Pisałam Wam ostatnio o nowej książce Tomka Jakubiaka. Bardzo spodobała mi się jego propozycja na zupę z kiszonych ogórków, z dodatkiem pomidorów, do której podajemy rybne pulpety z jesiotra. Najpierw robimy jesiotrowy wywar, więc mamy pełnię smaków w naszej zupie. W przepisie podano, że zupa jest na 4 porcje. Według mnie na jakieś 8, ale to pewnie zależy od tego kto ile zjada na raz;) No może na 8 to trzeba by zwiększyć nieco ilość ryby, ale zupy wychodzi naprawdę dużo. I jeszcze jedno – zrobiłam ją w niecałą godzinę (przyspieszyłam gotowanie wywaru, bo musiałam wyjść z domu – bez straty na smaku).
Pani na Starym Kleparzu dorzuciła mi w bonusie głowę z jesiotra, żeby zupa miała lepszy smak. Ryba nieco przerażająca, przypominała mi trochę jakiegoś rybnego słonia z trąbą ;) Ale mięso ma bardzo dobre i delikatne.
Składniki (z moimi zmianami):
Bulion:
– głowa jesiotra
– 300g mięsa jesiotra
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– mały kawałek selera
– 4 listki laurowe
– 3 ziarna jałowca
– 5 ziaren czarnego pieprzu
– kilka listków świeżej szałwii
– 3 gałązki świeżego tymianku
– kilka gałązek świeżej pietruszki
– 2 l wody
– 50g masła
Dodatki:
– cebula
– 4-5 ziemniaków
– 3 kiszone ogórki
– 2 pomidory (bez skórki) lub ew. pół puszki pomidorów
– 50g masła
– 100ml śmietany 18%
Pulpety:
– mięso jesiotra z bulionu
– chałka namoczona w mleku (może być też bułka)
– cebula
– sok z 1/2 cytryny
– 2 łyżki koperku
– łyżka śmietany
– mąka do oprószenia
Przygotowanie:
1. Bulion: Warzywa pokrój i wraz z przyprawami podsmaż na maśle. Dodaj oczyszczoną głowę jesiotra i kawałki ryby. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, nie mieszając (ja gotowałam 20 minut). Wyciągnij warzywa i rybę, a następnie wywar przecedź przez gazę (pominęłam przecedzanie, zebrałam tylko łyżką małe szumowinki). Głowa idzie do wyrzucenia, żeby nie było wątpliwości:)
2. Dodatki: Pokrojoną cebulę podsmaż na maśle ze startymi ogórkami kiszonymi, Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i pomidory. Całość dodaj do bulionu i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, do czasu dodania pulpetów.
3. Pulpety: Kawałki ryby zmiksuj w blenderze z pozostałym składnikami. Uformuj pulpeciki i oprósz je mąką. Wkładaj delikatnie do bulionu i gotuj jeszcze przez 15 minut. Dopraw do smaku.