Ciasta

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Myślę już coraz częściej o Świętach i przychodzą mi do głowy różne zapachy… Bo Święta mają swój zapach:) mi się kojarzą mocno aromaty pomarańczy, mandarynek, cynamonu, wszystko to ma jakiś taki swój urok i dlatego też przypomniałam sobie o cieście migdałowo-pomarańczowym, którego już dawno nie robiłam, a który idealnie wpisuje się w klimat Świąt:)

Składniki:

-200g mąki

-130g płatków migdałów

-120g cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-4 jajka

-starta skórka z 3-4 pomarańczy

-starta skórka z 1 cytryny

-sok wyciśnięty z 1 cytryny

-sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy (ok.300-350ml soku)

-2 łyżki startego na tarce, świeżego imbiru

Do ozdoby można użyć np.: cukru pudru, plastrów pomarańczy, płatków migdałowych, bitej śmietany, cynamonu.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180’C. Tortownicę o średnicy ok. 22cm nasmarować masłem. Zmielić płatki migdałowe.

Żółtka zmiksować z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodać skórkę i soki z pomarańczy i cytryny. Następnie całość wymieszać ze zmielonymi migdałami i imbirem. Masę wymieszać z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku ok. 40 min (można sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe – suchy patyczek to znak, że ciasto można wyjmować; obklejony – że powinno jeszcze się dopiec).

*Zamiast piec jedno ciasto w tortownicy można upiec małe muffinki, podana ilość starcza na ok. 18 sztuk. Należy je wówczas piec krócej – ok.  25 min.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz