Poradnik

Nowy ranking piekarników 2017

Kochani, bardzo się cieszę z dzisiejszego wpisu. W końcu z dumą mogę Wam powiedzieć, że aktualizacja rankingu piekarników do zabudowy jest już gotowa! Udało mi się przekopać kolejny raz przez to, co oferują nam obecnie producenci. Chciałabym przy tym zaznaczyć, że poprzedni ranking jest nadal aktualny, jeśli chodzi o modele warte kupienia. Jednak obecnie niektóre z nich nie są już powszechnie dostępne lub na rynku pojawiły się inne, nowsze modele. Dlatego też zachęcam Was do zapoznania się z poprzednim wpisem (warto przejrzeć komentarze) oraz poradnikiem na temat tego, czym kierować się przy wyborze piekarnika.

Pytacie mnie czasem czemu umieściłam taki, a nie inny model w rankingu – to moje subiektywne zestawienie, przede wszystkim kierowałam się stosunkiem oferowanych funkcji do ceny, dlatego też podzieliłam cały ranking na przedziały cenowe. Jeśli znacie inne, ciekawe piekarniki warte polecenia to piszcie! Na pewno przyda się wszystkim czytelnikom rozważającym zakup nowego sprzętu. Kolejność w przedziałach jest alfabetyczna. Opis modeli bazuje na informacjach ze stron producentów oraz porównywarek cenowych, przed zakupem sprawdźcie czy na pewno wszystkie funkcje są w danym modelu, ponieważ zdarzało się już, że w internecie było jedno, a w rzeczywistości czegoś nie było.

Jeszcze jedna uwaga. Dostaję mnóstwo pytań o konkretne modele piekarników, który wybrać A czy B. Pamiętajcie proszę, że to Wy musicie wiedzieć jakie funkcje są dla Was priorytetowe, bo każdemu zależy na czymś innym. Ja ciągle czekam na piekarnik idealny, który zaoferuje pieczenie parowe, dual cook i termosondę i będzie przy tym energooszczędny. To są moje własne wytyczne, ale jeszcze takiego modelu nie spotkałam (jeśli się pojawi to dajcie znać!).

ranking piekarnikow 2017

PRZEDZIAŁ CENOWY DO 1000ZŁ:

1. Amica Fusion EB6521 – chłodny front, szybkie nagrzewanie, grill, grill z wentylatorem, rozmrażanie. Możliwość pieczenia konwencjonalnego z górną i dolną grzałką lub z użyciem wentylatora, jest też funkcja użycia tylko dolnej grzałki. Pojemność 65l.

2. Amica EB7551B Fusion – do funkcji z powyższego piekarnika dochodzi też termoobieg, kataliza i prowadnice teleskopowe.

3. Beko Bie24301B – podstawowe funkcje w dobrej cenie. Termoobieg, szybkie nagrzewanie, grill. Pojemność 71l.

4. Beko BIM25302X – niewiele droższy od powyższego modelu a w cenie dostajemy dodatkowe funkcje jak rozmrażanie czy pieczenie 3D (grzanie przy użyciu dolnej i górnej grzałki, grzałki owalnej oraz wentylatora), a także prowadnice teleskopowe.

5. Bosch HBN231E2 – chłodny front, grill, grill z obiegiem powietrza, pieczenie z obiegiem powietrza, grzanie dolne. Pojemność 66l.

6. Electrolux EOB3311AOX – bardzo popularny piekarnik w dobrej cenie. Ogromny plus za termosondę w tej cenie. Rozbudowana funkcja grilla (mała powierzchnia, duża powierzchnia, grill z wentylatorem), ruszt, możliwość korzystania z pieczenia konwencjonalnego lub osobno z grzałki górnej lub dolnej, termoobieg, rozmrażanie, program do pieczenia pizzy  Pojemność 72l.

ranking piekarnikow 2017PRZEDZIAŁ CENOWY DO 1600ZŁ:

Każdy model ma termoobieg.

1. Bosch HBA43S360E – następca HBA42S350E z poprzedniego rankingu, dobry produkt z podstawowymi funkcjami. Program do pizzy i rozmrażania, szybkie nagrzewanie, chłodny front, ruszt. Kataliza, maks. temp. 270’C. Pojemność 61l.

