróżnych funkcji, od tych bardzo przydatnych po te, które czasem potrafią rozśmieszyć (piekarnik z funkcją wyświetlania zdjęć żeby sobie na nim rodzinnie pooglądać fotki z wakacji). Zacznę od tych najważniejszych.
1. Sprawdźcie możliwości grzewcze piekarnika. Powinien mieć dwie grzałki – dolną i górną oraz termoobieg. Do tego ważne jest czy można np. włączyć tylko górne lub tylko dolne grzanie (nie każdy piekarnik ma taką możliwość). Z pewnością przyda się też funkcja grilla – do grzanek, zapiekanych potraw i mięs. Istotne jest też w jakich temperaturach można go używać – im większy zasięg tym większe możliwości dla nas. Często zaczyna się już od 30’C – można wówczas liczyć na suszenie owoców i warzyw, przyspieszone wyrastanie ciasta w razie konieczności czy pieczenie w niskich temperaturach. Jeśli lubicie piec pizze to sprawdźcie maksymalną temperaturę – może ona osiągać nawet 300’C. Niektórzy mogą też chcieć mieć od razu funkcję rożna – jeśli jej używacie to warto sprawdzić, które modele będą ją mieć.
2. Pojemność – to że dwa piekarniki mają takie same wymiary nie oznacza, że zmieści się w nich tyle samo. A różnice bywają spore bo np. pojemności wahają się od 50l do 80l przy jednakowych zewnętrznych rozmiarach.
3. Funkcja pieczenia z parą. Dla mnie jest to funkcja idealna i jeśli macie taką możliwość to naprawdę zainwestujcie w piekarnik z funkcją pary, który można kupić już za bardzo rozsądną cenę (np. Electroluxa). Ta opcja wspomaga pieczenie chlebów, bułek, ale też daje rewelacyjne efekty przy pieczeniu soczystych mięs, ryb i warzyw. Do tego może być świetnym i zdrowym zamiennikiem mikrofali. Mój mąż uwielbia korzystać z funkcji „regeneracji” – odgrzewania potraw w piekarniku przy użyciu pary.
Źródło zdjęcia: Strona internetowa Electrolux
4. Łatwość i szybkość użytkowania. Ułatwieniem będzie kilka poziomów, na których można piec w piekarniku (u mnie jest 9), wysuwane prowadnice teleskopowe i ilość poziomów na których można jednocześnie piec potrawy (np. 3 blachy ciastek pieką nam się w tym samym czasie zamiast tylko jednej), co wpłynie na skrócenie przygotowywania posiłków. W sytuacjach awaryjnych przyda nam się przyspieszone nagrzewanie piekarnika. Ogromnym plusem będzie też ułatwienie czyszczenia – przynajmniej łatwoczyszcząca powłoka, choć do wyboru macie też katalizę (panele wchłaniające tłuszcz, które trzeba co jakiś czas wymieniać) lub pyrolizę (zamienianie tłuszczów i brudów w popiół przy temp. 500’C). Jednak niezależnie od sposobu czyszczenia pamiętajcie, że piekarnik nie zrobi za Was całego sprzątania;)
5. Energooszczędność. Warto zwrócić uwagę na informację o zużyciu energii (kWh na cykl) i mocy (W), która znajduje się na karcie produktu. Jeśli zastanawiacie się nad dwoma piekarnikami o tych samych funkcjach i różnych cenach to warto porównać ten wskaźnik. Przy tym pamiętajcie, że czasem cena jaką trzeba dołożyć za energooszczędność wcale się nie kalkuluje, bo w dłuższej perspektywie może się okazać, że dołożyliśmy np. 300 zł żeby zaoszczędzić kilka złotych rocznie. I może się tak zdarzyć, że piekarnik skończy swoją żywotność zanim nam zwróci się ta kwota;) Tu możecie sobie oszacować ile zapłacicie za zużycie prądu przy konkretnym modelu – ustawiacie sobie cenę prądu za 1 kWh, wpisujecie moc piekarnika (np. 2500W) i średni czas używania dziennie (np. 1h). Oczywiście to tylko szacunek, bo wiadomo że nie zawsze piekarnik będzie pracował na pełnej mocy.
