Obiad

Świąteczne pierogi z suszoną śliwką i orzechami

Dwie niedziele adwentu już za nami, dlatego coraz bardziej nie mogę doczekać się Świąt. W takim bardzo pozytywnym sensie, bo przecież właśnie to czekanie i tworzenie atmosfery jest takie miłe. Zaczęłam już przygotowywać też dla Was nowe propozycje świątecznych dań – oto jedno z nich. Tradycyjne pierogi ze słodkim nadzieniem z suszonych śliwek, orzechów włoskich, miodu i cynamonu. Jakby tego było mało to można podrasować smak jeszcze bardziej i namoczyć śliwki w whisky. Czyste szaleństwo. Myślę sobie nawet, że to nadzienie idealne byłoby do ciasta. Samych pierogów nie da się ich dużo zjeść, bo są bardzo sycące, dlatego nie trzeba ich dużo przygotowywać. A gdybyście szukali już innych świątecznych tematów, to zachęcam do zeszłorocznych wpisów o tym jak zorganizować Święta na raty (znajdziecie tam m.in. czysty planer świątecznego gotowania oraz wigilijne menu) i o świątecznym planie działania. Niebawem może przydać się także terminarz gotowania.  A Wy już też myślicie o świątecznym gotowaniu?:) Te pierogi możecie sobie zrobić już teraz, na pewno będzie Wam po nich cieplej i milej ;)

Składniki na ok. 20 pierogów:

– Pół porcji ciasta na pierogi

– 300g suszonych śliwek

– 120g orzechów włoskich

– 4-5 łyżek miodu

– 3 łyżki oleju kokosowego (lub masła)

– 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)

– 100ml whisky (lub herbaty)

– 6 łyżek śmietanki

świąteczne pierogi ze śliwkamiPrzygotowanie:

1. Śliwki drobno pokroić, zalać whisky (lub herbatą) i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.10-15minut, aż zmiękną. Odcedzić je, pozostawiając w miseczce odlane soki.

2. Orzechy zmielić lub bardzo drobno pokroić i wymieszać ze śliwkami, cynamonem, olejem kokosowym i miodem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić lub dosłodzić.

3. Ulepić pierogi i ugotować w dużej ilości osolonej wody.

4. W międzyczasie zrobić sos: śmietankę wymieszać z pozostałymi po gotowaniu śliwek sokami, doprawić cynamonem i odrobiną miodu. Polewać gorące pierogi i natychmiast podawać.

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Magdalena
    Grudzień 8, 2016 at 7:40 pm

    ale pychotka!

  • Reply
    Jaglusia
    Grudzień 8, 2016 at 8:30 pm

    Bardzo ciekawy farsz do pierogów. Nie wpadłabym na taki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

  • Reply
    Gosia Cash
    Grudzień 9, 2016 at 6:49 am

    Piękne kadry i smaku mi narobiłaś:)

    • Reply
      Klaudia
      Grudzień 9, 2016 at 7:38 am

      Dziękuję bardzo mnie to cieszy ;)

  • Reply
    Blondynka
    Grudzień 12, 2016 at 7:31 am

    u nas na święta nie ma pierogów, ale chętnie wypróbuję przepis, brzmi pysznie :)
    mam tylko pytanie, jeśli śliwki i orzechy pokroję (po przeprowadzce jeszcze nie mam czym mielić) to nie porozcinają później ciasta?

    • Reply
      Klaudia
      Grudzień 12, 2016 at 7:35 am

      Nie, będzie dobrze:)

  • Reply
    U Rudej na Talerzu
    Grudzień 12, 2016 at 5:09 pm

    Pierogów z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam, tym bardziej mnie więc tym skusiłaś :)

  • Napisz co o tym myślisz