2. Bosch HBG 36T650 – piekarnik bardziej zaawansowany od powyższego modelu. 40 automatycznych programów do wyboru, funkcja hydrobaking (pieczenie z nawilżaniem), maks. temp. 300’C. Pojemność 67l.

3. Electrolux EEA4545POX – kataliza, termosonda, maksymalna temperatura 275’C. Pojemność 71l.

4. Electrolux EOC3430COX – funkcja automatycznego wyłączenia piekarnika, pyroliza, maksymalna temperatura 300’C. Pojemność 72l.

5. Samsung BQ1D6G144 – mój faworyt – funkcja dual cook, auto menu (automatyczne dostosowanie temperatury i czasu do wybranej potrawy), ruszt, chłodny front. Parowe czyszczenie. Pojemność 65l.

6. Whirlpool AKZ 7920NB – ciekawy model w dobrej cenie. Na uwagę zasługuje funkcja „szósty zmysł” – do wyboru jest 30 przepisów, dla których po ustawieniu piekarnik automatycznie dobiera czas i temperaturę pieczenia. Funkcja „cook3” – według producenta można piec na raz trzy różne potrawy bez ryzyka przenikania się zapachów. Szybkie nagrzewanie, kataliza. Klasa A+, pojemność 65l.

ranking piekarnikow do zabudowyPRZEDZIAŁ CENOWY DO 2000ZŁ:

AMICA EBI 81064 BAA – 27 automatyczne programy. Termosonda i rożen obrotowy. Precyzyjna regulacja temperatury do 1’C oraz kolorowy wyświetlacz. Maksymalna temperatura 280’C. Czyszczenie parowe. Klasa energetyczna A++, pojemność 66l.

Beko BIS35500XMS – kolejna udana propozycja od Beko. Piekarnik parowy z 52 automatycznymi programami do pieczenia i funkcją slow cooking. Czyszczenie parowe. Bardzo duża pojemność piekarnika, aż 82l. Para nie jest wytwarzana ciągle podczas pieczenia z jej użyciem, lecz trzeba aktywować przyciskiem jej wypuszczanie, które będzie trwało tylko 5 minut.

Beko BVR35500XMS – no i jest – kolejny producent, który zaoferował możliwość podziału piekarnika na dwie komory i pieczenia dwóch potraw w dwóch różnych temperaturach i różnej długości czasu – tutaj ta funkcja nazywa się „Split&Cook”. Można też piec tylko w połówce piekarnika, jeśli nie potrzebujemy użyć całego. 81 automatycznych programów i funkcja slow cooking. Dodatkowe wentylatory po bokach wspomagające termoobieg. Duża pojemność, bo aż 80l. Ten piekarnik to mocna pozycja w rankingu.

Bosch HBG634BB1 – popularny piekarnik z podstawowymi funkcjami w tym zakresie cenowym. Maksymalna temperatura 300’C. Klasa energetyczna A+. Pojemność 71l.

Electrolux EOB6631BOX – piekarnik parowy z termosondą. Klasa energetyczna A+. Pojemność 72l.

Samsung BQ1D4T081 – piekarnik z funkcją dual cook, 15 programów automatycznych. Czyszczenie parowe oraz katalityczne. Pojemność 65l. Jeśli szukacie zupełnie cyfrowego piekarnika to warto zwrócić uwagę na model Samsunga NV70H5787CB.

PRZEDZIAŁ CENOWY POWYŻEJ 2000ZŁ:

W tej kategorii niewiele się zmieniło – sprawdźcie proszę modele, które wybrałam dla Was w poprzednim rankingu piekarników. Według mnie w czołówce wciąż utrzymuje się  Samsung BQ1VD6T131 (warto sprawdzać promocje, bo ceny wahają się nawet o 300zł) .