Ciekawym rozwiązaniem jest też możliwość jednoczesnego pieczenia w dwóch różnych temperaturach tzw. dual cook – taką funkcję oferuje np. Samsung (na jednym poziomie możemy sobie wrzucić np. ciasto w 170’C, a na drugim rybę w 200’C). Dzięki temu możemy też zaoszczędzić pieniądze nagrzewając tylko pół piekarnika, gdy pieczemy mniejsze ilości.
Źródło zdjęcia: Strona internetowa Samsung
6.Dodatkowe funkcje. Jest ich sporo, ale z pewnością przyda się blokada dziecięca i chłodny front, bo nawet jeśli nie macie dzieci, to warto zadbać o to, by te które Was odwiedzają się nie poparzyły. Fajnym dodatkiem jest też termosonda, która zmierzy nam temperaturę w środku pieczonej potrawy, dzięki czemu wiemy, czy np. kurczak jest już gotowy (ale termosondę można też sobie dokupić osobno). Niektóre piekarniki mają też funkcję rozmrażania i podgrzewania talerzy, ale jeśli mamy dostępne niskie temperatury to nie musimy mieć tak nazwanych funkcji, by z nich skorzystać;) Podtrzymywanie ciepła trzyma temperaturę gotowego już dania, by nie wystygło gdy np. czekamy na gości. Jeśli nie lubicie szukać przepisów to przydadzą się zaprogramowane już przez producenta, gdzie znajdziemy domyślne temperatury dla mięs, ryb, ciast, itd. Wystarczy wprowadzić wagę produktu i tyle;)
Jeśli zapomniałam o czymś, co dla Was jest ważne przy wyborze piekarnika to dajcie znać! Następnym razem przedstawię Wam mój własny ranking piekarników, żeby ułatwić Wam poszukiwania:)
69 komentarzy
Małgorzata
18 sierpnia, 2015 at 1:27 pmFajna jest też opcja „wyłącz się za”, można nastawić piekarnik i zapomnieć o nim, odpowiednio zaprogramowany, sam się wyłączy.
Klaudia
18 sierpnia, 2015 at 2:22 pmJak najbardziej potwierdzam! Widzisz zapomniałam o niej napisać, a korzystam z niej cały czas:)
Iza
18 sierpnia, 2015 at 7:00 pmKiedy planujesz zamieścić ciąg dalszy wpisu z konkretnymi modelami? Właśnie wybieram piekarnik i zastanawiam się czy poczekać :)
Klaudia
18 sierpnia, 2015 at 7:22 pmDo niedzieli więc chyba warto ;)
Iza
18 sierpnia, 2015 at 7:34 pmDziękuję za odpowiedź, w takim razie czekam z niecierpliwością :)
Grzegorz
30 sierpnia, 2015 at 7:54 amJestem zainteresowany kupnem płyty indukcyjnej i piekarnika pod zabudowę prosił bym o poradę jaką kupić fundusze ktòre mam przeznaczone to 3600 zł ,ponieważ dużo się pojawiło sprzętu np.Bosch ,Amica i wiele innych jestem zagubiony ,przyznam że nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę żeby nieprzepłacic .Proszę o poradę pozdrawiam
Klaudia
30 sierpnia, 2015 at 8:43 amPostaram się przygotować jakąś propozycję do jutra:)
Klaudia
30 sierpnia, 2015 at 4:26 pmCześć, myślę, że w zależności od tego ile i co pieczesz, to jeśli chodzi o piekarnik wybrałabym coś z pierwszej trójki w zakresie cenowym do 1600zł, lub jeśli zależy Ci na funkcji pary to któryś z pierwszej trójki z przedziału do 2500zł z wpisu dotyczącego rankingu piekarników: https://kucharenka.pl/jak-wybrac-piekarnik-ranking-najlepszych-piekarnikow-do-zabudowy/
No i płytę indukcyjną dostosowałabym do pozostałego budżetu. Jeśli droższy piekarnik to tańsza płyta np. Bosch PIE 611F17E od 1200zł z funkcją timera na każdy palnik, booster i blokadą dziecięcą. Droższe płyty mają za to możliwość stosowania różnych kształtów naczyń do gotowania: Samsung CTN464KC01 czy np. Siemens EH651FT17E.
