Uwielbiam poranki, kiedy to mając jeszcze chwilę czasu przed wyjściem do pracy włączę sobie The Piano Guys i słuchając ich pięknej muzyki przeglądam ulubione książki kucharskie, ot tak, dla relaksu lub po prostu szukając pomysłu na obiad:)
Muzyka jest nieodłącznym elementem mnie, kiedyś grając wyrażałam swój podziw dla świata, teraz słucham podziwu innych osób, które to robią:) A ja swoje radości przelewam na kuchnię, choć w duszy mi zawsze coś gra. Dlatego dziś będzie bardzo radosne ciasto biszkoptowe, bo czyż truskawki i czereśnie nie poprawią każdemu humoru?:)
Składniki:
– 4 jajka
– 200g mąki tortowej
– 200g cukru pudru
– 200g masła
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 150g truskawek
– 50g czereśni
– ew. skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180’C. Tortownicę o średnicy ok. 24-26cm nasmarować masłem i obsypać mąką.
2. Masło roztopić i ostudzić.
3. Żółtka utrzeć z połową cukru.
4. Białka ubić na sztywną pianę z drugą połową cukru.
5. Mąkę przesiać oraz wymieszać z proszkiem do pieczenia (przesianie mąki jest bardzo ważne, dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste). Dodać skórkę z cytryny, jeśli używamy.
6. Do żółtek dodać przesianą mąkę oraz sól, następnie delikatnie wymieszać z roztopionym masłem, a na końcu dodawać po łyżce ubite białka, mieszając delikatnie łyżką, by piana nie opadła.
7. Masę przełożyć do tortownicy, a na wierzchu rozłożyć owoce. Piec ok. 45 min, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku – jeśli patyczek będzie suchy to wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzić ok. 15 min i po tym czasie wyjąć z foremki.
Smaczności dla wszystkich kucharenek i kucharków:)