Warte uwagi są również:

Amica Integra Smart EBI71294AA – zastanawiałam się czy umieszczać ten model w rankingu, bo z jednej strony jest napakowany dodatkowymi funkcjami, a z drugiej zastanawiam się czy naprawdę są one przydatne. Doszłam do wniosku jednak, że niektórym może spodobać się ta multimedialność piekarnika, z pewnością się wyróżnia. 37 gotowych programów do pieczenia, multimedialna książka kucharska z przepisami, czyszczenie parowe, termosonda. Kolorwy wyświetlacz, możliwość cyfrowego pokazu zdjęć oraz podłączenia USB. Klasa energetyczna A++, pojemność 65l.

Electrolux EEB8587POX – trzy tryby pieczenia parowego, 180 przepisów, termosonda, czyszczenie parowe. Maksymalna temperatura 230’C. Klasa energetyczna A+, pojemność 70l.

PODSUMOWANIE

I to by było na tyle :) Mam nadzieję, że ranking Wam się przyda. Spędziłam przy nim mnóstwo godzin, ale motywowaliście mnie skutecznie, by zrobić aktualizację, także dzięki temu przy okazji zobaczyłam, co się w temacie zmieniło. I myślę, że rewolucja żadna przez te dwa lata nie nastąpiła (nastąpi, gdy w końcu powstanie mój piekarnik idealny – wtedy na pewno o tym napiszę). Pamiętajcie, by obserwować ceny wybranych modeli zanim je kupicie, sprawdzajcie też promocje. Czasem w przeciągu tygodnia można zaoszczędzić całkiem sporą sumę na zmianach cen.

Koniecznie dajcie znać, jakich piekarników Wy używacie. Czy jesteście z nich zadowoleni, czy coś Wam przeszkadza lub jest nie do końca zgodne z opisem producenta? Takie informacje na pewno przydadzą się wszystkim poszukującym :)

You Might Also Like

45 komentarzy

  • Reply
    Joanna
    Kwiecień 24, 2017 at 8:53 pm

    Cześć, używam (poniekąd z Twojego polecenia:) bo polecałaś jego starszą wersję w poprzednim poradniku) piekarnika ELECTROLUX EOC5654ANX i używa się bardzo dobrze.
    Od 5 miesięcy używamy go zwykle 5-7 razy w tygodniu robiąc obiady na parze i sprawuje się bez zarzutu.
    Co prawda trzeba co jakiś czas włączyć pyrolizę (trzeba wtedy wyciągać prowadnice – dość nieprzyjemna rzecz) ale da się przeżyć, w ciągu tego czasu trzy razy trzeba było to robić.
    Pieczenie na parze to super sprawa – tego w sumie używamy cały czas. Natomiast termosondy nie użyliśmy ani razu, może kiedyś się uda ;)
    Jesteśmy zadowoleni z wyboru i z Twojego w nim udziału – dzięki ;)

  • Reply
    Klaudia
    Kwiecień 26, 2017 at 11:11 am

    Dziękuję Asiu za opinię. Nie wiedziałam że pyroliza jest „obowiązkowa”, w sumie mogłaby byc tylko sygnalizowana a nie konieczna w danym momencie. Grunt że jesteście zadowoleni:) ja bym chętnie użyła termosondy przy pieczeniu mięs. Pozdrawiam :)

    • Reply
      Joanna
      Maj 12, 2017 at 7:52 am

      co do pyrolizy – nie jest obowiązkowa. Od dwóch tygodni po każdym pieczeniu dostajemy komunikat od piekarnika, że chciałby pyrolizę ;)

      • Reply
        Klaudia
        Maj 14, 2017 at 8:56 am

        Hehe dzięki za info:)

  • Reply
    Darcius
    Maj 2, 2017 at 12:39 pm

    Cześć, wczytałem się w poradnik, zresztą dzięki niemu dowiedziałem się o pieczenia parowym. Wytypowałem ten sam piekarnik co Joanna. Zastanawiam się czemu go nie umieściłaś. Jeśli się nie mylę, tj. to najtańszy piekarnik posiadający pyrolize i pieczenie parowe (przynajmniej wg. wyszukiwarki).