Ja mam tą Boscha którą Ci poleciłam i jedyne co bym do niej dodała to właśnie tę opcję z różnymi kształtami.
darfur
14 września, 2015 at 1:45 amMam od roku piekarnik z combi steamem i termosondą i to jest kompletnie inna jakość obiadów. Zresztą czyszczenie pyrolityczne też niesamowicie ułatwia wszystko, zwłaszcza po świątecznym obiedzie nieziemsko się przydało ;)
Iza
20 marca, 2016 at 7:25 pmWitam . Proszę coś napisać o sposobie czyczsczenia który jest najlepszy , pyroliza, katalizatory czy system ecoclean . Zastanawiam sie nad bosch hba43s360e klasa a co pani sądzi
Klaudia
21 marca, 2016 at 1:52 amPyroliza według mnie najlepsza, aczkolwiek ja osobiście nie mam, ponieważ wybrałam funkcję pary kosztem ułatwionego czyszczenia:) polecam ranking piekarników na blogu:)
Iza
23 marca, 2016 at 7:10 amDziękuje za odpowiedź . Mam jeszcze pytanko czy system ecoclean to tosamo co kataliza . Bo mam problem z ustaleniem tego . Ktoś napisał że czyści sie to przez włożenie miski z wodą czy to prawda .
Klaudia
23 marca, 2016 at 8:12 amna stronie Boscha jest informacja że jest to „specjalna warstwa automatycznie absorbująca tłuszcz zawsze gdy używasz piekarnika”, więc raczej coś na kształt katalizy według mnie.
Anita
30 marca, 2016 at 8:05 amCześć, właśnie stoję przed misją wyboru piekarnika do nowej kuchni. Jestem zorientowana co jest na rynku i za ile. Moim problemem jest zdecydowanie się co wybrać, a z czego zrezygnować. I tu mam pytanie, bo widzę, że masz piekarnik z funkcją pary Electroluxa, który też biorę pod uwagę. Czytałam mnóstwo zachwytów, z teorii faktycznie brzmi dobrze, ale czy w rzeczywistości warto dopłacać za tę funkcję? W zwykłym piekarniku piekę mięso w zamkniętym naczyniu i podlewam je wodą, więc wydaje mi się, że wychodzi dość soczyste, czy przy pieczeniu z parą bez przykrycia, nie zachlapiemy tłuszczem całego wnętrza? Trafiłam na opinię, że ten piekarnik jest potem nie do doczyszczenia. I drugie pytanie, czy funkcja pary daje znacząco lepsze efekty niż np. pieczenie z kąpielą wodną?
Anita
30 marca, 2016 at 8:07 amA, zapomniałam dodać. Mój maksymalny budżet to ok. 2000zł, ale zastanawiam się czy nie lepiej kupić coś tańszego, np. za 1400zł rezygnując z pary.
Klaudia
30 marca, 2016 at 8:14 amTak jak pisałam – wcześniej nie miałam pary i też radziłam sobie różnymi sposobami, aczkolwiek efekty teraz są dużo lepsze i nie zrezygnowałabym już z pary, ale to moja własna opinia tylko. Co do czyszczenia piekarnika – mam go już 2,5 roku i wygląda normalnie, dbam o niego na bieżąco i nie czekam aż się cały zabrudzi i będzie nie do doczyszczenia ;)
Anita
30 marca, 2016 at 10:02 amA miałaś może możliwość testowania Dual Cook Samsunga? Tu z jednej strony zachwyty z drugiej głosy, że nie dogrzewa i zbiera się ogromna ilość pary przy pieczeniu na górnej połowie, co powoduje zalanie szafek pod spodem i rdzewienie elementów piekarnika.
