Na jesienne chłody i ciemność za oknem nie ma nic lepszego niż maślany zapach z piekarnika, roznoszący po całym domu woń jabłek i cynamonu. Takie proste, a się nie nudzi:) Poniżej podaję Wam przepis na moje ulubione ostatnio ciasto drożdżowe – bardzo dobrze się z nim pracuje i jest pyszne, dzięki dodatkowi masła. Być może przepis skojarzy Wam się trochę z brioszkami Rachel Khoo, na które przepis podawałam w zeszłym roku tutaj. Jednakże ciasto na ślimaczki nie wymaga od nas spędzenia nocy w lodówce, więc efektami możemy się cieszyć już tego samego dnia;) Dodatek cynamonu również zmienia klimat tych drożdżówek. Zresztą… sprawdźcie sami i oceńcie:)
Ślimaczki najlepiej smakują w dniu wypieku, możecie je jednak przechować i odgrzać drugiego dnia w piekarniku w temp. 150’C przez ok. 10 minut – najlepiej gdy do środka wstawicie naczynie z wodą, dzięki czemu w środku utworzy się para i bułeczki nie wyschną.
Składniki na ok. 10-12 sztuk:
Ciasto:
– 500g mąki pszennej tortowej
– 110 g masła (w temp. pokojowej)
– 200ml mleka
– 1 jajko
– 2 łyżki cukru waniliowego, opcjonalnie 1 łyżeczka wody pomarańczowej
– 3 łyżki cukru brązowego
– 8g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
Nadzienie:
– 2 – 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
– 4 łyżki cukru brązowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki masła
– opcjonalnie : kilka łyżek masy kajmakowej („krówki”)
Wierzch:
– opcjonalnie: 1 jajko roztrzepane z łyżką wody
Przygotowanie:
1. Jajko roztrzepać z 3 łyżkami brązowego cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść gładkie, lśniące i elastyczne ciasto (nie trzeba podsypywać mąką). Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.
2. Blaszkę lekko przetrzeć olejem lub masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (powierzchnia ok. 50 cm x 30 cm).
Jeśli chcecie użyć kajmaku to rozsmarujcie go na rozwałkowanym cieście – wówczas można pominąć dodatek cukru i masła do nadzienia i dodać już tylko jabłka oraz cynamon.
Rozwałkowany placek posypać cukrem oraz cynamonem. Na całej długości ciasta porozkładać kawałeczki masła, a następnie wysypać na wierzch pokrojone jabłka. Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku (tego 30cm) – tak aby powstała rolada o długości ok. 50 cm. Pokroić ją na grube plastry i wyłożyć je na blaszkę.
3. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 30–40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C (włączona grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
4. Jeśli chcecie możecie posmarować ślimaczki jajkiem roztrzepanym z wodą, dla uzyskania lepszego koloru, ale nie jest to niezbędne. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut, aż ładnie się zarumienią.