    • Reply
      Klaudia
      Maj 2, 2017 at 1:56 pm

      Daj znać jak się sprawdza :)

  • Reply
    Justyna
    Maj 10, 2017 at 6:21 am

    WItam, miałabym prośbę dotyczącą wyboru piekarnika bo powiem szczerze że im dłużej analizuję tym bardziej głupieję ;-) Interesowałby mnie piekarnik który po pierwsze ma co najmniej 2 poziomy prowadnic teleskopowych, najlepiej jakby był w kolorze czarnym, z czyszczeniem np eco clean, (nie chcę pyrolizy ani katalizy), z cichym domykiem, Spodobał mi się piekarnik BOSCH HBG36T650 ale nie mogę odszukać jego odpowiednika w kolorze czarnym. Wybrałam również model Siemens HB655GTS1 ale nie jestem do końca przekonana gdzieś widziałam na filmiku że podczas pieczenia pod drzwiczkami zbiera się woda. Brałam pod uwagę również Beko Beko BVR35500XMS ale czytałam, że nagrzewa się w nim panel sterujący więc obawiam się czy po dłuższum użytkowaniu wytrzyma Mój budżet to max do 2400. Generalnie celowałabym z Boscha, Siemensa lub Electroluxa .
    Amica z góry odpada bo mam przykre doświadczenia :-)
    Z góry dziękuję za pomoc

  • Reply
    Justyna
    Maj 10, 2017 at 6:26 am

    a jeszcze co Pani sadzi o tym modelu BOSCH HBG 633NB1 ? sprzedawca go zachwalał ale wiadomo jak to z nimi jest.
    Justyna

  • Reply
    Justyna
    Maj 23, 2017 at 6:22 am

    Witam, czy mogę prosić o poradę jak w postach powyżej

    • Reply
      Klaudia
      Maj 23, 2017 at 7:16 am

      BOSCH HBG 633NB1 ma dobre parametry i tmp. do 300’C ale z drugiej strony w tej cenie można znaleźć jeszcze więcej dodatków u innych producentów jak np. para, termosonda czy dual cook – nie napisałaś na czym Ci zależy więc ciężko mi doradzać :) BVR35500XMS od Beko jest w moim rankingu więc ma dobre dane techniczne, aczkolwiek nie miałam okazji z niego korzystać więc nie wiem czy to prawda z tym nagrzewaniem panelu.

  • Reply
    Justyna
    Maj 24, 2017 at 11:05 am

    Witam, dziękuję za odpowiedź, jeżeli chodzi o funkcję to nie jestem zbyt wybredna :-) najbardziej mi zależy na : teleskopy, chłodzenie obudowy, cichy domyk drzwiczek piekarnika, kolor czarny bo całe agd mam czarne. Wśród producentów to Bosch, Electrolux. Samsung dual cook odpada widziałam go na żywo. Oczywiście w tej cenie mogłaby być termosonda czy wykorzystywanie pary podczas pieczenia ale nie jest to dla mnie jakaś konieczność. Obecnie mam stary piekarnik i jest w nim termosonda i nie użyłam jej ani razu :-) A jeszcze budżet muszę niestety zmniejszyć do max 2000 bo nieoczekiwanie moja upatrzona lodówka podskoczyła do góry.
    znalazłam jeszcze taki model Electrolux EOA5751ZOZ

    • Reply
      Klaudia
      Maj 26, 2017 at 11:15 am

      To spokojnie w tym budżecie się zmieścisz, nie ma co przepłacać :) PS A lodówka może w dni robocze będzie znów tańsza? :) Czasem tak jest.

    • Reply
      Marta
      Czerwiec 18, 2017 at 9:31 pm

      Witam!
      CZy zdecydowała się Pani już na jakiś piekarnik i czy już działa – bo o dziwo preferencje co do piekarnika mam identyczne jak Pani :)

  • Reply
    Marta
    Maj 29, 2017 at 10:59 pm

    Electrolux EOA5751ZOZ a co sadzi pani o tym modelu

    • Reply
      Klaudia
      Maj 31, 2017 at 11:51 am

      Też fajny choć wolałabym pewnie EOB6631BOX bo ma też parę :)

  • Reply
    Czarek
    Czerwiec 7, 2017 at 11:57 am

    Czy EOB8757AOX jest na pewno z pyroliza? Jeśli nie, to czy istnieje model łączący 3w1 i pyrolize?