Klaudia
30 marca, 2016 at 12:46 pmTak,na jednych z warsztatów akurat był dual cook , pieklismy jednocześnie rybę i mięso i wszystko wyszlo fajnie. Szef kuchni który używal tego piekarnika też był z niego zadowolony. Może są po prostu jakieś wadliwe modele, ale wtedy trzeba reklamować po prostu.
krystian145
11 kwietnia, 2016 at 11:31 ambardzo ciekawy i konkretny artykul. Czekam na nastepny. Pozdrawiam
Ania
22 kwietnia, 2016 at 12:36 pmProśba o wypełnienie ankiety dotyczącej sprzętu AGD:
https://www.ankietka.pl/ankieta/222628/analiza-potrzeb-konsumentow-sprzet-agd.html
Z góry dziękuję!
Asia
12 maja, 2016 at 7:09 pmCześć,mam wielki dylemat, który piekarnik wybrać. Chciałabymw stylu retro,max do 1300 zł. Na oku mam Amicę http://www.okazje.info.pl/okazja/sprzet-agd/amica-ebr7331waa.html oraz Beko: http://www.okazje.info.pl/okazja/sprzet-agd/piekarnik-beko-oim-27201-c.html
Doradź proszę. Za Beko najbardziej mi przemawia funkcja grzanie 3D i te teleskopowe drabinki. Za Amicą szybkie nagrzewanie iwkłady katalityczne. Co byś wybrała, doradź proszę!
Klaudia
12 maja, 2016 at 8:02 pmOba ładni wyglądają, Beko jest też większe, chyba bym się na niego zdecydowała z tych dwóch.
Asia
7 czerwca, 2016 at 8:37 pmCześć, czy możesz mi podpowiedzieć jaki konkretnie masz model Electroluxa? Czy one wszystkie maja tez funkcje normalnego pieczenia bez pary i regeneracji? Zastanawiam się nad modelem eob6631aox, orientujesz się czy on te funkcje posiada? Rozważam tez piekarnik samsung Dual Cook z funkcja pary, czy możesz się jakoś do niego ustosunkować? Bardzo z góry dziękuje
Klaudia
8 czerwca, 2016 at 8:50 amMój piekarnik to Electrolux EOB6850AOX – oczywiście nie trzeba piec wszystkiego z parą, są też normalne standardowe funkcje. Konkretne modele najlepiej sobie sprawdzić na stronie producenta, co dokładnie mają. A sprawdzałaś mój ranking piekarników? Dual Cook z parą jest dla mnie bardzo interesującym modelem:)
Asia
8 czerwca, 2016 at 7:40 amI czy to prawda ze ten model wymaga dokupienia drogiego naczynia do pieczenia na parze?
Asia
8 czerwca, 2016 at 7:41 amChodzi mi o ten Electroluxa
Asia
8 czerwca, 2016 at 7:48 amA czy Samsung Dual Cook BQ1VD6T131 ma to naczynie już w zestawie i czy ma funkcje rozmrażania i regeneracji ?
Klaudia
8 czerwca, 2016 at 8:51 amMój Electroluxa nie wymaga dokupowania naczynia – było w zestawie, aczkolwiek można piec z jego użyciem lub bez.
Asia
8 czerwca, 2016 at 10:35 amBardzo dziękuje za odpowiedz, tak oczywiście czytałam ranking ale pomiędzy tymi dwoma nie mogę się zdecydować, jak uważasz który lepszy?
Klaudia
8 czerwca, 2016 at 7:01 pmTeż miałabym problem. Gdybym teraz miała wybierać to mocno myslalabym nad Samsungiem z racji połączenia dual cook i pary.
meria
25 lipca, 2016 at 5:46 amJa zdecydowanie polecam poszperać za piekarnikami z pyrolizą, świetne czyszczenie, mam Amicę z ta funkcją i nie wymieniłabym na żadną inną :) Dodatkowo z funkcji dla mnie obowiązkowo funkcja do gotowania w brytfannach oraz możliwość szybkiego pauzowania w trakcie gotowania.
