Zapewne część z Was już zastanawia się nad tym, co znajdzie się wkrótce na wigilijnym stole. Sama jestem jeszcze w trakcie podejmowania decyzji co i jak przygotuję :) W zeszłym roku zgłębiałam tajemnice czerwonego barszczyku i wierzcie mi – zajmuje on na tyle mało czasu, że nie warto kupować tych z torebki. Moja dzisiejsza propozycja to barszcz bez zakwasu, za to z wieloma ciekawymi dodatkami, które nie zostaną rozpoznane przez niewtajemniczonych w skład barszczu, ale za to wzmocnią jego smak i sprawią, że Wasz barszcz będzie właśnie taki jak powinien. Możecie przygotować go na dzień przed Wigilią, a w Wigilię odcedzić i doprawić lub nawet dwa dni przed – jednak wówczas odcedźcie go zgodnie z przepisem następnego dnia i przechowujcie czysty barszcz w lodówce.
A teraz trochę o składnikach. Zależało mi, aby właśnie ten wigilijny barszczyk był dopracowany w każdym szczególe. Dlatego przegrzebałam masę przepisów, porównując techniki wykonania oraz użyte produkty. Z tego wszystkiego powstała moja twórczość własna. Lubię, gdy w barszczu wyraźnie można odczuć jego „grzybowość”, dlatego grzybków w przepisie jest sporo. To samo tyczy się czosnku. Pozostałe warzywa nadają smak, ale nie dominują nad główną nutą barszczu. Jabłka swoją kwaskowatością przełamują całość, maliny dodają koloru i smaku, a sok z czarnej porzeczki (prawdziwy!) głębokiej barwy i charakteru. Spróbujcie, bo naprawdę warto, a przy tym też łatwo!
Składniki:
*wyszło mi ok. 3 litry czystego barszczu
– 3 duże buraki (ok. 1,5kg)
– 1 duża marchewka
– 5 ząbków czosnku
– 2 cebule
– 1 pietruszka
– 1/2 małego selera
– ok. 30-40g suszonych grzybów
– 2 jabłka
– 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– 100 g mrożonych malin
– ok. 100-200 ml soku z czarnej porzeczki
– przyprawy: 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ziarenka jałowca, 2 goździki, 4 kulki pieprzu, sól, majeranek
Przygotowanie:
1. Grzyby zalać ok. 250-300 ml wrzątku. Przykryć i odstawić na min. 15 minut.
2. Buraki obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (można w robocie kuchennym). Pozostałe warzywa obrać i przełożyć wraz z burakami, octem i przyprawami (poza majerankiem) do dużego garnka.
3. Grzyby wraz z wodą przełożyć do garnka z burakami. Dodać 2 wydrążone, nieobrane jabłka pokrojone w ćwiartki. Dolać tyle wody by przykrywała całość. Zagotować na średnim ogniu i gotować ok. 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać mrożone maliny (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), wymieszać i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
4. Następnego dnia barszcz przelać przez gęste sito, by oddzielić od niego wszystkie warzywa i przyprawy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dla wzmocnienia barwy i aromatu doprawić sokiem z czarnej porzeczki.
A jeśli poszukujecie innych świątecznych propozycji to bardzo proszę:
Słodkie:
– WANILIA W DOMU – CZYLI CUKIER I EKSTRAKT
– ŚWIĄTECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI
– PRALINKI Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI
– WIENIEC MARCEPANOWO-ORZECHOWY
– CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE
– SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM I POLEWĄ KAJMAKOWĄ
Słone:
– KACZKA PIECZONA ORAZ JABŁKA FASZEROWANE ŻURAWINĄ I KOZIM SEREM