    • Reply
      Klaudia
      Czerwiec 8, 2017 at 6:40 am

      Nie mogę teraz znaleźć potwierdzenia tej informacji, także usunęłam ten model z rankingu. Na stronie Electroluxa można przefiltrować piekarniki po sposobie czyszczenia.

  • Reply
    M.M
    Czerwiec 21, 2017 at 12:02 pm

    A jakiego piekarnika Pani jest właścicielką? :) Szukałam tej informacji i nie wiem czy czasem nie przeoczyłam.

    • Reply
      Klaudia
      Czerwiec 22, 2017 at 7:07 pm

      Witaj, mój piekarnik to Electrolux EOB6850AOX – pisałam w poprzednim rankingu gdzieś w komentarzach więc można przeoczyć ;) Pozdrawiam :)

  • Reply
    Paulina
    Czerwiec 25, 2017 at 9:28 pm

    Przeczytalam b.dokladnie wszystko. Przeanalizowalam swoje potrzeby- kulinarne i wizualne. Wybor padl na EOB 6631BOX. Ma pare, termostat i ladnie wyglada. Mezowi zalezy na mozliwosci podgrzania potraw (teraz mamy piekarnik kompaktowy Samsunga). Czy myslisz, ze w tej cenie to dobry wybor?

    • Reply
      Klaudia
      Czerwiec 26, 2017 at 7:59 am

      Myślę że dobry wybór:)

  • Reply
    Magnolia
    Czerwiec 26, 2017 at 10:16 pm

    Czy grzanie dolne w piekarnikach jest ważne? Byłam zdecydowana na Electrolux EOC3430COX, ale z tego co czytam to nie ma samego grzania dolnego. To mój pierwszy piekarnik elektryczny i już gubię się w tym co mi się przyda a co nie.

    • Reply
      Klaudia
      Czerwiec 27, 2017 at 7:17 am

      Fakt że nie ma samego dolnego ale jest dolne z górnym, także według mnie ok. W razie zbytniego dopiekania od góry można się zawsze wspomóc folią aluminiową.

  • Reply
    Silvia
    Czerwiec 28, 2017 at 7:38 am

    Jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc ;) wy wyborze piekarnika. Zrezygnowałam już z pyrolizy na rzecz pary i wytypowałam 3 piekarniki.
    Funkcje jakie bym chciała mieć :
    – możliwość pieczenia ale przede wszystkim gotowania na parze
    – regulacja pary
    – termosonda
    – funkcja suszenia owoców
    – funkcja wyrastania ciasta – piekę dużo chlebów i ciast
    Myślę o Electroluxach : EEB8585POX , EMB 8383POX , EOB6651ANX.
    Ten pierwszy zdaje się być idealny dla mnie, ma wszystkie te funkcje,które ma Twój piekarnik,suszenie,wyrastanie ciasta,przyrumienianie itp, jednak jego minusem jedynym jak dla mnie jest cena. Drugi jest bardzo podobny, jednak nie ma już choćby tych funkcji, o których pisałam przy pierwszym. Zastanawiam się jednak czy fakt, że nie mam typowej funkcji suszenia czy wyrastania ciasta powoduje, że nie mogę ich użyć? W końcu mam temp od 30 stopni, jest to ta do wyrastania ciasta, a owoce i tak się suszy ok 60-70 stopni jak czytam temp w instrukcjach obsługi. Zresztą na temat suszenia w tym drugim piekarniku w instrukcji wyczytałam,że kładę papier pergaminowy, owoce i ustawiam termoobieg i mam dokładną rozpiskę na jakim poziomie,jaka temp i na ile. Może z wyrastaniem ciasta jest podobnie, że mam tę funkcję tylko jest nie nazwana i sama ją sobie ustawiam? Jak to wygląda? Trzeci model jest najtańszy i brak tam regulacji pary, plus, że jest jakaś w ogóle. W dwóch pierwszych piekarnikach jest możliwość gotowania na parze w zwyczajnym naczyniu żaroodpornym, nie trzeba kupować tego specjalnego naczynia.
    Co byś wybrała na moim miejscu? Czy faktycznie EEB jest wart ceny 2800 zł? A może kojarzysz jakiś model tego typu ale jednak w cenie do 2500zl?