Klaudia
25 lipca, 2016 at 5:55 amAle to ostatnie to chyba funkcja płyty, co?;) niestety to kolejny reklamowy komentarz wysyłany z jednego IP.
kaczan
15 sierpnia, 2016 at 8:03 pmMnie w tej chwili padł piekarnik. Musze wymienić na nowy. Żona nie chce wydawać zbyt dużo, lecz myślę o czymś z parą – np elektrolux. Ważniejszą funkcją jednak jest chyba łatwe wyciąganie szyb do czyszczenia. Bez tego niestety robią się zacieki. Z tego co zauważyłem w sklepach, to bezproblemowe wyciąganie szyb można znaleźć w piekarniakch beko i elektrolux. Niestety nie wiem co kupić. Najczęściej piekę w piekarniku chleb (2-3 razy w tyg) i mięsa. żona piecze ciasta. Do tej pory mieliśmy budżetowy piekarnik Whirpoll i żona nie chce dołacać, bo dawał jakoś radę. Nie wiem, czy wszystkie te funckje to nie jest niestety marketing i szkoda doplacić więcej. Z dotychczasowego nie byłem do końca zadowolony, bo piekł niezbyt równo – było to sczególnie denerwujące w przypadku pieczenia chleba
Klaudia
16 sierpnia, 2016 at 9:02 amPolecam te z parą z rankingu piekarniku – Samsung albo Electrolux. Pozdrawiam:)
Beata
27 sierpnia, 2016 at 2:35 pmWitaj Klaudia ja mam piekarni elektroluxa z funkcja pary ty eob i niestety cieknie woda z szyby ora dołem pikkrańika po szafce. Piekarnik w słupku. co zrbic czy jest wadliwy i zgłosić do reklamacji?
Klaudia
27 sierpnia, 2016 at 3:24 pmJak cieknie zawsze to wadliwy a jak raz na jakiś czas to może po prostu wlewasz za dużo wody?
Norb
29 sierpnia, 2016 at 8:35 pmWitam
Chciałem podziękować za ten wpis. Wszędzie pełno marketingowego bełkotu a tu od razu można wyczuć praktyczne podejście do tematu. Chciałbym prosić o pomoc potrzebuje wybrać piekarnik najlepiej z szerokim zakresem temp. do 300 st. Optymalnym wyborem wydaje mi się Electrolux ale nie potrafię znaleźć informacji które z piekarników taką temperaturę oferują. Instrukcja obsługi ani kartakatalogowa produktu chyba nie udostępnia takich informacji. Strona electrolux nie rozpieszcza pod tym względem.
Klaudia
30 sierpnia, 2016 at 5:17 amDziękuję. Masz rację, ja też po tą informację dzwonilam do nich na infolinię, dostalam spis że poniższe modele mają temp od 30 do 300’C:
EOB 6850AOX
EOC 5951AOX
EOC 5851AOX
EOC 5751AOX
EOC 45751OX
EOC 5651BOX
EOC 45651OX
EOC3430COX
EOB 5851AOX
EOA 45751OX
EOA 5651BOX
Pozdrawiam:)
Paulina
18 września, 2016 at 6:52 pmHej, co prawda weszłam tu poczytać Twoje rady odnośnie zakupu piekarnika ale mam pytanie z innej beczki. Czy zdjęcie przedstawia Twoją kuchnię? Jeśli tak to jakie to są fugi, pamiętasz może? Robimy totalny remont kuchni, kupiłam białe płytki ale odradzono mi białe fugi. Widzę, że te fugi ze zdjęcia wyglądają bardzo dobrze z białymi kafelkami :)
Klaudia
18 września, 2016 at 6:58 pmCześć, tak to moja kuchnia;) To były jakieś białe fugi, ale tak szczerze to teraz wzięłabym jakieś jasnoszare – bardzo łądnie wyglądają i łatwiej się czyści ;)
Ania
1 października, 2016 at 7:43 amhej, a co sądzisz o Electrolux 5551A0Z czy ma funkce szybkiego nagrzewania sie?zaciekawilo mnie tez to pieczenie na parze na czym to polega?
