Zupy

Wigilijny barszcz z malinami i sokiem porzeczkowym

Zapewne część z Was już zastanawia się nad tym, co znajdzie się wkrótce na wigilijnym stole. Sama jestem jeszcze w trakcie podejmowania decyzji co i jak przygotuję :) W zeszłym roku zgłębiałam tajemnice czerwonego barszczyku i wierzcie mi – zajmuje on na tyle mało czasu, że nie warto kupować tych z torebki. Moja dzisiejsza propozycja to barszcz bez zakwasu, za to z wieloma ciekawymi dodatkami, które nie zostaną rozpoznane przez niewtajemniczonych w skład barszczu, ale za to wzmocnią jego smak i sprawią, że Wasz barszcz będzie właśnie taki jak powinien. Możecie przygotować go na dzień przed Wigilią, a w Wigilię odcedzić i doprawić lub nawet dwa dni przed – jednak wówczas odcedźcie go zgodnie z przepisem następnego dnia i przechowujcie czysty barszcz w lodówce.

A teraz trochę o składnikach. Zależało mi, aby właśnie ten wigilijny barszczyk był dopracowany w każdym szczególe. Dlatego przegrzebałam masę przepisów, porównując techniki wykonania oraz użyte produkty. Z tego wszystkiego powstała moja twórczość własna. Lubię, gdy w barszczu wyraźnie można odczuć jego „grzybowość”, dlatego grzybków  w przepisie jest sporo. To samo tyczy się czosnku. Pozostałe warzywa nadają smak, ale nie dominują nad główną nutą barszczu. Jabłka swoją kwaskowatością przełamują całość, maliny dodają koloru i smaku, a sok z czarnej porzeczki (prawdziwy!) głębokiej barwy i charakteru. Spróbujcie, bo naprawdę warto, a przy tym też łatwo!

Składniki:

*wyszło mi ok. 3 litry czystego barszczu

– 3 duże buraki (ok. 1,5kg)

– 1 duża marchewka

– 5 ząbków czosnku

– 2 cebule

– 1 pietruszka

– 1/2 małego selera

– ok. 30-40g suszonych grzybów

– 2 jabłka

– 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego

– 100 g mrożonych malin

– ok. 100-200 ml soku z czarnej porzeczki

– przyprawy: 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ziarenka jałowca, 2 goździki, 4 kulki pieprzu, sól, majeranek

Przygotowanie:

1. Grzyby zalać ok. 250-300 ml wrzątku. Przykryć i odstawić na min. 15 minut.

2. Buraki obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (można w robocie kuchennym). Pozostałe warzywa obrać i przełożyć wraz z burakami, octem i przyprawami (poza majerankiem) do dużego garnka.

3. Grzyby wraz z wodą przełożyć do garnka z burakami. Dodać 2 wydrążone, nieobrane jabłka pokrojone w ćwiartki. Dolać tyle wody by przykrywała całość.  Zagotować na średnim ogniu i gotować ok. 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać mrożone maliny (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), wymieszać i odstawić na dobę w chłodne miejsce.

4. Następnego dnia barszcz przelać przez gęste sito, by oddzielić od niego wszystkie warzywa i przyprawy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dla wzmocnienia barwy i aromatu doprawić sokiem z czarnej porzeczki.

IMG_2125

A jeśli poszukujecie innych świątecznych propozycji to bardzo proszę:

Słodkie:

– WANILIA W DOMU – CZYLI CUKIER I EKSTRAKT

– ŚWIĄTECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI

– PRALINKI Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

– ŚWIĄTECZNE MUFFINY

– MAKOWIEC – PO PROSTU!

– WIENIEC MARCEPANOWO-ORZECHOWY

 DOMOWY LIKIER KAWOWY

– CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE

– SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM I POLEWĄ KAJMAKOWĄ

Słone:

– ŚWIĄTECZNY BIGOS

– BABCINE GOŁĄBKI PO MOJEMU

KURCZAK W MIODZIE

– KACZKA PIECZONA ORAZ JABŁKA FASZEROWANE ŻURAWINĄ I KOZIM SEREM

– CIASTO NA PIEROGI

 

(Visited 1 044 times, 1 visits today)

You Might Also Like