  • Reply
    Magnolia
    Lipiec 2, 2017 at 8:00 pm

    A ja waham się między dwoma, który by Pani wybrała:
    BOSCH HBG 34S550
    Electrolux EOC3430COX

    • Reply
      Klaudia
      Lipiec 7, 2017 at 4:44 pm

      Ja chyba Electroluxa

  • Reply
    Iwona
    Lipiec 30, 2017 at 5:48 pm

    Który piekarniki Electroluxa EOB6850AOX i EOB6631BOX polecasz bardziej? Który będzie lepszym wyborem? Mają one jakieś znaczące różnice bo nie mogę się doszukać w opisach.

    • Reply
      Klaudia
      Sierpień 7, 2017 at 6:09 pm

      Wolalabym EOB6631BOX bo ma termosondę ;)

  • Reply
    Ewa
    Lipiec 31, 2017 at 7:56 pm

    Piekarnika którego używasz już niestety nie ma w sprzedaży :( szkoda, bo akurat na niego właśnie się zdecydowałam. Konsultantka z E.powiedziała że jest zamiennik właśnie tego modelu ale jest niestety w cenie ok. 2400zł. więc pociecha to marna. Za dwa dni przychodzą montować kuchnię…więc muszę coś w ekspresowym tempie znaleźć, ale co??? Jeżeli jest coś z podobnymi parametrami jak Electrolux EOB6850AOX to podpowiesz coś …? pleas :}

    • Reply
      Klaudia
      Sierpień 7, 2017 at 6:10 pm

      Przepraszam, ale niestety nie miałam możliwości wcześniej sprawdzić. I co wybrałaś? Fajnym zamiennikiem byłby EOB6631BOX z termosondą

      • Reply
        Ewa
        Sierpień 16, 2017 at 10:56 am

        O! właśnie taki kupiłam! na razie nie miałam możliwości wypróbowania ale myślę że będzie wszystko ok. Kosztował 1797,00 zł. A teraz jestem na etapie kupowania pralki i lodówki, więc znowu szukam czegoś „atrakcyjnego”… :)

  • Reply
    Paulina
    Sierpień 17, 2017 at 7:57 am

    Witam,

    Jestem zainteresowana dwoma piekarnikami:
    SAMSUNG DUAL COOK BQ1S4T133 : dzielona komora (sprawdza się???), 65l.
    ELECTROLUX EOB 6631BOX : pieczenie z parą, 72l.

    Nie wiem który wybrać!!! Możesz mi poradzić który będzie lepszy? Wiem że główną różnicą jest pieczenie na parze bądź funkcja dual. Lecz jak przedstawiają się z twojego doświadczenia reszta parametrów? Czy są to dobre wybory za tą cenę czy możesz polecić coś innego?

    Pozdrawiam,
    Paulina

    • Reply
      Paulina
      Sierpień 17, 2017 at 8:04 am

      Jeszcze znalazłam taki:
      Samsung Dual Cook NV70H5787CB

    • Reply
      Klaudia
      Sierpień 18, 2017 at 8:36 am

      Ja Ci się wcale nie dziwię, bo jakbym miała teraz kupować to też bym miała dylemat ;) Każdy z tych modeli co napisałaś jest warty uwagi, ale nie mogę Ci powiedzieć, który lepszy. Pomyśl na czym Ci bardziej zależy po prostu :) Jakbyś chciała mieć faktycznie i parę i dual cook, to ten model jest bardzo popularny: BQ1VD6T131.

  • Reply
    Karolina
    Sierpień 22, 2017 at 5:34 pm

    Co Pani sądzi o Elektrolux EOB 3450 AAX?

    • Reply
      Klaudia
      Sierpień 22, 2017 at 7:15 pm

      Jest ok, choć w tym przedziale cenowym Electrolux ma chyba lepsze modele, jak te z rankingu.