Beki
31 października, 2016 at 7:34 pmA ja tak czekałam na odpowiedź a tu pytanie znikło z bloga masakra;'((((( załamka. Pozdrawiam
Klaudia
31 października, 2016 at 7:49 pmJak to znikło? Napisz proszę jeszcze raz, bo może był jakiś błąd? Pozdrawiam
Klaudia
31 października, 2016 at 7:56 pmTwój komentarz jest we wpisie z rankingiem piekarników :) jutro wracam do Polski i nadrobie zaległosci w odpisywaniu. Pozdrawiam ciepło!:)
Beki
1 listopada, 2016 at 3:27 pmNie byłam już pewna, w którym miejscu był mój komentarz, bo zaglądałam i tu i tam ciągle;) Nie wiem co się dzieje wczoraj kilka razy sprawdzałam i tam też go nie było, ale grunt, że wrócił jakieś czary mary z wyświetlaniem czy co to było nie mam pojęcia. Czekam z niecierpliwością na Twoja opinię i życzę szerokiej drogi;) Też niedługo będę wracać do Polski;D nie ma to jak w domu. Pozdrawiam
Klaudia
1 listopada, 2016 at 7:58 pmOj tak człowiek jedzie się odstresować na wakacje, a tu przeżywa dwa trzęsienia ziemi. Cieszę się że już w domu :)
wojtek
18 listopada, 2016 at 4:21 pmNigdy więcej nic od electroluxa !!!!
Klaudia
18 listopada, 2016 at 5:53 pmA coś więcej?:)
stacha
13 grudnia, 2016 at 10:28 amA ja mam pytanie – czy te pierwsze 2 zdjęcia to Twoje czy z internetu? Bo bardzo mi się blat podoba, a dopiero trafiłam na ta stronę i jestem niezorientowana :)
Klaudia
13 grudnia, 2016 at 10:35 amDziękuję, moje :) Blat jest z Pfleiderera. Pozdrawiam:)
stacha
14 grudnia, 2016 at 12:15 pmDziękuję! Już się trochę zorientowałam na Facebooku – piękna kuchnia:)
stacha
14 grudnia, 2016 at 12:16 pmDziękuję :) Już się trochę zorientowałam na Facebooku – piękna kuchnia!
stacha
23 grudnia, 2016 at 10:15 amMusze jeszcze zapytać o nazwę tego blatu – nie znalazłam go na stronie, a na maila odpisali, ze to nie ich. A mi by idealnie pasował do paneli :)
Klaudia
23 grudnia, 2016 at 11:31 amHmm, dziwne, może już go nie mają? Blat jest na pewno od nich, ale był kupowany trzy lata temu, niestety nazwy nie pamiętam.
stacha
2 stycznia, 2017 at 5:27 pmA, jak trzy lata to możliwe, że już go nie mają. Ale znalazłam podobny albo nawet taki sam – dąb lora.
Ilona
29 grudnia, 2016 at 3:04 pmHey. Szukam dobrego piekarnika w przystępnej cenie (do 1600zł) z funkcją mikrofalówki. Chodzi mi o to abym mogła coś szybko podgrzać. Chciałabym żeby piekarnik miał normalne wymiary. Zastanawiałam się nad piekarnikiem kompaktowym samsunga. Czy mogłabyś mi coś doradzić?
Pozdrawiam, Ilona.
Klaudia
30 grudnia, 2016 at 6:13 pmNiestety w tych z mikrofalami nie jestem zorientowana, ponieważ nie używam mikrofali więc ciężko mi doradzić coś w tym temacie. Pozdrawiam
Ilona
16 stycznia, 2017 at 9:45 amOk, dziękuję. Mam nowy projekt kuchni, gdzie jednak zmieści się oddzielna mikrofala. Więc teraz szukam dobrego piekarnika z fajnymi funkcjami (między innymi czyszczenie parowe) w przystępnej cenie. Czy mogłabyś mi coś doradzić? Bo ja się wcale na tym nie znam. Sprzedawcy doradzają różnie, ale chciałabym znać zdanie kogoś neutralnego, kto nie patrzy aby wepchnąć mi byle co lub to co droższe ;) pomożesz?
Ilona
16 stycznia, 2017 at 9:47 amI ta opcja regeneracji też by się przydała :)
Ilona
16 stycznia, 2017 at 9:48 amZapomniałam jeszcze dodać o zimnym froncie, piekarnik będzie musiał stać w okolicy lodówki.
Klaudia
16 stycznia, 2017 at 9:50 amNo to polecam rankingowe modele;) P.S. U mnie regeneracja to po prostu temp. 130’C z termoobiegiem i parą więc jeśli piekarnik jest parowy to samemu można sobie takie coś ustawić, nawet jeśli nie ma osobnej funkcji tak nazwanej :)
Ilona
16 stycznia, 2017 at 10:07 amCzy te nowoczesne piekarniki (tak jak ten z tą regeneracją) szybko się nagrzewają? Nie wiem czy kupować mikrofalę… Jeśli piekarnik ma taką fajną funkcję, nie czerpie dużo prądu i nie trzeba długo czekać na nagrzanie go, to nie wiem czy jest sens tą mikrofalę mieć… Muszę coś dzisiaj wybrać. Zostanie mi jeszcze do wyboru płyta gazowa, lodówka, zmywarka i okap (okap najłatwiej bo pod szafkowy) :) może masz doświadczenie żeby coś doardzić z pozostałych sprzętów?
Klaudia
16 stycznia, 2017 at 10:18 amNagrzewanie jest szybkie, nie ma z tym problemu;) Mnie o mikrofalę nie pytaj, bo nie jestem jej zwolennikiem, więc zawsze odradzam – znajomi mówili mi, że to się zmieni jak będę mieć dziecko, ale się nie zmieniło. Wszystko chyba jest kwestią przyzwyczajenia i naszych nawyków. Na blogu są też rankingi zmywarek i lodówek do zabudowy – zajrzyj do kategorii poradnik :) P.S. Polecam zamawianie sprzętów przez internet bo zazwyczaj jest dużo taniej niż stacjonarnie.
Justyna
26 maja, 2017 at 7:52 pmcześć, a czy mogłabyś polecić jakiś piekarnik retro tak do 1600 zł?:) kusi mnie Piekarnik Electrolux EOB6631AOX, ale niestety nie będzie pasował zupełnie do mojej kuchni
Klaudia
27 maja, 2017 at 10:14 amW samych retro jakoś bardzo się nie specjalizowałam ale Electrolux ostatnio widziałam że wypuścił retro piekarnik z funkcją pary także zaczynają dopracowywać szczegóły:)
Monika
11 listopada, 2017 at 9:05 pmWitam. Czy mogłabym liczyć na twoja pomoc w wyborze piekarnika kompaktowego? niestety wielkość mojej kuchni nie pozwala mi na standardowej wielkości piekarnik. interesuje mnie piekarnik w kolorze białym. Zastanawiam się nad:
1. Amica IN. IN AMMB44E1GCW
2. Teka WISH Maestro HLC 840 WHITE
Byc moze znasz inne fajne propozycje. Bede wdzieczna za wszelkie wskazówki,
Klaudia
12 listopada, 2017 at 11:51 amNiestety jeszcze nie orientowalam się w tego typu piekarnikach. Pozdrawiam!
Sylwia
28 listopada, 2017 at 9:10 amWitam. ciesze sie ze temat wyboru piekarnia jest tak popularny. Pani Klaudio orientuje sie Pani ktory piekarnik stojacych na rynku :) maja funkcje „Dual Cook ” + pieczenie/gotowanie parowe ? znalazlam jeden w cenie okolo 2200 zl . SAMSUNG BQ1VD6T131 Dual Cook – nie moge znalesc podobnych funkcji z innych firm :( prosze o rade i pomoc :)
Klaudia
29 listopada, 2017 at 8:26 amno ten model jest zdecydowanie najpopularniejszy, może sprawdź jeszcze na stronie producenta czy nie pojawił się jakiś model nowy ?