  • Reply
    Ela
    Wrzesień 6, 2017 at 8:54 pm

    Witam. Z tego co wyczytałam funkcja pyrolizy i pary się wyklucza. Znalazłam jednak piekarnik Electroluxa EOC 6851AOX, który posiada połączenie 25% pary i 74% gorącego powietrza. Czy to wystarcza do tego, aby potrawy były soczyste? Czy wg Pani lepiej zrezygnować z pyrolizy, a zdecydować się na większe możliwości w regulacji pary? Poza tym niektóre piekarniki Electroluxa mają zakres temperatur tylko do 230 st. C – to za mało do upiieczenia pizzy. Gdy w wykazie funkcji pisze „pizza” – czy to oznacza wyższy zakres temperatury? Elecrolux niestety nie podaje zakresów temp. na swojej stronie. Pozdrawiam.

    • Reply
      Klaudia
      Wrzesień 7, 2017 at 10:03 am

      Zawsze można zadzwonić do nich na infolinię i dopytać, co polecam jeśli zależy C na zakresie temp. A czemu pyroliza z parą się wyklucza? U mnie nie ma regulacji pary więc pewnie jest t te 25% i jest ok :) Ja osobiście wolałabym regulację pary niż pyrolizę, ale to zależy od Ciebie :)

  • Reply
    Aga
    Wrzesień 8, 2017 at 10:15 am

    Nie mogę znaleźć piekarnika, który byłby dla mnie idealny, zawsze brakuje jakiejś funkcji, a kilka jest niepotrzebnych ;)
    Mam pytanie, czy w większości piekarników posiadających timer można ustawić godzinę, o której ma się włączyć i wyłączyć? Nie chcę czytać instrukcji obsługi kilkudziesięciu piekarników, czy mogę wyjść z założenia, że skoro nie jest ta informacja zawarta jako funkcja to piekarniki są na tyle „nowoczesne”, że jest to oczywista oczywistość?

    • Reply
      Klaudia
      Wrzesień 9, 2017 at 7:25 pm

      Niekoniecznie, jeśli chodzi o wyłączenie to sporo piekarników ją ma. Jeśli chodzi o włączenie to często jest to możliwość zaprogramowania ustawień (np. temp 180’C termoobieg) które włączą się po dotknięciu jednego przycisku (a nie same automatycznie dlatego to warto sprawdzić)

  • Reply
    andy
    Wrzesień 10, 2017 at 8:04 pm

    Mnie najbardziej interesują opinie i doświadczenia na temat samego wypieku. Przymierzamy się do wymiany kuchni (wolnostojąca). W tej chwili starsza elektryczna Amica z ceramiczną płytą. Pieczenie to w niektórych sytuacjach loteria. Ciągła walka z nierównomiernym wypiekiem (przód, tył). Żona z niezłym doświadczeniem i umiejętnościami, ale zniechęca się coraz bardziej tą walką z piekarnikiem. Kiedyś mieliśmy starą PRL-owskiej produkcji i była super. Nie wiem co wybrać. Czy piekarnik i jakość wypieku jest domeną producenta i większość konstrukcji jest w tym temacie jest warta uwagi, czy też każdy model rządzi się swoimi prawami.

    • Reply
      Klaudia
      Wrzesień 12, 2017 at 8:22 am

      Ciężko powiedzieć na pewno znajdą się gorzej piekące piekarniki. W moim wszystko piecze się równo więc nie narzekam.

  • Reply
    Ewelina
    Wrzesień 17, 2017 at 8:00 pm

    Witam,
    Prośba o pomoc w wyborze – chciałbym aby piekarnik miał czyszczenie pyrolityczne.
    Wacham się międy Amica INTEGRA EB7542 a Electorolux EOC3430EOX.

    Można prośić o pomoc.

  • Reply
    Piotr
    Wrzesień 19, 2017 at 5:24 pm

    Witam,
    Czy możesz coś powiedzieć o piekarniku 3w1 Bosch HNG6764S1? Czy wart jest swoich pieniędzy? Czy czegoś mu brakuje?
    Pozdrawiam

  • Napisz co o tym myślisz